A brit felsőház elfogadta a törvényt, ami tiltja a megállapodás nélküli Brexitet

Publikálás dátuma
2019.09.06. 17:39

Fotó: David Cliff / AFP
A Lordok Házában végül nem húzták tovább az időt.
A várakozásoknak megfelelően jóváhagyta pénteken a brit parlament felső kamarája, a Lordok Háza annak a törvénynek az életbe léptetését, amely elvben lehetetlenné teszi, hogy az Egyesült Királyság október végén megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból - írja az MTI. A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt által kezdeményezett, Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök által hevesen ellenzett indítványt szerda éjjel fogadta el 327-299 arányban az alsóház, és a jogszabály azonnal a Lordok Háza elé került további vitára. Előzetesen egyértelmű jelek utaltak arra, hogy a rendezetlen Brexit tilalmáról szóló törvény tárgyalását a Lordok Házának Brexit-párti tagjai megpróbálják addig húzni, amíg végül nem marad idő a végleges változat kihirdetésére. A felsőházban ugyanis száznál több módosító indítványt nyújtottak be a törvényhez, és ezekről egyenként szavazni kellett volna, majd az alsóházban is dönteni kellett volna a felső kamarában elfogadott módosítók sorsáról. Csütörtökön azonban egyezség jött létre arról, hogy a Lordok Háza nem alkalmazza ezt az időhúzó taktikát, és pénteken kora este a felső kamara jóvá is hagyta a rendezetlen Brexit tilalmáról szóló jogszabályt. Ennek alapján II. Erzsébet királynő további törvényhozási tárgyalási fordulók nélkül kihirdeti a törvényt, amely így hatályba lép. A jogszabály lényege az, hogy ha október 19-éig a parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Boris Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a jelenlegi helyzet alapján október 31-én esedékes kilépés elhalasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig. A kilépés további - immár harmadik - halasztásának jóváhagyásához az Európai Unió állam- és kormányfői alkotta Európai Tanács egyhangú döntése szükséges.
Szerző
Témák
Brexit
Frissítve: 2019.09.06. 19:06

Szabadlábon a másik orosz fegyverkereskedő is, aki Budapestről került Moszkvába

Publikálás dátuma
2019.09.06. 16:21

Fotó: Shutterstock
Vlagyimir Ljubisint Amerikában életfogytiglan várta.
Az amerikai külügyi szóvivő közlése szerint az Egyesült Államok csalódott, amiért Orbánék nem nekik adták ki Vlagyimir Ljubisint és fiát - írtuk tavaly novemberben. Ahogy akkor a sztorit, most a fejleményeket is a Direkt36 hozta: Szabadlábra helyezték csütörtökön Moszkvában a magyar rendőrség és az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) közös akciójában Budapesten három éve elfogott orosz fegyverkereskedőt, Vlagyimir Ljubisint. Erről Fridman Róbert, a férfi magyarországi ügyvédje számolt be a lapnak. Fridman elmondta, hogy ügyfele "minden korlátozás nélkül szabad ember", és nagyon boldog. Ljubisin olyannyira boldog, hogy arról érdeklődik a nyomozóknál, hogy tényleg nem korlátozzák-e a szabadságát, mert nagyon elutazna valahova wellnesszelni. Fia, Ifjabb Vlagyimir Ljubisin még februárban lakhelyelhagyási tilalommal hazamehetett, és azóta szabadon mozoghat Moszkva területén. Vlagyimir Ljubisint és azonos nevű fiát az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (Drug Enforcement Administration, DEA) által irányított fedett akció eredményeként vették őrizetbe a TEK emberei egy Budapest melletti raktárépületnél 2016 novemberében. A hatóságok szerint az oroszok épp arra készültek, hogy nagy mennyiségű fegyvert adjanak el egy mexikói drogkartell képviselőinek. A kábítószerkereskedők nevében tárgyaló emberek azonban valójában a DEA-nek dolgoztak, így az amerikai hatóságok végig közelről figyelték az egész tárgyalássorozatot, és több beszélgetést is lehallgattak. A két orosz egy Pilis Defence Systems Kft. nevű magyar cégen keresztül bonyolította volna az üzletet. Ez a cég nagyrészt olyan fegyverekkel kereskedett, amelyek a Magyar Honvédségtől származtak. A Honvédelmi Minisztérium tulajdonában álló HM EI Zrt. úgynevezett inkurrencia-pályázatain szerezték be őket, vagyis a hadrendből kivont (inkurrens) magyar katonai fegyvereket vásárolták fel nagy tételben. A fegyverkereskedőket – bár az Egyesült Államok többször is kérte, hogy adják ki nekik őket –, Magyarország végül Oroszországnak adta ki. Az ügy nem használt az amerikai-magyar kapcsolatoknak, aminek Washington hangot is adott akkor.
Szerző

Sokkolóval ütötték ki az orosz központi választási bizottság elnökét

Publikálás dátuma
2019.09.06. 14:54

Fotó: Shutterstock
Ella Pamfilovára saját házában támadtak rá, de jól van, sőt, pénteken már dolgozott is.
Elektromos sokkolóval támadta meg Ella Pamfilovát, az orosz Központi Választási Bizottság elnökét Moszkva környéki otthonában egy maszkot viselő behatoló - közölte pénteken az orosz belügyminisztérium. Az éjszakai támadás ismeretlen elkövetője az ablakon át jutott be a ház teraszára, a sokkolóval többször is megütötte Pamfilovát, majd elmenekült a helyszínről. A tisztségviselő jól van, és pénteken részt vett egy moszkvai nemzetközi konferencián. A választási bizottság közleménye szerint a házból semmi sem tűnt el – írja az MTI. A rendőrség ettől függetlenül valamiért rablás címén indított eljárást, de azt is vizsgálják, hogy a bűncselekménynek köze lehet-e a küszöbönálló választásokhoz. Vasárnap 18 orosz régió vezetőjét, 13 regionális törvényhozás képviselőit, 22 adminisztratív központ önkormányzati képviselőit és 3 ilyen központ vezetőjét választják meg. Emellett a parlamenti alsóház négy egyéni választókörzetében tartanak pótválasztást, és mintegy ötven referendumot is megrendeznek.

Egy híján minden ellenzéki jelöltet kizártak

A legélesebb politikai küzdelem a 45 tagú moszkvai képviselő-testület megválasztása körül bontakozott ki azt követően, hogy az illetékes választási testületek elutasították 57 jelöltaspiráns bejegyzését. A parlamenten kívüli ellenzék képviselői közül csak egynek sikerült bíróságon megfellebbeznie a kizárását, a választáson így 228 jelölt indulhat. A hatóságok a független és ellenzéki tüntetőknek a választásból való kizárását a támogató aláírások egy részének meghamisításával és formai okokkal magyarázták, az érintettek szerint viszont a Kreml akaratából fosztották meg őket a politikai megméretés lehetőségétől. Az érintettek július óta rendszeresen utcai tiltakozásokat tartottak a hétvégeken, amelyek többségét a városi hatóságok nem engedélyezték.
Ella Pamfilova (középen)
Fotó: Evgeny Biyatov / AFP/Sputnik

Négy év szabálysértésért, öt év durva blogbejegyzésért

A tüntetések részvevői ellen a rendvédelmi szervek keményen léptek fel, és összesen több mint 1700 embert állítottak elő. A bíróságok több tucat szervezőt elzárásra, több százat pedig pénzbírságra ítéltek. 9 ember ellen tömeges rendbontás címén bűnvádi eljárás zajlik. Az elmúlt napokban négy embert ítéltek el 2 - 3 és fél év közötti szabadságvesztésre, hivatalos személy elleni erőszak címén, egy embert négy évre küldtek rács mögé a nyilvános rendezvények szervezésére vonatkozó szabályok sorozatos megsértésére hivatkozva, egy blogger pedig öt évet kapott, amiért a bíróság szerint a rohamrendőrök gyerekei elleni erőszakra buzdított. 

Okos szavazás, álfüggetlen jelöltek - akár csak nálunk

A rendőrök csütörtök éjjel átkutatták az Alekszej Navalnij alapította Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványa moszkvai irodáját és a Navalnij Live YouTube-csatorna stúdióját. A politikus azt mondta, az akció célja az volt, hogy megzavarják az "okos szavazásról" tartott eligazítását. Navalnij pártalapítási kísérleteit többször megakadályozták, alapítványa ellen vizsgálat folyik, követőit pedig kizárták a moszkvai képviselő-testület megválasztásából. A politikus most azt kezdeményezte, hogy a választók az "okos választás" eszközével élve a kormányzó Egységes Oroszország párt jelöltje elleni legesélyesebb politikusra szavazzanak kerületeikben. Ezek többnyire egyébként kommunista jelöltek; a várhatóan alacsony részvételi arány miatt az ellenzéki szavazatok a javukra billenthetik a mérleg nyelvét. 
Nem csak okos szavazás-taktika lehet ismerős 2018-as magyar országgyűlési választások után,  de az orosz kormánypárt manőverezése is:
Az Egységes Oroszország megcsappant népszerűsége miatt jelöltjei gyakran függetlenként indulnak.

Így tesz a Szentpétervár kormányzói címének magtartásáért rajthoz álló Alekszandr Beglov is, aki most megbízottként tölti be ezt a posztot. De emlékezetes, hogy ezen taktika mellett döntött a tavaly újraválasztott Vlagyimir Putyin orosz elnök is. 
Szerző