Erősen lehűl a levegő reggelre

Publikálás dátuma
2019.09.03. 21:08

Fotó: Shutterstock
Szerda reggelre 7-14 fokig hűl le a levegő, a délnyugati országrészben 5-6 fok is előfordulhat.
Szerdán hűvös lesz a reggel, 7-14 fokig hűl le a levegő, sőt egy-két szélcsendes völgyben a délnyugati országrészben 5-6 fok is előfordulhat. Északon és a középső tájakon pára-, ködfoltok képződhetnek. Napközben országszerte napos, száraz idő várható, 23-27 fokos maximumokkal, keleten még többfelé élénk északias széllel - írja az Időkép.
Csütörtökön is országszerte napos, száraz időre készülhetünk, csak kevés felhő lesz az égen. Esni sehol sem fog. A légmozgás gyenge, mérsékelt marad. Hajnalban 7-14, délután 24-29 fokot mérhetünk. Pénteken újabb hidegfront okozhat többfelé erős, viharos szelet. Több lesz a felhő fölöttünk, de napközben csak kevés zápor fordulhat elő. Este nyugaton, délnyugaton viszont több helyen eleredhet az eső. A legmelegebb órákban 21-28 fok valószínű. Hétvégén is gyakran lesz felhős az ég, inkább csak rövid napos időszakok lehetnek. Több helyen előfordulhat eső, zápor, helyenként zivatar. A szél időnként feltámadhat. A csúcshőmérséklet 20 és 25, a tartósan felhős, csapadékos tájakon kevéssel 20 fok alatt alakul.
Szerző

Polt Péterrel tisztázná az OLAF igazgatója a rengeteg korrupciógyanús ügyet

Publikálás dátuma
2019.09.03. 19:51

Fotó: Népszava
Jó lenne kideríteni, mi áll a háttérben – mondta Ville Itälä, aki többek között a legfőbb ügyésszel tárgyalná meg a kínos ügyeket.
Magyarországra utazna az unió csalás elleni hivatalának vezetője, hogy személyesen tisztázza, miért van nálunk annyi, gyanúsnak talált uniós pályázati ügy – ezt az OLAF igazgatója, Ville Itälä személyesen közölte az Euronewsnak adott interjújában. Az útra valószínűleg jövőre kerülhet sor, Itälä igazságügyi vezetőkkel, köztük Polt Péter legfőbb ügyésszel is találkozni szeretne, és – mint a lapnak elmondta – már felvette a kapcsolatot a Legfőbb Ügyészséggel.
A budapesti tárgyalás céljaról azt mondta, javítani szeretné a magyarországi helyzetet, ami az OLAF javaslatainak a követését illeti. „Fontos, hogy a számok mögé lássunk. Hiszen a számok nem mindig mondják el a teljes igazságot. Ezért utazok Magyarországra. Szeretnék igazságszolgáltatási és bűnüldözési vezetőkkel is beszélni arról, mi lehet a háttérben. És ha vannak problémák, közösen kellenne megoldást találnunk ezekre” - mondta Itälä az Euronews-nak.

A legtöbb pénzt tőlünk kérik vissza

Az igazgató bejelentése összefügg azzal, hogy az OLAF kedden lesújtó adatokat közölt a hazai helyzetről. Lapunk is beszámolt róla, hogy a csalás elleni hivatal tavaly Magyarországon indította el és zárta le a legtöbb vizsgálatot, amit közösségi pénzekkel elkövetett csalás gyanúja miatt kezdeményezett. A brüsszeli székhelyű hivatal 2018-ban kilenc ügyben kezdett vizsgálatot és hetet zárt le. 
Az EU-tagállamok listavezetői vagyunk abban is, hogy 2014-2018 között az OLAF hazánk esetében ajánlotta a legmagasabb arányú pénzbüntetést a feltárt ügyekben. Ennek megfelelően a felzárkóztatási és agrártámogatások 3,84 százalékának visszafizettetését javasolta, ami többszöröse a 0,45 százalékos uniós átlagnak. Magyarországon kívül csak Szlovákia 2,29 százalékos “teljesítménye” haladta meg ezt arányt.

Az uniós hivatal friss jelentésében rangsorolta a tagországokat aszerint is, hogy melyikből érkezett a legtöbb, korrupcióval, sikkasztással kapcsolatos panasz. Magyarország a második helyre szorult Bulgária mögé: 2018-ban a magyarok 33 bejelentést tettek, míg a bolgárok 48-at. Figyelemre méltó azonban, hogy a 33-ból csak egyetlenegy panasz feladója volt valamely közhivatal, a többiek magánszemélyek vagy magáncégek.

Eljárást indítani? Na még mit nem!

A hírportál emlékeztet rá: Magyarországon sok bírálat érte az ügyészséget, amiért az OLAF bizonyítékai ellenére sem emelt vádat uniós forrásokat érintő ügyekben. Ilyen volt a miniszterelnök vejének, Tiborc István korábbi cége, az Elios Zrt. elleni eljárás. Az OLAF közlése szerint a bizonyítékaik megállták volna a helyüket egy bírósági perben, de az ügyészség nem indított eljárást az Elios Innovatív Zrt ellen.  Az OLAF javaslatait ugyanakkor más tagállamokban sem mindig veszik komolyan. A cseh ügyészség például felfüggesztette a nyomozást a miniszterelnök korábbi mezőgazdasági cégének ügyében, amely az OLAF szerint szabálytalanul vett fel uniós pénzeket.
Szerző
Frissítve: 2019.09.03. 20:01

Hidvéghit nem merik megmérettetni

Publikálás dátuma
2019.09.03. 18:29

Fotó: Fred Marvaux / Európai Parlament
Harmadszor is elhalasztják Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő alelnökké választását az Európai Parlament állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyekkel foglalkozó szakbizottságában. A testület elnöke az Európai Néppárt (EPP) kérésére döntött úgy, hogy törli a szavazást a szerdai ülés napirendjéről.
Hidvéghinek és a Fidesznek nagy az ellentábora a jogállamiság kérdéseivel is foglalkozó grémiumban. Az EPP ezért attól tart, hogy ha a magyar politikus elbukik a választáson, akkor a kereszténydemokraták elbúcsúzhatnak az alelnöki széktől a fontos testületben, mert a hely egy másik politikai csoporté lesz. A néppárti frakció megosztott, egyes tagjai támadják, mások támogatják a magyar pártot, amely egyelőre ragaszkodik Hidvéghi Balázs jelöléséhez. Rajta kívül nincs is fideszes tagja a szakbizottságnak, a póttag Járóka Lívia nem kerülhet be az elnökből és a négy alelnökökből álló irányító testületbe. Név nélkül nyilatkozó, és a néppárti döntéshozatalt jól ismerő parlamenti informátoraink szerint a frakcióban intenzív tárgyalások folynak arról, hogyan lehetne feloldani a patthelyzetet. Szerintük a parlamenti és bizottsági vezető helyek elosztásának szabályai indokolják, hogy a népes Fidesz-delegáció tagjai betölthessenek ilyen tisztségeket. Ugyanakkor ezt nem mindenki nézi jó szemmel az EPP-ben, a balliberális oldalon pedig kifejezetten erős Szájer Józsefék ellentábora. Forrásaink nem kívántak találgatni arról, hogy mikor és milyen döntés születhet. A választásnak nincs határideje, a szakbizottságok egy-egy alelnök híján is működőképesek. Az EP alkotmányügyi bizottságában is választás előtt áll a néppárt: kit indítson alelnöknek Trócsányi László lemondása után. A Fidesz itt is ragaszkodik a pozícióhoz, ám Trócsányin kívül ebben a testületben sincs rendes tagja. Danuta Hübner, a bizottság EPP-s szóvivője lapunknak azt mondta: egyelőre nincs jelöltjük az európai biztosnak készülő magyar politikus helyére. Az Európai Parlament történetében gyakran előfordult, hogy a demokratikus frakciók megakadályozták radikális képviselők pozíciókhoz jutását. A nagy pártok ezúttal is kordont vonnak a Demokrácia és Identitás nevű szélsőjobb frakcióban ülő képviselők köré, akik emiatt hiába pályáznak tisztségekre, bár övék az ötödik legnagyobb politikai csoport. A képviselő-testület egyik meghatározó erejét alkotó, tekintélyes Európai Néppártnak eddig nem kellett szembenéznie hasonló megszégyenítéssel. A különböző szakbizottságok vezető tisztségeire jelölt öt fideszes EP-képviselő közül eddig csak ketten értek célba: Deutsch Tamás és Gál Kinga. Hidvéghin és Trócsányin kívül még Bocskor Andrea vár alelnöki posztra. Róla szeptember végén szavazhat a kulturális bizottság, miután egyszer már elhalasztották a megválasztását.