Az amerikai konzulátus elé vonultak a hongkongi tüntetők

Publikálás dátuma
2019.09.08. 12:55
Hongkongi tüntetők vonulnak a város utcáin az amerikai konzulátus felé, kezükben amerikai zászlókkal 2019. szeptember 8-án
Fotó: VIVEK PRAKASH /
Tízezrek mentek az épülethez amerikai zászlókat lengetve és a himnuszt énekelve.
Mint várható volt, nem fejeződtek be a hongkongi tüntetések azzal, hogy a helyi kormányzat visszavonta a Kínának kedvező kiadatási törvényt. Vasárnap is felvonulás volt, ezzel megkezdődött a demonstráció-sorozat 14. hete. A Chater Garden nevű nyilvános parkban, Hongkong üzleti negyedében kezdődtek a mai események, majd tízezrek indultak az amerikai konzulátus felé. Egy levelet akartak átadni a tüntetők a konzulátus tisztviselőinek, amelyben felszólítják az Egyesült Államok Kongresszusát, hogy fogadjon el egy „2019. évi hongkongi emberi jogi és demokrácia-törvényt”. A tüntetők egyik zászlajára az volt írva angolul: "Trump elnök, kérünk, szabadítsd fel Hongkongot". Néhány tüntető a konzulátus felé haladva elénekelte az amerikai nemzeti himnuszt. "Ugyanazokon a szabadság- és demokráciaértékeken osztozunk" - nyilatkozta az egyik tüntető, David Wong, aki 30 éves bankár. "Az USA a demokrácia országa. Donald Trumpot saját népe választja meg. Ezt akarjuk mi is" - tette hozzá a demonstráló a CNN tudósítása szerint.
Szerző
Frissítve: 2019.09.08. 13:12

Az izraeli miniszterelnök Borisz Jelcinnek hívta Boris Johnsont

Publikálás dátuma
2019.09.08. 12:29
Boris Johnson és Benjámin Netanjahu találkozója 2019. szeptember 5-én a londoni Downing street 10. előtt
Fotó: WIktor Szymanowicz / WIktor Szymanowicz/NurPhoto
Pedig Netanjahu csak a brit kormányfővel való találkozójáról akart beszámolni.
Vasárnap is kormányülés volt Izraelben - írja a Jerusalem Post. Benjámin Netanjahu itt számolt be a csütörtöki, londoni útjáról, de amint belekezdett, a brit miniszterelnököt rögtön úgy hívta, hogy Borisz Jelcin - Boris Johnson helyett. A nyelvbotlásra a miniszterelnök kollégái kórusban hívták fel a figyelmet:
Borisz Jelcin Oroszország elnökeként egyébként még 1991 és 1999 között szolgált, de volt átfedés közte és Netanjahu első miniszterelnöki ideje (1996-1999) között. Jelcin 2007-ben meghalt.
Szerző

A britek betartják a rendezetlen Brexitet tiltó törvényt, de a végsőkig mennek vele szemben

Publikálás dátuma
2019.09.08. 12:06

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Ezt Dominic Raab külügyminiszter mondta.
A brit kormány "a tűréshatárig teszteli" a rendezetlen Brexitet tiltó törvényt - írja az MTI. Dominic Raab külügyminiszter szerint a kormány tartja magát ahhoz a törvényhez, amely megtiltja, hogy az Egyesült Királyság október végén megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból, de "a tűréshatárig fogja tesztelni" a jogszabályt. Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint Boris Johnson miniszterelnöknek továbbra is eltökélt szándéka, hogy kiléptesse az Egyesült Királyságot az Európai Unióból a Brexit október 31-i határnapján, akár lesz addig megállapodás a kilépés feltételrendszeréről, akár nem. Raab a Sky News brit hírtelevízió vasárnapi interjúműsorában kijelentette: a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt kezdeményezésére elfogadott törvény "annyira rossz", hogy egészen a tűréshatárig tesztelni kell, kiderítendő, hogy a jogszabály pontosan mire is kötelezi a kormányt. Hozzátette: a kabinet "saját értelmezése szerint" fogja nagyon gondosan tanulmányozni a törvényt. A hétvégén több vezető jogi szakértő is úgy nyilatkozott, hogy Johnson akár börtönben is találhatja magát, ha nem hajlandó betartani a pénteken véglegesített törvényt. 
Szerző