Elmarasztalták a szavazatvásárló fideszes hódmezővásárhelyi jelöltet

Publikálás dátuma
2019.09.09. 13:16

Fotó: Daru Árpád Facebook oldala
A TASZ szándékosan nem kérte, hogy bírságot szabjanak ki, mivel az ilyen típusú jogsértéseknek nem volt eddig joggyakorlata. A TVB most viszont elvi éllel adott ki határozatot.
Vesztésre állt, így inkább orosz kamuprofilok voksait megvásárolva elcsalt egy a Facebook-on lévő szimpátiaszavazást Daru Árpád, Hódmezővásárhely 1-es választókerületének kormánypárti jelöltje. A Fidesszel közös listán induló Daru el is ismerte akkor az Indexnek: megvett egy nyilvánosan hirdetett szolgáltatást, így kapott egy cégtől orosz, angol, ázsiai és amerikai szavazatokat. A kamuprofilok segítségül hívását - azaz a szavazás elcsalását - azzal indokolta, hogy így kívánta demonstrálni álláspontját; szerinte ugyanis az oldal nem tükrözi a hódmezővásárhelyiek véleményét. Daru végül így is vesztett, de az ügy ezzel nem ért véget:
Darut elmarasztalta a választási bizottság a TASZ kifogása nyomán.

Mint a jogvédők írják közleményükben, ha a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a választási alapelvek sérelméről értesül, pártállástól függetlenül felajánlja ingyenes segítségét az ellenérdekű jelöltnek. Ez most is így történt, és meg is született a kifogás. Ebben úgy érveltek, hogy
a szavazatvásárlás sérti a választási eljárásról szóló törvényben foglalt jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás, valamint a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség elvét.

A kifogást az elsőfokon eljáró helyi választási bizottság még elutasította, de a TASZ fellebbezett, a Csongrád Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) pedig helyt adott a kifogásnak. Elfogadták azt az érvet, hogy a politikus szavazatvásárlása kampánytevékenység, és mivel jogellenesen torzítja a végeredményt, sérti a választás alapelveit is. A döntés nagyon fontos megállapításokat tartalmaz:
a választási bizottság elvi éllel mondja ki, hogy a közösségi oldalak közvélemény-befolyásoló ereje kiemelkedő.

Míg Daru Árpád arra hivatkozott, hogy cselekedetével a szavazás komolytalanságára akarta felhívni a figyelmet, a TVB szerint egy Facebookon indított, nagyobb szavazói csoportot érintő szavazás eredménye az egyik vagy másik jelölt népszerűségére vonatkozóan üzenetet hordoz magában. A határozat szerint amennyiben pedig ez az üzenet szándékosan eltorzítva jelenik meg, nem a valóságot és a tényeket tükrözi, ugyanígy eltorzíthatja a választói akaratot is. Így tehát
nem tolerálható az a magatartás, hogy "valaki szándékosan, népszerűséget mérő szavazatok »megvásárlásával« vagy a népszerűséget mérő eredmények meghekkelésével beleavatkozik a választói akarat kialakításába."

A TVB a jogsérelem megállapítása mellett eltiltotta a kormánypárti jelöltet a további jogsértésektől. A TASZ beadványában szándékosan nem kérte, hogy bírságot szabjanak ki a szavazatvásárló jelöltre, mivel az ilyen típusú jogsértéseknek nem volt eddig joggyakorlata.
Szerző

Újabb 2,1 milliárdot kap a 650 millió forint mellé a balatonfenyvesi kisvasút

Publikálás dátuma
2019.09.09. 11:09
A balatonfenyvesi kisvasút
Fotó: MAVCSOPORT.HU
Egy fürdőbe vivő 5-6 kilométeres vonal felújítása, egy biciklitárolós állomás felépítése: 2750 millió forint, közpénzből.
2,1 milliárd forinttal járul hozzá az állam a balatonfenyvesi kisvasút Csisztafürdőhöz vezető ágának újra üzembe helyezéséhez és felújításához - mondta el a település polgármestere az MTI-nek hétfőn. A térségi települések három évvel ezelőtt nyújtottak be pályázatot, hogy a Nagybereken átvágó kisvasúton ismét el lehessen jutni a Balaton-partról mindössze 5-6 kilométerre lévő Csisztapuszta gyógyfürdőjébe. Ez közúton csak nagy kerülővel érhető el. A polgármester arra is emlékeztetett:
a célra év elején nyertek 650 millió forint támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

A 2,1 milliárd forintból a vasút felújítása történik meg, a 650 millió forintos forrásból pedig Csisztafürdőnél egy kerékpáros-turizmust is kiszolgáló állomás épül, fejlesztik a kisvasút imremajori állomását, és korszerűsítik a fenyvesi végállomás épületét.
Hogy mikor nyílik meg újra a vonal, az még kérdéses; a balatonfenyvesi polgármester reméli, hogy már 2012-ben.

Az Orbán-kormánynak minden pénzt megérnek a kisvasutak

A következő három évben - 2020 és 2022 között - összesen 12,6 milliárd forintot szán a kormány kisvasutakkal kapcsolatos fejlesztésekre. Érdemes megjegyezni, hogy a 19 tételes listáról hiányzik a felcsúti kisvasút (hivatalos nevén Vál-völgyi Kisvasút) meghosszabbítása.
A kormány az elsősorban a lakosság helyett a turisztikai ipar igényeit kielégítő kisvasutak fejlesztéséről még 2017-ben döntött, ez már a II. ütem lesz. A kisvasutak hamarosan egységes marketinget és felügyeletet is kapnak, és a kormány azt akarja, hogy a jövőben Szép-kártyával is lehessen fizetni használatukért.

Szerző

„A Fidesznek maradnia kellene a Néppártban” – Interjú Szászország egykori kereszténydemokrata miniszterelnökével

Publikálás dátuma
2019.09.09. 08:20
Az 1945-ben született Georg Milbradt közgazdászprofesszor, CDU-s politikus, 2002-től 2008-ig volt szász tartományi kormányfő
Fotó: ministerpraesident.sachsen.de
Minden tagállam maga vállalta, hogy a csatlakozással elfogadja a közös szabályokat – emlékeztette az Orbán-kormányt Georg Milbradt, Szászország egykori kereszténydemokrata miniszterelnöke.
Egyetért azzal, hogy az uniós integrációban egyre több a feszültség a régi és az új tagállamok között? A magyar és a lengyel kormány például gyakran azt hangoztatja, hogy a nyugatiak kettős mércével mérik a keleti tagállamokat, nem értik az itteni sajátosságokat.
Szerintem ez abból fakad, hogy a keleti tagállamokban általános az az érzet: „Mi jobban ismerjük a Nyugatot, mint a Nyugat minket”. Ez Németországban máig él az egykor szétválasztott két országrész között, jól ismerem a jelenséget. Meg kell értenünk egymást, látnunk kell, hogy történelmi távlatban lehet csak ezt a különbséget megszüntetni, nem megy egyik napról a másikra. Ennek nagyon aktuális vonatkozásai is vannak: sok nyugati kormány például jogállami kritériumokhoz kötné az uniós támogatások felhasználását, amit a keletiek elutasítanak. Az EU-nak nincs hatalma ahhoz, hogy bármit kikényszerítsen egy-egy tagállamtól, az unió működésének szabályozása a feladata. Szerintem nem is lenne helyes, ha az EU túlságosan beleszólna tagállami ügyekbe. Ezzel együtt azt sem szabad elfeledni, minden tagállam maga vállalta, hogy a csatlakozással elfogadja a közös szabályokat. És akkor mi történik, ha egy tagállam formálisan betartja ugyan a közös szabályokat, de közben a kormány megsérti az EU alapértékeit? Ha valamely tag nagyon nem akar az EU tagja lenni, távozhat is, mint most éppen a britek. Más esetekben az EU-nak rendelkezésére áll az Európai Bíróság, ha úgy érzi, valamely tagállam normát sértett. A hasonló eseteket egy föderatív Európa tudna hatékonyan kezelni, de ennek létrejöttére nem sok esélyt látok a közeljövőben. Repedések a magyar-német kapcsolatokban is vannak, pedig ez évtizedeken keresztül nem volt jellemző. Az Oroszországhoz való kapcsolatot látja másképp a két kormány. Nincs más megoldás, tárgyalni kell. A Kereszténydemokrata Néppártban politizált. Hogy látja most a Fidesz és a CDU kapcsolatát? Vannak problémák, de ezeket szerintem az Európai Néppárt keretein belül kellene megoldani. Vagyis a Fidesznek maradnia kellene az Európai Néppártban? Természetesen. Az Európai Néppárt a legfőbb stabilizáló erő Európában. Sem a szocialistáknak, sem a zöldeknek, sem a liberálisoknak nincs annyi tagpártjuk kormányon, mint a Néppártnak. Ez felelősséget is ró a Néppártra, integrálnia kell azokat az országokat, amelyek képviselői a frakciójában ülnek. Nem csak gazdasági, politikai értelemben is. Én optimista vagyok. A Fidesz szerint az Európai Néppárt távolodott el az alapértékeitől, a kereszténydemokrata gyökerektől, ez okozza a vitákat. Egyetért ezzel? Ez a vita Németországban is zajlik. Az évtizedekkel ezelőtti helyzethez képest valóban változott a Néppárt programja, de ez természetes, hiszen a társadalom is változik, nekünk pedig alkalmazkodni kell ehhez a folyamathoz. A nézeteltérések megtárgyalásához jó alapot adhat Ursula von der Leyen személye, hiszen őt a Néppárt és a Fidesz is támogatta.