Előfizetés

Annyira zöld lett a NÖRI, hogy futóútvonalat jelöl ki a Fiumei úti sírkertben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.06. 16:04

Fotó: Népszava
A Nemzeti Örökség Intézete nem tartja kegyeletsértőnek a sírkertben való futást.
Futókörök lesznek a Fiumei úti sírkertben - írja az MTI a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) közleményére hivatkozva. A közlemény pedig nemzetközi példákat emleget, valamint azt, hogy a futóútvonal kijelölésével a nemzeti emlékhelyet szorosabban bekapcsolják a főváros vérkeringésébe.  "Nagy az igény olyan zöldfelületre Budapest szívében, ahol mozogni, kikapcsolódni lehet. A mozogni vágyók számára futóútvonalak megjelölésével és információs tábla kihelyezésével teszi kényelmesebbé a sportolást a NÖRI" - áll a közleményben. A Fiumei úti sírkert 56 hektáron terül el, ismert gazdag növény- és állatvilágáról is. A NÖRI tájékoztatása szerint sokan nem kegyeleti célból látogatnak a parkos-fás környezetbe, hanem kikapcsolódni vagy sportolni. Hozzáteszik: az európai nagyvárosok temetőihez hasonlóan a Fiumei úti sírkertben is sokan futnak rendszeresen. 
"A NÖRI nem tartja kegyeletsértőnek a sírkertben futást"

- szögezi le a közlemény. "A futókörök átadásával a NÖRI lehetőséget biztosít arra, hogy kijelölt útvonalon, a mosdóhasználat és egyéb szolgáltatások biztosításával futhassanak a sportolni vágyók. A műemléki falak mentén egy kör hossza éppen három kilométer, szintkülönbség nélkül, részben aszfalt, részben terep úton" - írják. A futópályákat szeptember 14-én szombaton adják át, az eseményen Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója mellett a projekt fővédnöke, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, valamint Rakonczay Gábor ultramaratonista is részt vesz.  "Kezdeményezésünkkel nem csak a kényelmes körülményeket szeretnénk megteremteni, de a futás, a mozgás népszerűsítése is célunk. Azért is dolgozunk, hogy a mintegy hatvan hektáros zöldfelületet még közelebb hozzuk a budapestiek számára" - idézte a közlemény a NÖRI főigazgatóját.

Kis színes vagy vezércikk: hány leütést ér meg a klímaváltozás?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.06. 15:34

Fotó: STEFFEN OLSEN / AFP
A legfontosabb független hazai lapok képviselői ülnek össze, hogy kiderüljön, mennyire fontos téma a médiában a globális felmelegedés és annak következményei.
„Kétszer kettő az négy. Ha sosem mondod el – elfelejtik. /Ha túl sokszor mondod: nem hiszik el.” Kemény István fenti, rövidke verse (Kétszerkettő) a klímaváltozásról folytatott sajtóbeszélgetés mottója is lehetne. A Kazinczy utcai Kőlevesben szeptember 17-én, délután tervezett esemény fő felvetése ugyanis éppen ez lesz – mennyit és hogyan érdemes, kell írni és beszélni az egész bolygónk jövőjét meghatározó, de egészében mégsem átlátható jelenségről, ami markánsan kihat a gazdaságra, politikára és a migrációs helyzetre is.
A kerekasztal-beszélgetésen – melyet a Minority Rights Group Europe szervez  –a legolvasottabb független magyar online és print lapok vezetői és munkatársai vesznek rész. György Zsombor, a Magyar Hang hetilap főszerkesztője, Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke és a Népszava nap szerkesztője, Munk Veronika, az Index főszerkesztő-helyettese és Pető Péter, a 24.hu főszerkesztője beszélget majd a klímasztrájkról, amazóniai erdőtüzekről, és arról, hogyan érinti a felmelegedés az egyes kisebbségi közösségeket. A program ingyenes, de a korlátozott férőhelyek miatt ajánlott jelentkezni rá az esemény Facebook-oldalán.

Négy éve nem nyúltak hozzá, hirtelen kivonultak letenni az alapkövet a hiányzó bicikliúthoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.06. 15:22
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Révész Máriusz vezetésével ott volt a térség országgyűlési képviselője és két helyi polgármester is.
"Jövő nyárra teljessé válhat a Debrecen-Nagyvárad kerékpárút"

- adta hírének címéül az MTI. Persze a kerékpárút befejezését
ígérték már 2018 és 2019 végére is.

De hát jönnek az önkormányzati választások, és úgy tűnik, éppen négy év után folytatódik a beruházás, amire most 1,2 milliárd forintot költenek, ezzel pedig Tépe és Berettyóújfalu között egy 8,3 km-es szakasz épül meg. A fennmaradó két, Mikepércs-Sáránd, illetve Csemetekert és Sáránd közötti szakasz alapkövét a tudósítás szerint nem tették le.    Akik ott voltak és ígérték, hogy jövő nyárra elkészül a szakasz:
  • Révész Máriusz országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), kerékpározásért és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos
  • Vitányi István (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő
  • Muraközi István, Berettyóújfalu (Fidesz-KDNP) polgármestere
  • Balogh András, Tépe polgármestere (Fidesz-KDNP)