Folyamatosan erősödik a Florida felé közelítő hurrikán, Trump lemondta varsói látogatását

Publikálás dátuma
2019.08.30. 11:55

Fotó: JOSE ROMERO / AFP
Az amerikai elnök úgy ítélte meg: nem hagyhatja el az Egyesült Államokat, mert katasztrofális méretű lehet az orkán.
Folyamatosan erősödik a Florida felé közelítő Dorian hurrikán – jelentette csütörtökön este a miami Országos Hurrikán Központ. A szakemberek előrejelzései szerint Dorian négyes erősségű hurrikánként érhet partot. Puerto Ricónak, miután a vihar végigsöpört az Amerikai Virgin-szigeteken, sikerült elkerülnie a hurrikán legnagyobb pusztításait. A vihar a szigettől elfordulva Florida keleti partvidéke felé pörög, óránként mintegy 180 kilométeres széllökésekkel. A szél a hétvégén elérheti 210-230 kilométeres óránkénti sebességet. Ron DeSantis kormányzó már szerdán több mint húsz megyére rendkívüli állapotot hirdetett ki, csütörtökön pedig Florida egészére kiterjesztette e rendkívüli állapotot. Csütörtökön ismét arra hívta fel honfitársai figyelmét, hogy
legalább hét napra elégséges élelmet és ivóvizet szerezzenek be, erősítsék meg házaikat és folyamatosan kövessék a szakemberek előrejelzéseit.

Az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint sok boltban – Miamiban, St. Augustinban vagy Daytona Beachen – már csütörtök délután üresen tátongtak a polcok. Csütörtökön este DeSantis újabb közleményt adott ki, amelyben bejelentette: az állam felkészült a hurrikánra. Több mint 800 ezer gallon víz áll rendelkezésre és csaknem kétmillió élelmiszercsomag vár kiosztásra, további 200 ezer gallon víz pedig már úton van Florida felé. A kormányzó közölte azt is, hogy a Nemzeti Gárda 2500 tagját mozgósították, további 1500 gárdista pedig készenlétben áll. Készenlétben áll 15 mentőcsoport és egyes állami intézmények – például az országutak biztonságát felügyelő részleg, vagy a rendőrség – már szintén mozgósították a katasztrófa-elhárításhoz szükséges eszközöket és erőforrásokat. Felkészültek az idősekről és a valamilyen fogyatékkal élőkről gondoskodó intézmények is. A meteorológusok előrejelzései szerint a négyes erősségű hurrikán különösen veszélyes és pusztító lesz. Már péntektől heves esőzések, a szokottnál magasabb dagály és áradások várhatók. Csütörtöktől legalább jövő keddig zárva tartanak az állam déli partvidékén az iskolák, köztük egyetemek is. Megkezdődött – és péntekig be kell fejeződnie – több egyetem kampuszának kiürítése, azokat a diákokat, akik nem tudnak hazautazni, menedékszállásokon helyezik el. Csütörtökön már javában tartott a tampai légibázis evakuálása is. Az Egyesült Államok légierejének közleménye szerint Tampából Kansasbe szállítják a repülőgépeket és a támaszpont fontos felszereléseit. A haditengerészet is kiürítette a Jacksonville városában lévő bázisát.

Trump lemondta varsói látogatását

Csütörtök este a lengyel államfő kabinetfőnöke közölte: az amerikai elnök telefonon arról tájékoztatta Andrzej Duda lengyel államfőt, hogy a Floridát fenyegető hurrikán miatt lemondja a második világháború kitörésének 80. évfordulójához kötődő varsói látogatását. A látogatást a legközelebbi hónapokra halasztották el – tette hozzá Krzysztof Szczerski.
„Trump elnök úgy ítélte meg, hogy nem hagyhatja el az Egyesült Államokat, mert az orkán, amely a hétvégén a déli államokat érheti, katasztrofális méretű lehet”

– számolt be Szczerski.

Donald Trump a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében is bejelentette, hogy elhalasztja lengyelországi látogatását. Mint mondta: számára „nagyon fontos”, hogy Washingtonban tartózkodjék az előrejelzések szerint a hét végén partot érő hurrikán idején.
„Elsődleges számunkra az amerikai emberek biztonsága”

– fogalmazott.

A PAP lengyel hírügynökség szerint Trumpot a varsói megemlékezéseken Mike Pence alelnök helyettesíti. Trump vasárnap beszédet mondott volna a varsói nemzetközi megemlékezéseken, hétfői programjában pedig kétoldalú tárgyalások szerepeltek a lengyel politikai vezetőkkel.
Témák
Florida hurrikán
Frissítve: 2019.08.30. 13:57

Németországban már megoszt a befogadás

Publikálás dátuma
2019.08.30. 09:00

Fotó: Daniel Bockwoldt /
A megkérdezettek kétharmada úgy vélte, a bevándorlók összességében pozitív hatással vannak a gazdaságra, ugyanakkor ugyanilyen arányban gondolták úgy, hogy a migráció teher egy jóléti állam számára.
Négy éve bejárta a világot, ahogyan a németek széles mosollyal, tapssal, vízzel és élelemmel köszöntik az országba érkező menekülteket, s megszületett a Willkommenskultur, a befogadás kultúrájának fogalma. Azóta azonban sok víz lefolyt a Rajnán, a migráció témája politizálódott, a közhangulat valamelyest megváltozott. Rendőrségi statisztikák szerint tavaly több mint kétezer bűncselekményt követtek el menekültek ellen, a szélsőjobboldali felvonulások száma is nőtt, és a tanulmányok szerint az iszlámellenesség is terjedőben van, bár a muszlimok elleni támadások meg éppenséggel csökkentek. Ugyanakkor a migrációt csak részben sikerült egyes erőknek politikai tőkévé kovácsolniuk. Az egykoron óriási tömegeket megmozgató bevándorlás ellenes PEGIDA tüntetések kifulladtak, az Alternatíva Németországnak (AfD) nem tudja átlépni saját árnyékát, hullámzó támogatottsága 10-15 százalék körüli, de az európai parlamenti választásokon például alig 7 százalékra futotta tőlük. Egy frissen publikált német közvélemény-kutatás is azt jelzi, hogy a társadalom meglehetősen megosztott a kérdésben. Először is, fontos különbséget tesznek bevándorlók és menekültek között: megítélésük szerint előbbieket 71 százalék, utóbbiakat csak 56 százalék látja szívesen. Korábban nyilvánosságra hozott statisztikákból egyébként kiderült, 2018-ban 1,8 millióan – többségében szírek, afgánok és irakiak - folyamodtak menekültstátuszért Németországban, ami nem azt jelenti, hogy akkor is érkeztek. Ugyanakkor a 82 milliós népességnek majd egynegyede rendelkezik bevándorló háttérrel, ami azt jelenti, hogy legalább az egyik szülő nem német állampolgár. A kutatásból az is kiderül, hogy a megkérdezettek kétharmada úgy vélte, a bevándorlók összességében pozitív hatással vannak a gazdaságra, ugyanakkor ugyanilyen arányban gondolták úgy, hogy a migráció teher egy jóléti állam számára. A németek fele úgy érzi, hogy már túl sok bevándorlót fogadtak be, az ország elérte határait, 37 százalékuk szerint viszont továbbra is humanitárius kötelességük segítséget adni a rászorulóknak. Elég magas, 69 százalékos volt azok aránya, akik szerint van konfliktus a bevándorlók és németek között, a túlnyomó többség, 90 százalék pedig a nyelvtudás hiányát nevezte meg az integráció egyik legfőbb akadályának. A tanulmány összegzése szerint a bevándorlás megítélésében az életkornak is nagy szerepe van: a fiatalok – akik között magasabb a bevándorló hátterűek aránya – befogadóbbak.  
Szerző
Frissítve: 2019.08.30. 09:05

Távvezetéket vágott el a német autóklub mentőhelikoptere, végül egy réten landolt a sérülttel

Publikálás dátuma
2019.08.30. 07:24

Fotó: THOMAS FREY / dpa Picture-Alliance/AFP
A balesethez, amelyben egy 82 éves ember autójába szorult, egy másik helikoptert vezényeltek.
Távvezetéket vágott el a német autóklub egyik mentőhelikoptere csütörtökön, a Németország nyugati részén történt balesetben senki sem sérült meg. A helikopter egy baleset helyszínére igyekezett, hogy egy sérültet kórházba szállítson, amikor a Mosel-folyó völgyében, Cochem-Zell körzetben, Valwig és Brutti-Fankel települések között, hátsó rotorjával „elkapta” egy elektromos oszlop vezetékét. A pilótának sikerült egy réten letenni gépét. A hálózatban azonban rövidzárlat keletkezett, Cochemben megszűnt az áramszolgáltatás, amit hamarosan helyreállítottak a helyi elektromos művek szakemberei. A balesethez, amelyben egy 82 éves ember autójába szorult, egy másik helikoptert vezényeltek. A férfit a tűzoltóknak sikerült járművéből kiszabadítani. A helikopter Trier város helyi kórházába szállította.
Szerző