Előfizetés

Trócsányi visszalépett, nem lesz bizottsági alelnök, Hidvéghit megint halaszthatják

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.09.02. 19:08

Fotó: Népszava
A volt igazságügyi miniszter az EU-biztosságról nem mondott le.
Trócsányi László fideszes EP-képviselő visszavonta jelöltségét az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságának egyik alelnöki posztjára. Antonio Tajani bizottsági elnöknek írott levelében a politikus azzal magyarázta döntését, hogy európai biztosi jelölése miatt nem tudja felelősséggel vállalni a munkát a szaktestület irányító szervében. Az alkotmányügyi bizottságban júliusban kétszer is levették a napirendről Trócsányi megválasztását, mert az őt jelölő Európai Néppárt (EPP) attól tartott, hogy alulmarad a megmérettetésen. A Fidesz EP-delegációjának közleménye szerint az EPP továbbra is a magyar tagpárt valamely képviselőjét kívánja jelölni a pozícióra. A fideszes Hidvéghi Balázs az EP állampolgári jogi bizottságának egyik alelnöki székére pályázik, róla szerdán szavaznának a képviselők. Mivel az ő megválasztása is kétséges a szaktestületben helyet foglaló balliberális ellentábor miatt, hírek szerint a voksolást megint - immár harmadszor - elhalaszthatják. Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő ugyancsak egy alelnöki tisztség várományosa a parlament kulturális bizottságában. Róla szeptember végén döntenének, miután egyszer már elnapolták a megválasztását. Az európai képviselő-testületben helyet foglaló szocialisták, liberálisok, Zöldek és szélsőbaloldaliak meg kívánják akadályozni, hogy a magyar kormánypárt tagjai vezető pozíciókhoz jussanak a szakbizottságokban.  

Következetesebb kiállást várnak el a sztrájkoló fogorvosok a kamarájuktól

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.09.02. 17:47

Fotó: Népszava
Nyílt levelet írtak a fogorvosok saját szakmai kamarájuk tagozatvezetőjének, Hermann Péternek. Sérelmezték, hogy az elnökség augusztus 30-án úgy fogadta el az egészségügyi államtitkár szóbeli ígéretét az alapellátásban dolgozó praxisokra vonatkozóan, hogy az érintetteket meg sem kérdezték. Emlékeztették a tagozat elnökét, hogy az orvosi kamara alapszabálya szerint az elnökségnek a csoportjuk érdekeit kellett volna képviselnie. A levél több száz aláírója szerint a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöksége múlt pénteken ennek nem tett eleget, sőt a tagság érdekeinek figyelembevétele nélkül hozott döntést. Az aláírók szerint az államtitkári ajánlatot két nappal a demonstráció előtt elfogadni azért sem volt helyes, mert az nem teljesítette a csoport követelését, és ha azt annak ellenére elfogadnák akkor belátható időn belül esélyük sem lenne a normális finanszírozás elérésére. Az aláírók három pontban foglalták össze a kéthetes akciójuk céljait. Eszerint elvárják, hogy a közellátás keretében nyújtott kezelések valódi költségeit térítse meg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) az állami ellátásban résztvevő praxisoknak. A kormány a fogászati ellátásra fejenként jutó 3366 forintot emelje 7000 forintra a költségvetésben. Harmadikként amennyiben a kormánynak nincs szándéka vagy lehetősége a fogászati finanszírozást a hiányzó résszel kiegészíteni, akkor vezessen be fogászatban a co-payment rendszert. Végül levelük azzal zárul, hogy amennyiben a jelenlegi elnökség nem érzi magát képesnek az alapellátó fogorvosok érdekeinek képviseletére, a mostani akció „teljes mellszélességgel való támogatására”, javasolni fogják a testület visszahívását.

Éjjel esni fog, kedden a szél fúj majd - közeledik a kánikula vége

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.02. 17:42
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kedd estig a hidegfront lelassulva és legyengülve, de átvonul a Kárpát-medence felett, az ország keleti felén is megszűnik a hőség.
Az éjszaka első felében a záporok, zivatarok száma átmenetileg jelentősen csökken, ezzel együtt ugyanakkor nyugat felől fokozatosan erősen megnövekszik a felhőzet. Az éjszaka második felében előbb a Dunántúlon, majd a középső megyékben is mind több helyen valószínű eső, zápor, illetve néhány zivatar.
Kedden a Dunántúlon már a délelőtt folyamán megszűnik a csapadék, és jelentősen csökken a felhőzet, ott alapvetően napos idő várható a nap legnagyobb részében. A Dunától keletre azonban délutánig még erősen felhős vagy borult lesz az ég, és többfelé kell esőre, záporra, valamint egy-két helyen zivatarra is számítani. A keleti megyékben is fokozatosan megszűnik azonban a délután és este folyamán a csapadék nyugat felől. Az északi, északnyugati szél nagy területen megerősödik, kedd estére azonban jelentősen mérséklődik a légmozgás.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 18 és 27 fok között valószínű. 20 fok alatti értékek a tartósabban csapadékos északi tájakon, 25 fok fölötti maximumok pedig délelőtt a keleti határszélen lehetnek.

Időjárási helyzet Európában

Svédországtól egészen az Alpokig húzódik az a hidegfront, amely kettéosztja a kontinens időjárását. A front mentén sokfelé fordul elő jelentősebb csapadék; záporok, zivatarok, illetve eső egyaránt jellemző. A frontvonal mögött északi, északnyugati áramlással több fokkal hidegebb levegő áramlik Nyugat-Európa fölé, 20 fok körüli maximumok jellemzőek a térségben.
Eközben a front előtt egészen északra is meleg levegő áramlik, így még Lettországban is 27-29, Lengyelországban pedig 30-33 fok közé emelkedik délutánra a hőmérséklet, sőt a Kárpát-medence tágabb környezetében és a Mediterráneumban még ennél is néhány fokkal melegebb van. Az említett hidegfrontot leszámítva két markáns anticiklon alakítja Európa időjárását. Kedd estig a hidegfront lelassulva és legyengülve, de átvonul a Kárpát-medence felett, keddre az ország keleti felén is megszűnik a hőség.