Előfizetés

A kvóták közel negyede megvan

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2019.08.30. 11:00

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) 144-179 közötti magyar résztvevővel számol a jövő nyári tokiói játékokon, egyelőre 45 indulási jog biztos, a kvalifikációs időszak jövő tavasszal zárul.
Ahány sportág, annyi kvótaszerzési szabály. Vannak egyszerűbb és kevésbé követhető selejtezős rendszerek. A MOB a sportági szövetségektől kapott szakmai anyagok és az olimpiai sportágak nemzetközi erőviszonyainak elemzése után július végén a 144-179 közötti magyar sportolói létszámot tűzte ki célul. A nagy szórás oka elsősorban a csapatsportágak bizonytalan helyzetével magyarázható, egyelőre ebben a kategóriában még nincs kvóta, de két válogatott kijutása máris 25-30 fővel növelné a küldöttség létszámát. 
Vannak sportágak, ahol a versenyzők az elért eredményeikkel saját maguknak szereztek olimpiai részvételi jogot, például öttusában Kovács Sarolta és Demeter Bence. Vívásban is a világranglista alapján alakul ki a tokiói mezőny, annyi csavarral, hogy nagyon fontos a csapat szereplése a Vk-versenyeken. Azok az országok, melyek ott lehetnek a nyári játékokon a csapatversenyben, egyéniben három sportolót indíthatnak - ha a vívó a világranglistás helyezésével rászolgált erre -, amelyik nemzet nem érdekelt a válogatottak vetélkedésében, egyéniben csak egy vívót nevezhet, ha van olyan sportolója, aki a világranglistán elfoglalt helyezésével rászolgált az olimpiai részvételre.
A szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu-világbajnokságon a magyarok öt férfi és hét női kvótát szereztek, ez a szám jövő tavasszal egy olimpiai selejtezőversenyen növelhető. Hogy végül kik lehetnek ott a japán fővárosban, erről a szövetségi kapitány dönt. Magyarországon a nagy világesemények előtt válogatóversenyek szoktak dönteni, ezek színvonala gyakran magasabb egy olimpiai- vagy világbajnoki döntőnél is.
Még kuszább a helyzet atlétikában és úszásban, ahol a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgynevezett A-szinteket határoz meg minden versenyszámban. Ezek bármilyen, a NOB által hitelesített versenyen teljesíthetők jövő tavaszig. A kvalifikációs időszak lezárulása után összesítik az A-szintet teljesítők számát, és egyenként értesítik a tagországokat, hogy hány sportolót küldhetnek a játékokra a szintet teljesítettek közül. Mivel az olimpiai programban nem lehet eltérni a maximálisan engedélyezett sportolói létszámtól, atlétikában és úszásban kevesebb magyar sportoló lehet ott az olimpián, mint ahányan teljesítették a NOB által meghatározott követelményt. Ez minden országra igaz, senki sem tud minden sportolót benevezni, aki teljesítette a szintet. A szövetségi kapitányok feladata eldönteni, hogy kik maradnak itthon, általában a szintet elérők fele-harmada nem tud ott lenni az olimpián. A szakvezetők jellemzően ilyenkor azt vizsgálják meg, kitől remélhető érem vagy kimagasló eredmény az olimpián vagy a világranglistán elfoglalt helyezés alapján döntenek az utazók kilétéről. Az atlétáknál négyen, az úszóknál tizennégyen teljesítették eddig a kvalifikációs szintet. 
Atlétikában 2020. június 29-ig, úszásban egy hónappal korábban, május 30-ig lehet teljesíteni az A-szinteket. Más a helyzet a nyílt vízi úszóknál, ők a kvangdzsui világbajnokságon szerezhettek névre szóló kvótát, egyedül a 10 km-es szám szerepel a tokiói programban, a vb első tíz helyezettje ebben a versenyszámban már biztos már olimpiai résztvevő. A magyarok közül Rasovszky Kristóf negyedik lett, az ő kvótája már biztos, a többiek számára egy selejtezőt rendeznek, melynek helyszíne és időpontja még nem ismert.

Minimális elvárás

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) mindössze tizenhárom érmet vár a tokiói olimpián. Ennél kevesebbet az 1932-es Los Angeles-i nyári játékok óta csak egy alkalommal, 2008-ban Pekingben szereztek a magyarok. Az olimpiai bizottság kajak-kenuban és úszásban négy-négy, atlétikában, cselgáncsban, sportlövészetben, vívásban és vízilabdában egy-egy dobogós helyezésre számít. "A MOB fontosnak tartja, hogy a rendelkezésre álló tényekből kiindulva reális kép szülessen a kilátásokról - olvasható az olimpiai bizottság szakmai anyagában. A reális tervezés mindenképpen dicséretes, ugyanakkor nagyon sötét képet fest le a kormány sportstratégiájának hatékonyságáról. Immár kilenc éve kiemelt terület a sport, azóta ömlenek számolatlanul és ellenőrizetlenül a milliárdok nemcsak a labdarúgásba, hanem gyakorlatilag mindenhova. Másról sem lehet hallani, mint fantasztikus felkészülési körülményekről, a kérések azonnali teljesítéséről, ennek ellenére a MOB a második világháború utáni legszerényebb eredményre számít Tokióban. És ez nem a MOB hibája, az állami közpénzeső ellenére az eredmények valóban romlanak. A sportági szövetségek többségének élén álló politikusok és barátaik több év alatt leamortizálták a korábban sikeres területeket, erkölcsileg és szakmailag is. A sportági szövetségek pénzügyi erősödése a szakmai munka gyengülésével járt, a politikai irányítók rengeteg értékes sportági szakembert üldöztek el vagy hoztak lehetetlen helyzetbe az elmúlt közel egy évtizedben. Ezért kényszerül a MOB arra, hogy még az egyértelműen kudarcnak minősített riói éremszámot (2016-ban 15 dobogós helyezéssel zárt a magyar küldöttség, 8 arany, 3 ezüst, 4 bronz volt a mérleg) is alultervezze.    

A biztos 45 kvóta

KAJAK-KENU (12): Balla Virág, Bodonyi Dóra, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra, Kozák Danuta, Medveczky Erika, Takács Kincső. Birkás Balázs, Kopasz Bálint, Kuli István, Nádas Bence, Tótka Sándor. ÖTTUSA (2): Kovács Sarolta. Demeter Bence. SPORTLÖVÉSZET (3):  Major Veronika, Mészáros Eszter. Péni István. ÚSZÁS (25): Rasovszky Kristóf. Női 4x200 m gyors. Férfi 4x100 m gyors, 4x100 m vegyes. Mix 4x100 m vegyes. A váltók a vb-n szereztek kvótát, váltónként hat-hat fő nevezhető a tartalékokkal együtt. VITORLÁZÁS: Érdi Mária. Berecz Zsombor, Vadnai Benjamin.  Egyelőre csak az öttusázóknak és Rasovszky Kristófnak van saját kvótája, a többi részvételi jog nem névre szól, hanem Magyarországé. A felsorolás azt jelzi, hogy ki szerezte meg. 

Nincs még csapatkvóta

Egy-egy olimpiai szereplés megítélését jelentősen befolyásolja, milyen eredményeket sikerül elérni a csapatsportágakban. A kétezres évek elején a Kemény Dénes irányította férfi vízilabdázók szállították az aranyérmeket (2000-ben, 2004-ben és 2008-ban is nyertek a pólósok), a legutóbbi két olimpián viszont már nem sikerült érmet szerezni a csapatsportágakban. A 2012-es londoni játékokon a férfi kézilabdázók és a női vízilabdázók negyedikek lettek, a férfi pólócsapat ötödikként zárt. Négy évvel később már csak a női és férfi vízilabda-válogatott jutott el a nyári játékokra, az eredmények nem változtak: a nők a negyedik, a férfiak az ötödik helyen végeztek. A tokiói játékokra eddig még egyetlen válogatott sem szerzett kvótát, mivel a nyári kvangdzsui vb-t mindkét nem képviselői negyedikként fejezték be. (A kvótához vb-döntőt kellett volna játszani.) Javítási lehetőség a januári budapesti Európa-bajnokságon lesz, ahol az aranyérem jelent biztos tokiói részvételt, de úgy is ki lehet jutni, ha csak kvótával már rendelkező együttes előzi meg a magyarokat. Ha ez az út sem járható, akkor jövő tavasszal egy olimpiai selejtezőtorna jelenti az utolsó szalmaszálat. A kézilabdázóknál egyezik a kvalifikációs szisztéma a nőknél és a férfiaknál. A női együttes ott lesz Tokióban, ha megnyeri az idei decemberi világbajnokságot és pályára léphet az olimpiai selejtezőtornán, ha a vb-n az első hét helyezett között végez. A férfiaknak ez már nem sikerült a vb-n, ők csak az Európa-bajnokság megnyerésével juthatnak el a japán fővárosba, amire nagyon csekély az esély. Akkor is olimpiai résztvevők, ha ezüstérmesek lesznek és a fináléban a világbajnokként már kvótás Dánia győzi le őket, de ez már inkább csak elmélkedés, mint reális esély.  

Bottas marad a Mercedesnél

Korom Milán
Publikálás dátuma
2019.08.30. 10:00

Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
A finn pilóta negyedik szezonját is megkezdheti a címvédőnél, míg Esteban Ocon a Renault csapatához szerződik Nico Hülkenberg helyére.
Véget ért a négyhetes nyári szünet a Forma-1-ben, a csapatok és a pilóták ugyanakkor nem csak pihenéssel töltötték ezt az időszakot. A címvédő Mercedes a Belga Nagydíj csütörtöki sajtónapján ugyanis bejelentette,  változatlan felállással vág neki a 2020-as idénynek, azaz szerződést hosszabbított Valtteri Bottasszal.
„Továbbra is ki van éhezve, és szeretné tovább folytatni a fejlődést – mondta Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke Bottasról. – Mi minden egyes csapattagunktól ezt a hozzáállást akarjuk látni. Azok az eredmények, melyeket közösen elértünk Valtterivel, nem a véletlen művei: Lewis Hamiltonnal való csapatmunkája példás, és amikor vissza kellett vágnia, megmutatta, mennyire erős karakter” – tette hozzá az osztrák.
Bottas tehát fellélegezhet, a bejelentés pedig elindított egy dominóeffektust, ugyanis alig fél órával később kiderült, hogy a Mercedesnél hoppon maradó tartalékpilóta, Esteban Ocon a Renault-hoz szerződik, ahol jövőre Daniel Ricciardo csapattársa lesz.
A franciáktól távozni kényszerülő Nico Hülkenberg pedig várhatóan a Haas-istállóhoz igazol, ahol a svájci-francia kettős állampolgárságú Romain Grosjeant taszíthatja ki a Forma-1 világából. Günther Steiner a Haas csapatfőnöke korábban arról beszélt, hogy csak Hülkenberg, Grosjean és Ocon rendelkezik kellő tapasztalattal, így az események alakulása miatt már csak két pilóta közül választhat.
A nyár folyamán fontos döntést hozott a Red Bull is, amely lefokozta a gyengén teljesítő Pierre Gaslyt a Toro Rossóhoz, helyére pedig Alexander Albon érkezett a „fakóból”. A 23 éves thai pilóta új motort kap a Hondától, csakúgy mint Danyiil Kvjat – így mindketten a mezőny végéről indulhatnak majd a vasárnapi futamon, ugyanis túllépik a büntetlenül használható egységek számát.
További érdekesség, hogy Kimi Räikkönen bal lába megsérült a nyári szünetben, ezért csapata, az Alfa Romeo készenlétbe állította tartalékpilótáját, Marcus Ericssont, aki így a hétvégén nem vesz részt a portlandi IndyCar-futamon. Az istálló várhatóan pénteken dönt arról, Räikkönen megfelelő állapotban van-e.
Csütörtökön napvilágra került a 2020-as versenynaptár tervezete is, ami új rekordot jelent a 22 futammal - hivatalos döntést az ügyben következő ülésén, október 4-én hozhat a Nemzetközi Autósport Szövetség (FIA).
Ami pedig a spai versenyhétvégét illeti, a Ferrari jó esélyekkel indul a hosszú egyeneseknek hála, a győzelem pedig ráférne az olaszokra, ugyanis idén még egyetlen sikert sem arattak. Sebastian Vettel éppen Belgiumban győzött legutóbb, az időjárás pedig igencsak ősziesen alakul majd a hétvége során. Pénteken 23°C körül várható a maximum hőmérséklet, szombaton közel 30°C lesz. Vasárnap viszont egy lehűlésnek köszönhetően a maximum még a 20°C-ot sem éri majd el.

A hétvége programja

Péntek Első szabadedzés:11:00–12:30 Második szabadedzés: 15:00–16:30 Szombat Harmadik szabadedzés: 12:00–13:00 Időmérőedzés: 15:00–16:00 Vasárnap Futam: 15:10-től A teljes versenyhétvégét az M4 Sport élőben közvetíti.

Babos kikapott Gaufftól a US Openen

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.30. 06:27

Fotó: DOMINICK REUTER / AFP
A 15 éves amerikai legyőzte a magyar játékost a második fordulóban.
Babos Tímea három játszmában kikapott a 15 éves amerikai Cori Gaufftól az amerikai nyílt teniszbajnokság női versenyének második fordulójában. A két játékos főműsoridőben, a Louis Armstrong Stadionban léphetett pályára az amerikai szupertehetségnek köszönhetően, aki élete első Grand Slam-főtábláján a nyolcaddöntőig jutott nemrég Wimbledonban. A 26 éves soproni teniszező jól kezdett, egyből elnyerte riválisa adogatását, de a hazai közönség előtt szereplő tinédzser gyorsan fordított, és ellenállhatatlan játékkal 6:2-re hozta az első szettet. A második játszmában Babos változtatott a játékán – többet pörgetett, nyesett –, ennek köszönhetően 6:4-gyel egyenlített. A mindent eldöntő harmadik felvonás rendkívül látványos és szoros csatát hozott, Babos négyszer jutott fogadóelőnyhöz, de Gauff remek szervákkal hárított. A magyar játékos 5:4-es hátrányban a meccsben maradásért adogatott, de többször is hibázott, így Gauff 2 óra 21 perc alatt győzött.
„Nagyon jó meccset játszottunk. Sajnálom, meg szomorú vagyok, de ettől ez még nagyon nagy meccs volt, és nem vagyok csalódott. Úgy érzem, alakulhatott volna fordítva is. A döntő szett elején nekem volt több lehetőségem. Rögtön az első gémben volt egy pici szerencséje, hogy nem tudtam lebrékelni”

– olvasható Babos értékelése a Tennis love and game elnevezésű Facebook-oldalon.

A játékos hozzátette: meglepte, hogy a fiatal játékosnak milyen remek szervái vannak, ugyanakkor a maga részéről sokat tanulhat ebből a mérkőzésből.
„Egyrészt, ami pozitív, hogy mit csináltam jól, másrészt, hogy min lehet még javítani. A verseny előtt aláírtam volna, hogy felkvalizom magam, nyerek egyet a főtáblán, és végül egy ilyen meccsen kapok ki. Különleges volt ellene játszani egy ekkora stadionban, ahol telt ház volt, és a 14 ezerből körülbelül tízen drukkoltak nekem, ilyenkor az ember kizárja ezt”

– folytatta Babos.

A magyar játékos pénteken folytatja szereplését Kristina Mladenovic oldalán párosban, az első helyen kiemelt magyar-francia duó ellenfele a Jessica Moore, Giuliana Olmos ausztrál, mexikói kettős lesz.

Eredmény, 2. forduló (a 32 közé jutásért):

Gauff (amerikai)-Babos 6:2, 4:6, 6:4

Kapcsolódó
Babos továbbra is a 112. a világranglistánBabos a második fordulóba jutott a US Openen