30 év legerősebb vihara lehet a Florida felé tartó Dorian hurrikán

Publikálás dátuma
2019.08.31. 08:36

Fotó: AFP PHOTO / NOAA
A szokottnál magasabb dagály már elöntötte a Miami Beach mentén lévő utcákat és házakat, a Bahamáknál tartó Dorian pedig már négyes erősségű.
Pénteken este már négyes erősségű volt a Florida felé közelítő Dorian hurrikán. A miami Országos Hurrikán Központ adatai szerint a most még a Bahamák felé tartó hurrikán az Atlanti-óceán fölött tovább erősödhet, és az elmúlt 30 év legerősebb vihara lehet belőle, mire az Egyesült Államokban partot ér. Floridában péntek reggel óta az állam egész területén rendkívüli állapot van érvényben, és Ron DeSantis kormányzó kérése után Donald Trump elnök is rendkívüli állapotot hirdetett ki, ami azt jelenti, hogy a déli állam külön szövetségi segítségre is igényt tarthat.
A Bahamákon egyébként pénteken evakuálták a veszélyeztetett vidékeken élő lakosságot és a turistákat. Hubert Minnis, a Bahamák miniszterelnöke sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet, hogy aki nem hagyja el a területet, az az életével játszik.
Az Egyesült Államokban a floridai Key Westen és környékén - az állam legdélibb területein - pénteken felszólították a turistákat, hogy - bár a hurrikán várhatóan csak vasárnap este, hétfőn reggel ér partot, de - azonnal hagyják el a vidéket. DeSantis kormányzó péntek esti sajtókonferenciáján közölte: az előrejelzések szerint erős esőzések és áradások várhatók, a kormány arra számít, hogy sok helyütt lesznek áramkimaradások. A politikus elmondta: 14 ezer szakember áll készenlétben, hogy a vihar után a lehető leggyorsabban helyreállítsa az áramszolgáltatást.
A szokottnál magasabb dagály már elöntötte a Miami Beach mentén lévő utcákat és házakat. Több megyében vasárnaptól kötelező evakuálást rendelnek el. A Cape Canaveral-i Kennedy űrközpontot vasárnap lezárják, miként vasárnaptól zárva tart az orlandói Disneyworld is. Az orlandói nemzetközi repülőtér várhatóan hétfőn reggeltől nem fogad és nem indít járatokat. New York állam kormányzója, Andrew Cuomo péntek este bejelentette: 26 fős mentőcsapatot küld a floridaiak megsegítésére. New York városa is segít: Bill de Blasio polgármester azt közölte, hogy a város tűzoltókat és segélymunkásokat küld a déli államba.

Meghekkelték a Twitter vezetőjének Twitter-fiókját

Publikálás dátuma
2019.08.31. 08:20

Fotó: ALASTAIR PIKE / AFP
Állítólag nincs veszélyben az egész rendszer, de a történtekre még nincs magyarázat, a hacker-csoport pedig sorra törheti fel a fiókokat.
Meghekkelték a Twitter társalapítója és elnök-vezérigazgatója, Jack Dorsey Twitter-fiókját. Dorsey több mint négymilliónyi követője pénteken este negyedórán keresztül durva, sértő és rasszista bejegyzések halmazát olvashatta. Köztük még egy bombafenyegetés is szerepelt: az egyik bejegyzés arról szólt, hogy a mikroblog-szolgáltató kaliforniai központjában bombát helyeztek el.
Negyedóra elteltével sikerült megszabadítani a fiókot a magát Kuncogó Különítménynek (Chuckling Squad) nevező hekker-csoporttól. "Twitter-oldalam már biztonságos, és nincs arra utaló jel, hogy a Twitter egész rendszere veszélybe került volna" - írta követőinek később Jack Dorsey.
Egyelőre nem világos, hogyan tudtak behatolni Dorsey mikroblogjára - ám ha csak nem ő maga adta ki a jelszavát, ez egy arra utaló jel, hogy az egész rendszer lehet akár veszélyben is. Különösen, hogy kommentárok szerint egyébként a Kuncogó Különítmény hekkerei korábban több ismert Twitter-felhasználó blogját is feltörték.

A lengyel alsóház határozatban mondott köszönetet a "magyar testvéreknek"

Publikálás dátuma
2019.08.30. 21:26
1939. Magyar-lengyel határsáv. A felvétel a lengyel katonák Magyarországra és Romániába történő átmenekítésekor készült
Fotó: Berkó Pál / Fortepan
1939 szeptemberétől több mint százezer lengyel menekült talált menedéket a háború Magyarországon.
Határozatban emlékezett meg a lengyel menekülteket segítő magyarokról a lengyel parlament alsóháza pénteken, a második világháború kitörésének 80. évfordulója alkalmából, kiemelve, hogy 1939 szeptemberétől több mint százezer lengyel menekült talált menedékre Magyarországon - írja az MTI. A 460 fős szejmben a 387 jelenlévő honatya közül 383-an szavaztak a javaslat mellett, négyen adtak le ellenszavazatot. A lengyelországi Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet tanácsának elnöke, a kormányzó Jog és Igazságosság alsóházi képviselője, Piotr Babinetz által benyújtott dokumentumban a szejm háláját fejezi ki "a magyarok által a német-szovjet agressziónak és megszállásnak a lengyel nemzet számára tragikus időszakában nyújtott segítségért". A határozatban rámutatnak: 1939-ben "Adolf Hitler javaslatai ellenére a Magyar Királyság nem vett részt Lengyelország megtámadásában". Idézik Teleki Pál miniszterelnök Adolf Hitlernek írt táviratát: "Inkább felrobbantom a vasútvonalakat, mintsem részt vegyek a Lengyelország elleni hadműveletben. Magyarország részéről nemzeti becsület kérdése elkerülni mindenfajta Lengyelország elleni katonai hadműveletet." A lengyel nemzet "soha nem felejti el, hogy Magyarországon Horthy Miklós kormányzása idején biztonságos menedékre talált több mint százezer civil és katonai menekült, köztük sok gyermek" - áll a dokumentumban. A képviselők megköszönték, hogy a háború idején Magyarországon szabadon működhettek a lengyel diplomáciai képviseletek, a Lengyel Intézet, lengyel iskolák és szervezetek, köszönetet mondtak a Lengyelországból kivitt kulturális emlékek biztosításában nyújtott segítségért is. A szejm emlékezetben tartja, hogy "a magyar testvérek" nyitottak voltak azon budapesti katonai és civil intézmények tevékenységére is, amelyekben "mások mellett a lengyel-magyar együttműködés patrónusa, Waclaw Felczak futárparancsnok szolgálta hazáját, ami lehetővé tette az emigráns lengyel kormány és Lengyelország közötti kapcsolat fenntartását" - írják. Felidézik azon magyar katonák emlékét is, akik az 1943-44-es úgynevezett volhíniai mészárlás idején mentették a lengyeleket, valamint azokét, akik elutasították a németek elleni 1944-es varsói felkelés leverésében való részvételt, "sőt támogatást nyújtottak a felkelőknek". A Magyar Királyságnak a lengyelek iránti magatartása 1939-ben, valamint a lengyeleknek a magyarok iránti 1956-os magatartása "a két nagy közép-európai nemzet (...) baráti együttműködésének erős és állandó alapját" képezi - szögezik le. Varsóban vasárnap tartanak nemzetközi megemlékezést a második világháború kitörésének 80. évfordulója alkalmából. A náci Németország 1939. szeptember 1-jére virradó éjjel támadta meg Lengyelországot.
Szerző