Iszonyatos erővel tombol Dorian, ez a bolygó legnagyobb hurrikánja

Publikálás dátuma
2019.09.01. 19:03
A Dorian trópusi hurrikán 2019. szeptember 1-én belépett a Bahamák fölé, és közelít Florida partjaihoz
Fotó: HO / AFP or licensors
Széllökéseinek sebessége elérheti a 350 kilométer/órát is. A Bahamáknál jár, de Florida partjain is árhullámoktól tartanak.
Tovább erősödött az egyébként is elképesztő energiájú Dorian hurrikán: vasárnapra  elérte a maximális, ötös szintet – írja honlapján CNN. Az amerikai csatorna közlése szerint a hurrikán szélsebessége megközelítette 280 kilométer/ órát, a hazai MET Hír Facebook oldal ugyanakkor 
már 290 kilométer/órás száguldásról, és óránként 350 kilométeres sebességű széllökésekről ír, „a legfrissebb jelentésekre" hivatkozva.

A CNN szerint jelenleg ez az ismert legerősebb hurrikán a bolygón, pusztító ereje csak az 1992-ben tomboló Andrew-éhoz mérhető. Hétfőn elérheti a Bahamákat, és akár egy napon keresztül tombolhat a szigetcsoport felett, a veszélyeztetett régiókból már pénteken evakuálták a lakosságot. Az MTI idézi Hubert Minnist, a Bahamák miniszterelnökét, aki arról beszélt, hogy a viharzónában  maradók az  életükkel játszanak. A szélsebesség ugyan még változtat, ám a tomboló szupervihar fenyegeti Florida keleti partvonalát is –  valószínűleg nem sújt le teljes erejével a part menti városokra, de az általa keltett viharos szél 48 órán belül akár szökőárat is okozhat az érintett területeken. Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ folyamatosan ellenőrzi az elöntéssel leginkább veszélyeztetett partszakaszt. Már most tudható, hogy legalább nyolc megyében (Brevard, Martin, Osceola, Palm Beach, Glade, Hendrey, Volusia és Indian River területén) evakuálni kell a lakosok egy részét – valahol ez önkéntes alapon, más megyékben hatósági eljárás keretében zajlik.  Floridában péntek reggel óta az állam egész területén rendkívüli állapot van érvényben, és Ron DeSantis kormányzó kérése után Donald Trump elnök is rendkívüli állapotot hirdetett ki, ami azt jelenti, hogy a déli állam külön szövetségi segítségre is igényt tarthat.
Szerző
Frissítve: 2019.09.02. 07:20

Hatalmas kő eshet le Merkel szívéről

Publikálás dátuma
2019.09.01. 18:34
Angela Merkel a második háború kitörésének 80. évfordulóján tartott megemlékezésen Varsóban
Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto/AFP
Az Alternatíva Németországért (AfD) párt egyik tartományban sem tudott az élen végezni.
Bár jelentős veszteségeket könyvelhettek el a kormánypártok a Berlinben is lélegzetvisszafojtva várt szászországi és brandenburgi választáson, hatalmas kő eshet le Angela Merkel kancellár, illetve a szociáldemokraták vezetőinek szívéről. Az Alternatíva Németországért (AfD) párt ugyanis, függetlenül attól, hogy jelentősen javított 2014-es eredményén, egyik tartományban sem tudott az élen végezni. Így nem vált valóra a legrosszabb forgatókönyv. Szászországban a CDU hívei hatalmas üdvrivalgással fogadták, hogy a párt 32-33,5 százalékot szerzett, simán megelőzte az AfD-t (27,5 százalék). Fej-fej mellett jósolták az SPD-t és az AfD-t Brandenburgban, a szociáldemokraták azonban végül 26,5-27,5 százalékot szereztek, az AfD 22,5-24,5 százalékot. A nagykoalíció számára a vártnál jobb eredmény arra vezethető vissza, hogy 2014-hez képest jelentősen emelkedett a részvétel. Mindkét tartományban javítottak eredményükön a Zöldek, a jóslatok ellenére viszont az FDP egyik helyen sem került a helyi parlamentbe.
Szerző
Frissítve: 2019.09.01. 19:06

Lezuhant egy helikopter Norvégiában, senki sem élte túl

Publikálás dátuma
2019.09.01. 18:22
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Lezuhant egy helikopter Norvégia északi részén, a fedélzeten tartózkodó öt utas és egy pilóta életét vesztette - közölték a skandináv állam hatóságai vasárnap.
A rendőrség tájékoztatása szerint az AS350-es típusú helikopter az észak-norvégiai Alta városának térségében szombaton csapódott földnek nehezen megközelíthető hegyvidéki területen. A mentési munkálatokat koordináló norvég központ szombaton négy halottról számolt be. A keresési munkálatok során később megtalálták az egyik eltűnt utas holttestét. Egy ember pedig a tromsői egyetemi kórházban halt bele sérüléseibe. Úgy tudni, hogy a szerencsétlenséget szenvedett gépet üzemeltető cég, a Helitrans repüléseket kínált egy altai fesztivál résztvevőinek. A TV2 helyi hírtelevízió azt közölte, hogy a tragédiát követően lemondták a rendezvényhez kapcsolódó koncerteket. A hatóságok tájékoztatása szerint a helikopter utasai húszas éveikben járó altai fiatalok voltak, míg a pilóta egy svéd állampolgár volt. A baleset oka egyelőre ismeretlen, a polgári légiközlekedési baleseteket vizsgáló norvég hatóság és a rendőrség nyomozást indított az ügyben.
Szerző