Hidegfront érkezik: többfelé 20 fokig sem melegszik majd a levegő

Publikálás dátuma
2019.09.05. 19:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Esős, borús idő várható a hétvégén. Helyenként lehetnek még 25 Celsius-fok körüli maximumok, de többfelé 20 fokig sem melegszik majd a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.
Pénteken a Dunántúlon közepesen és erősen felhős idő várható, nyugat felé haladva egyre nagyobb eséllyel lehet számítani esőre, záporra. A Dunától keletre a fátyol- és gomolyfelhők mellett szűrt napsütés várható, a középső országrészben néhol alakulhat ki záporeső. A leghidegebb órákban 7-16 fok lesz. Napközben többnyire 23-28 fokig melegszik a levegő, de a Nyugat-Dunántúlon csak 18-22 fok lesz. Szombaton szinte országszerte kiadós csapadékra kell készülni. A legtöbb helyen eső, zápor lesz, de délen és keleten zivatarok is kialakulhatnak. A minimumhőmérséklet 12-17, a maximum 18-27 fok között alakul, délkeleten lesz a melegebb. Vasárnap összességében továbbra is erősen felhős időre van kilátás. Szórványosan várható eső, zápor, az ország keleti felében néhol zivatar is. A legalacsonyabb hőmérséklet 12-17, a legmagasabb hőmérséklet 18-25 fok között alakul, keleten lesz a melegebb - olvasható az előrejelzésben.
Szerző

Megvezették a Miniszterelnökséget

Publikálás dátuma
2019.09.05. 18:23

Fotó: Shutterstock
Azonnali, belső vizsgálatot rendelt a Miniszterelnökség azok után, hogy kiderült: a tárca alá tartozó Kormányhivatal egy hamis internetes hír – fake news – alapján egy nem létező cég után nyomozott az augusztus közepén a fővárost is elárasztott trágyaszag miatt – írta meg a hvg.hu.
Korábban megírtuk: augusztus elején néhány napra rendkívül büdös volt Fejér és Pest megyében, a szagfelhő egy időre beterítette a fővárost is. Az interneten elterjedt egy álhír, miszerint a Felcsút közelében lévő Óbarokon működő „Óbarok Kerti Vasút Kft.” a felelős a bűzért, mert új parkerdőt telepítettek és trágyáztak. Hamar kiderül azonban, hogy ilyen nevű kft. nincs a magyar cég adatbázisban. Ennek ellenére, amikor Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő azt kérdezte a Miniszterelnökségtől, hogy ki a felelős a bűzért, Orbán Balázs államtitkár a nem létező céget tette felelőssé. Hasonlóan kínos, hogy állította: „A bejelentéseket és a hatósági vizsgálat megkezdését követően az érintettek a kifogásolt szaghatást megszüntették”. Orbán Balázs ezután bejelentette, hogy személyi következményei lesznek annak, ha kiderül, hogy a kormányhivatal hibás tájékoztatást adott a Miniszterelnökségnek. 
Szerző

Bocsánatot kért a püspöki kar

Publikálás dátuma
2019.09.05. 18:03

Fotó: AFP
"Sajnálattal és együttérzéssel vagyunk mindazok iránt, akik gyermekként sérelmet szenvedtek el. "
Sajnálattal és együttérzéssel vagyunk mindazok iránt, akik gyermekként sérelmet szenvedtek el. Imádkozunk az ilyen jóvátehetetlen cselekedetek áldozatainak lelki békéjéért, a sebek begyógyulásáért, és az elkövetők helyett bocsánatot kérünk – írta közleményében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK). A püspöki kar mindenütt, különösen pedig az egyházban elfogadhatatlannak tartja a kiskorúak bántalmazását, a sérelmükre elkövetett szexuális visszaéléseket, és minden lehetséges eszközzel fellép ezek ellen. Akiről ilyen cselekedet bebizonyosodik, annak nincs helye a papság sorában – hangsúlyozza az MKPK. Az egyházi jog lehetővé teszi a legsúlyosabb büntetés alkalmazását számos olyan esetben is, amelyek a világi jog szerint nem büntethetők. A püspöki kar üdvözli Ferenc pápa 2019. május 7-én kelt rendelkezését, amely előírja, hogy az egyházmegyéknek a bejelentések kezelésére egy éven belül állandó, könnyen elérhető rendszert kell felállítaniuk. Ennek szellemében az MKPK határozatot hozott egy ilyen szolgálat létrehozásáról, hogy az eseteket az egyházmegyék és a szerzetesrendek minél előbb kivizsgálhassák, a sértettek segítséget kapjanak.
Szerző
Témák
katolikusok