Hármas erősségűre csökkent a Dorian, de nem mozdul a Bahamákról

Publikálás dátuma
2019.09.03. 09:59

Fotó: AFP PHOTO / NOAA
Azonban a Floridában élők még mindig nem lélegezhetnek fel.
A CNN hírtelevízió közlése szerint a hurrikánt jelenleg óránkénti 200 kilométeres széllökések kísérik, míg egy nappal ezelőtt, amikor a legmagasabb, 5-ös fokozatú volt a vihar, óránként 285-300 kilométeres sebességű volt a szél - írja az MTI. A miami székhelyű Országos Hurrikán Központ legfrissebb tájékoztatása szerint a hurrikán pillanatnyilag "mozdulatlanul áll" az eddig a legsúlyosabb károkat elszenvedő Grand Bahama szigetétől északra. A vihar középpontja nagyjából 50 kilométerre lehet a Grand Bahama központi városától, Freeporttól. Szakértők szerint azonban a Floridában élők még mindig nem lélegezhetnek fel, mert egy hármas erősségi fokozatba sorolt vihar is hatalmas pusztítást tud végezni. A Dorian helyi idő szerint kedd este már "veszélyes közelségbe" kerülhet Florida keleti partjaihoz. Florida, Georgia, illetve Észak- és Dél-Karolina államokban több millió ember költözött ki ideiglenesen otthonából a közelgő vihar miatt. Hétfő estig öt halálos áldozatról érkezett jelentés a Bahama-szigetekről. Több ember megsérült, őket helikopterekkel mentették ki. A mentési munkálatokat hétfőn a zord idő miatt le kellett állítani, de kedden reggel tovább folytatják munkájukat a mentőcsapatok. A Dorian okozta pusztítás mértékét egyelőre felmérni sem tudják. Az erős szél vasárnap óta villanypóznákat döntött ki, lakóházak tetőszerkezetét rongálta meg, és a településeket több helyen elöntötte a víz.
Szerző
Témák
Dorian hurrikán

Hosszú hét Olaszországban

Publikálás dátuma
2019.09.03. 09:30
Luigi Li Maio
Fotó: AFP
A programok csak másodlagos szerepet játszanak az olasz kormányalakításban.
Nem kérdés, nem ez a legkönnyebben megszülető olasz kormány. Nem is az a fő gond, hogy az Öt Csillag Mozgalom (M5S) a leköszönő populista kormány részese volt, így nehéz teljesítenie azt a kabinettől követelt megújulást, amit az eddig ellenzékben lévő Demokrata Párt (PD) követel. Egyelőre nem a programbeli különbségek jelentik a kormány megalakításának akadályát, hanem Luigi Di Maio személyes ambíciói. Napok óta az M5S vezetőjének kormánybeli szerepéről folyik a vita. Ő maga ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy miniszterelnökhelyettes maradjon Giuseppe Conte második kabinetjében, ezt azonban a PD elutasítja. Di Maio rendre új választások kiírását helyezi kilátásba, ha a demokraták nem hajlandóak engedni, a fenyegetőzéseket azonban már Conte is kezdi megelégelni. Nem kérdés, Di Maio ügyében is megállapodik a két párt, de a „csillagosok” alapítója, Beppe Grillo is úgy látja, a pártelnök túlzottan is előtérbe helyezi saját szerepét. Grillo szerint épp örülni kellene annak, hogy esély van az újrakezdésre, ehelyett eddig a vitákról szólnak az egyeztetések. Nem szerencsés , hogy a programok csak másodlagos szerepet játszanak. Az viszont jó hír az Európai Uniónak, hogy lekerül a napirendről a saját politikai baklövése miatt a belügyi tárcától búcsúzó Matteo Salvini javaslata, a 15 százalékos, egykulcsos adó bevezetése. Ez ugyanis növelné az amúgy is tetemes olasz államadósságot. Conte egyértelműen hitet tett amellett, hogy az Olaszországnak fontos szerepet kell játszania mind az Európai Unióban, mint a NATO-ban. Salvini ezzel szemben egyetlen alkalmat sem szalasztott el arra, hogy ne bírálja a „brüsszeli bürokratákat”. Akadnak olyan témakörök azonban, amelyeknél feszültségekre kell számítani a közös kormányzás során. Ilyen a migráció. A PD egyértelműen elutasította a Salvini által képviselt kirekesztő törvényeket, Nicola Zingaretti, a PD elnöke a belügyminiszter dekrétumainak megsemmisítését követelte, Di Maio azonban kifejtette, kiáll mindamellett, amit az eddigi kabinet képviselt. A kompromisszum az lehet, hogy Marco Minniti kerül a belügyi tárca élére, aki Paolo Gentiloni idején már belügyminiszterként szolgált, s egy a Líbiával megszületett megállapodás révén elérte, hogy csökkenjen az Itáliába áramló menekültek száma. Ami a leendő kormánnyal kapcsolatos további menetrendet illeti, kedden az Öt Csillag Mozgalom tagjai szavaznak a PD-vel való koalícióról Rousseau nevű internetes platformjukon. Ha megszavazzák, Conte szerdán bemutatja programját és minisztereinek listáját Sergio Mattarella államfőnek. Pénteken pedig következhet a szavazás a képviselőházban és a szenátusban. Hosszú hét várható az olasz belpolitikában.

"Hülyeség volt felvennem a magyar állampolgárságot" - így nyilatkozott a Vidi romániai légiósa

Publikálás dátuma
2019.09.03. 09:10

Fotó: Alex Nicodim / AFP
Rus Adrián körül alakult ki némi nemzeti botrány, de a futballista jó nagy pontot tett a mondat végére.
"Száz százalékig román vagyok! Anyám sírt örömében, amikor behívtak a válogatottba!"

- így nyilatkozott a Magyar Hang cikke szerint a román sajtóban Rus Adrián, akinek válogatott-botrányáról a Népszava is beszámolt korábban, miután együttesét, a MOL Fehérvár FC-t azzal vádolta meg a román szövetségi kapitány, hogy azért száműzte fiókcsapatába Rust, mert az a magyar helyett a román válogatottat választotta. A 23 éves védő ügyében a román labdarúgó szövetség be is panaszolta a székesfehérvári csapatot a FIFÁ-nál. „Rus Adrián az első keret tagja, természetesen nincs szó semmilyen büntetésről, nyomásgyakorlásról” – olvasható a Fehérvár hivatalos honlapján Kovács Zoltán sportigazgató reakciója az eseményekre. A játékos a román labdarúgó szövetségnek adott videóinterjúban elmondta, mit érzett a telefonhívás idején, amikor életében először behívták a román felnőtt válogatottba: „Épp az autómban ültem, amikor hívott a válogatott csapatmenedzsere, Cătălin. Nagyon izgultam, örömömben lehúzódtam az autóval, hogy jobban halljam, mit mond. (…) Szükségem van a nemzeti válogatottnál megtapasztalható hangulatra. Talán kritizálni fognak emiatt, de itt sokkal jobban érzem magam. (…) Őszintén, száz százalékig román vagyok! Csak 19 évesen mentem Magyarországra, és hülyeség volt felvennem a magyar állampolgárságot. Ez egy kellemetlen epizód az életemben. Felvettem, mert így volt hasznos az akkori csapatom számára: azért kapott a klub több pénzt az MLSZ-től, ha több magyar játékosa volt. Hat éves korom óta, amióta futballozni kezdtem, soha nem akartam magyar válogatott lenni. Végig arról álmodoztam, hogy Romániáért fogok játszani.”
Szerző
Frissítve: 2019.09.03. 09:15