Előfizetés

Összehívnák a költségvetési bizottságot a forint gyengülése miatt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.03. 13:24
Illusztráció
Fotó: Népszava
Magyarország elérkezett minden idők leggyengébb forintjához – mondta Varju László.
Az Országgyűlés költségvetési bizottságának DK-s elnöke a testület rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi a „forintválság” miatt. Varju László keddi sajtótájékoztatóján kezdeményezését azzal indokolta: „történelmi mélyponton” van a magyar fizetőeszköz, Magyarország elérkezett minden idők leggyengébb forintjához. Hozzátette: ez újabb drágulást okoz majd a benzinkutakon és a boltokban, de nem csak az embereknek van miért aggódniuk, hiszen a forint gyengülése ugyanúgy érinti a vállalatokat és a kormányt is. A költségvetési bizottság DK-s elnöke arra figyelmeztetett: a „rekordgyenge” forint átírja az ország államadósság-mutatóit, és veszélybe sodorhatja a költségvetést is. Felelős vezető nem nézheti tétlenül ezt a folyamatot – mondta Varju László, aki szerint költségvetési bizottság rendkívüli ülésén a Magyar Nemzet Bank elnökét, a pénzügyminisztert és az Államadósság Kezelő Központ vezetőjét hallgatnák meg. Hangsúlyozta: a DK szerint a jelenlegi helyzetben az euró mihamarabbi bevezetése az egyetlen hosszú távú megoldás, és amíg ez történik meg, addig nincs biztonságban sem az államháztartás, sem a jövő évi költségvetés.
„Egyértelmű, hogy a forint komoly bajban van, ez nem egy döccenés vagy hullámvölgy, amin átsuhanunk majd, hanem egy frontális ütközés, amiben azt kell végiggondolni, hogy még ki tudunk-e szállni az éppen felrobbanni készülő helyzetből”

– fogalmazott.

Felhívta a figyelmet arra: a szomszédos országok mindegyikében van céldátum az euró bevezetésére.

Milliárdos befektetések után küldenek el dolgozókat a Lázár János felügyelte ménesbirtokról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.03. 07:54

Fotó: Lázár János Facebook oldala
Mezőhegyesen racionalizálnak, fejlesztenek és versenyképes működésre törekszenek.
A vetőanyagkeverő megvásárlása után komoly tőkeemelés történt a társaságnál, a jövő mégis kétséges a vezetők szerint korszerűtlen üzemnél - írja a Hvg.hu.   A lap szerint azt a Ménesbirtok 2016-os visszaállamosításakor Farkas Sándor, aki kormánymegbízottként felügyelte a gazdaságot, megígérte, hogy az akkor meglevő létszámmal működik tovább a közel tízezer hektáros birtok. Már ekkor is lehetett tudni, hogy legalább tízmilliárd forintot szán a kormány az állami tangazdaság feltuningolására. A fejlesztések meg is kezdődtek, igazán látványosan azonban Lázár János megjelenésével indultak el az építkezések. Az elmúlt két év alatt a cég legnagyobb dobása a vetőmagüzem, a Limagrain visszavásárlása volt, amelyet még a korábbi magántulajdonos adott el a francia tulajdonosnak - emlékeztet a Hvg.hu. 3,8 milliárd forintos állami tőkeemelést hajtottak végre a cégben, de a lap további tőkeemelést valószínűsít: megújítják a lótenyésztésre használt majorépületeket, a központi ménesudvarban található, még fel nem újított ingatlanokat, és ősszel indul a műemlék Hamvay-fogadó rekonstrukciója, melyben irodákat, interaktív kiállítóteret és kávézót alakítanak ki. A Hvg kiemeli: a humánerő terén is változások vannak. Lázár megérkezése után egy Mezőhegyesen jelentősebbnek számító elbocsátást hajtottak végre, miközben a vezetői létszám is ingadozott. A Ménesbirtok honlapján található beszámolók szerint a birtoknak 14 vezetője volt még 2018 januárjában, majd az év utolsó negyedévében mindössze 3. Jelenleg, az idei második negyedéves beszámoló szerint nyolcan igazgatják az állami mezőgazdasági céget, és azt is hozzá kell tenni, hogy Lázár első dolga volt, hogy novemberi kinevezése után megemelte az igazgatótanács és a felügyelőbizottság tagjainak díját: egy FB tag 414 ezer, míg az IT tag 690 ezer forintot keres, az IT elnöke pedig majd egymillió forintot kap. A dolgozók egy részét már tavaly januárban elküldték, most a vetőmagüzem részeként átvett takarmánykeverőt állítják le,
ezzel is nagyjából harminc ember elbocsátása várható.

A lap megkereste a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság vezérigazgatóját, az időközben polgármesteri ambíciókat dédelgető Papp Istvánt, aki azt írta, hogy a franciáktól visszavásárolt üzem részeként működő takarmánykeverő korszerűtlen, a későbbiekben ezt is korszerűsíteni kívánják. Mivel az új tehenészet jobb minőségű, de kevesebb takarmánnyal képes gazdaságosan működni, ezért a fejlesztés befejezéséig külső cégtől vásárolják a takarmányt. Azt ugyan nem árulta el, hogy mely cég szállít takarmányt a jövőben, de azt igen, hogy egyelőre nem írtak ki erre közbeszerzést. A Hvg.hu szerint a Nemzeti Tangazdaság transzparensen kezeli a dolgozói létszámadatait. A negyedéves beszámolók szerint 2018 második negyedévében 478 alkalmazottat számoltak, az idei évnek ugyanerre a időszakára 471, de ebben már a megvásárolt francia vetőmagüzem dolgozói is benne lehetnek, amely az Opten adatai szerint 67 dolgozót foglalkoztatott. Így számolva tavaly óta
nagyjából hetvennel csökkent az állami cégnél a dolgozók létszáma.

Kovács Sándor, a cég üzemi tanácsának vezetője szerint az elbocsátottak többsége már el is helyezkedett, vagy nyugdíjba vonultak, várhatóan a takarmánykeverő részlegnél is ez várható majd. Félszáz dolgozó elbocsátása ugyan soknak számít egy Mezőhegyes nagyságú városban, ahol közel 3500 az aktív korúak száma, így érthetően, nem túl boldogok az itt élők a Ménesbirtok lépései miatt. Ugyanakkor, jegyzi meg a lap, az állami gazdaságban, ahogy a vezérigazgató is írta, a fejlesztések és a versenyképes működés tették indokolttá a létszám csökkentését.

Továbbra sem támadt fel a forint

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.03. 07:23
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az euró 331,30 forinton forgott hét óra körül.
Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon kedd reggel. Az euró 331,30 forinton forgott hét óra körül, 16 fillérrel emelkedett az árfolyama a hétfő esti 331,14 forinthoz képest. A dollár árfolyama 301,83 forintról 302,89 forintra, a svájci franké pedig 304,89 forintról 305,28 forintra erősödött. A jent 2,8496 forinton jegyezték, szemben a hétfő esti 2,8438 forinttal. Az euró 1,0939 dolláron forgott kedd reggel, 0,25 százalékkal gyengült az előző napi záráshoz képest. A svájci frankhoz képest 0,08 százalékot veszített értékéből a közös európai fizetőeszköz, 1,0853 frankon jegyezték. Egy dollárért 0,9921 frankot kértek, 0,17 százalékkal drágult a dollár. A jenhez képest 0,08 százalékkal erősödött a dollár, kedd reggel 106,29 jent ért.