A Facebook ellen indított pert nyolc amerikai tagállam és Washington

Publikálás dátuma
2019.09.06. 21:32
Illusztráció
Fotó: FrankHoermann / SVEN SIMON / DPA
A verseny elfojtásával és a felhasználók adatainak veszélybe sodrásával vádolják a közösségimédia-óriást.
Több amerikai tagállam pert indított a Facebook ellen - közölte pénteken Letitia James, New York állam igazságügyi minisztere az MTI szerint. Közleményében Letitia James leszögezte: a vizsgálatot kétpárti egyetértéssel indítják meg a jövő héten, hogy feltárják, a Facebook csökkentette-e felhasználóinak választási lehetőségeit a verseny elfojtásával, és veszélybe sodorta-e felhasználóinak adatait. A Facebook elleni vizsgálathoz New York mellett eddig csatlakozott Colorado, Észak-Karolina, Florida, Iowa, Nebraska, Ohio, Tennessee és a szövetségi főváros, Washington is. Valamennyi államban azt feltételezik, hogy a Facebook a közösségi média területén meglévő monopol helyzetét felhasználhatta a verseny elfojtására. Ettől függetlenül mintegy tucatnyi amerikai tagállam várhatóan trösztellenes vizsgálatot indít a Google ellen is. A pert indítók azt gyanítják, hogy a Google visszaélt helyzetével a digitális reklámozás piacán. A The Wall Street Journal pénteki értesülései szerint a vizsgálatot Ken Paxton texasi államügyész jelenti be a jövő héten egy médiakonferencián. Facebook - amely nemrég egyezett meg a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal a hanyag adatkezelés miatt kirótt 5 milliárd dolláros kártérítésben - pénteken nem reagált a tagállami vizsgálatra. A Google együttműködést ígért. Az amerikai közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy a közvélemény egyre inkább kiábrándul a nagy tech-óriásokból és különösen a média-platformjaikból, jóllehet a felhasználásukról nem mond le. A törvényhozók és a szabályzók ugyanakkor amiatt aggódnak, hogy néhány óriásvállalat uralkodó szerepre tett szert a kereskedelemben és a kommunikációban egyaránt. A technológiai ipar szélsőséges koncentrációja rossz a fogyasztó számára, és szerintünk rosszat tesz Amerikának is" - fogalmazott egy júniusban tartott kongresszusi meghallgatáson Herbert Slatery, Tennessee főállamügyésze. Hozzátette: ez eltorzítja a piacot, és visszafogja a kutatás-fejlesztést és az innovációt.
Szerző
Témák
Facebook Amerika

Washington nekimegy négy autógyárnak és Kaliforniának, mert szigorúbban veszik a környezetvédelmet

Publikálás dátuma
2019.09.06. 20:30
Volkswagenek útban Amerikába
Fotó: HENDRIK SCHMIDT / AFP
Az amerikai igazságügyi minisztérium trösztellenes vizsgálatot indított négy autógyár, a Ford, a Honda, a BMW és a Volkswagen ellen.
A Wall Street Journalt szemléző MTI szerint az amerikai kormányzat azt kívánja feltárni, hogy a cégek megsértették-e a versenyszabályokat azzal, hogy külön megállapodást kötöttek Kalifornia állammal olyan gépjárművek gyártásáról, amelyek a szövetségi előírásoknál szigorúbb kaliforniai szabályzóknak megfelelő kipufogógáz-kibocsátásúak. A megállapodást a kaliforniai levegőtisztaságért felelős hivatal és a négy vállalat közösen jelentette be júliusban. A Wall Street Journal megkeresésére a Ford, a Honda és a BMW megerősítette a megállapodás tényét, a Volkswagen azonban nem kívánta kommentálni az ügyet. A lap értékelése szerint a szövetségi minisztérium vizsgálata újabb lépés Washington és Kalifornia, illetve Washington és az autóipar szereplői között. Az amerikai kormány számos ügyben kifogásolta a kaliforniai kormányzat lépéseit, a többi között a levegőtisztaságról hozott, szigorító döntései miatt. A déli tagállamnak ugyanis megvan a gazdasági és politikai ereje ahhoz, hogy a szövetségi kormányzat vetélytársaként lépjen fel a környezetvédelem terén, így a gépjárművek és teherautók számára megállapítandó környezetvédelmi szabályzókat illetően is.
"Ez irritálja az elnököt és kormányzatának több magas rangú tisztségviselőjét"

- írta a lap, amelynek értesülései szerint Kalifornia ugyan hajlandónak mutatkozik a levegő tisztaságát biztosító szabályzók enyhítésére, de nem olyan mértékben, ahogyan a szövetségi kormányzat azt elvárná.
Szerző
Frissítve: 2019.09.06. 20:34

Szabad Európa Rádió: a magyar nyelvű adás jövő májusban indulhat

Publikálás dátuma
2019.09.06. 19:37
A Szabad Európa Rádió egyik technikai helyisége Münchenben, 1980-ban
Fotó: Fortepan.hu
Írta meg a New York Times.
A Népszava még júniusban értesült arról, hogy Magyarországra is jutna abból a 770,3 millió dolláros alapból, amelyet a kelet-európai és ázsiai demokráciák erősítésére szánnak Washingtonban. Forrásaink szerint a programot több amerikai demokrata képviselő, az amerikai külügyminisztérium egy magas beosztású hivatalnoka, valamint a Képviselőház úgynevezett megajánlási bizottsága is kiemelten támogatja. Akkori információink szerint egyre biztosabbak, miszerint az összeg egy részéből újraindítanák a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar nyelvű online adását is, hogy ezzel is támogassák a magyar sajtószabadságot. Az amerikai állami pénzből, kongresszusi döntés alapján működő rádió román és bolgár adása idén januárban már újraindult. A vételhez számítógépre vagy okostelefonra lesz csak szükség, a régi, rádióval fogható rövidhullámú adásokat nem tervezik felújítani. Most a 444 szúrta ki a New York Times oldalán, hogy az indulás 2020 májusában várható, amennyiben az amerikai Kongresszus is jóváhagyja a döntést. John Lansing, az Egyesült Államok Globális Médiaügynökségének vezetője a lapnak azt mondta, hogy a szolgáltatás eredeti költségvetése 750 ezer dollárra nőhet, valamint egy irodát is nyitnának Magyarországon.

20 országban 25 nyelven

A Szabad Európa Rádió jellemzően olyan helyeken sugároz, ahol a sajtószabadság veszélyben van, vagy már egyáltalán nem érvényesül. A SZER-t tavaly heti 25,8 millió ember hallgatta, weboldalukat 918 millióan látták. A rádió 2017-ben 117 millió dollárból gazdálkodott, prágai és washingtoni székházában összesen 600 állandó munkatárs dolgozik, munkájukat 750 szabadúszó újságíró segíti. Jelenleg 20 országban, 25 nyelven közvetít. A rádió magyar adását 1950-től 1993. október 31-ig sugározták, akkor a rendszerváltás és a kiteljesedett sajtószabadság miatt értelmét vesztette.

Szerző
Frissítve: 2019.09.06. 22:00