Palkovics minisztériuma zajmérőket osztogat a ferihegyi lakók között

Publikálás dátuma
2019.08.28. 15:12

Fotó: Budapest Airport
Talán a "repülési tilalomnak" becézett zajvédelmi bírságok kiosztásának ágyaz meg a 30 eszköz kiosztása.
Szerdától igényelhetnek kézi zajmérőt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér mellett élők. A lakók között harminc eszközt osztanak ki, amelyeket határozott ideig használhatnak - tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A közlemény szerint a készülékekkel az érintettek összehasonlíthatják a környezetükben található berendezéseket vagy létesítmények, az elhaladó járművek zaját.
Tarlós István fővárosi főpolgármester és Palkovics László miniszter harca az éjszakai járatok ellen nemrég ért nyugvópontra, felemás végeredménnyel. Korábban, az EP-választás kampányának hevében a városháza a tiltás mellett tette le a garast: a Palkoviccsal közös, korábbi közleményükben úgy fogalmaztak, hogy augusztustól bevezetik az éjszakai repülési tilalmat Budapest felett éjfél és hajnali öt óra között, a mélyalvási időszakban tervezetten nem szállhatnak majd fel és le repülőgépek a Liszt Ferenc-repülőtéren. Ehhez képest csak zajvédelmi bírságot vezettek be, bár arról az MTI mint igazi sikerről számolt be. Szerintük "Tarlós István azt mondta: a miniszter ígérete szerint augusztustól biztosan működik majd az éjszakai repülési tilalom". Az innovációs miniszter a Népszava kérdésére válaszolva már inkább letagadta, hogy valaha repülési tilalomról lett volna szó.
A kézi mérős lehetőséggel élni kívánók a XVIII. kerületi polgármesteri hivatal környezetvédelmi csoportjának címzett levélben vagy e-mailben jelezhetik igényüket. 
A Budapest Airport május közepén újraindította lakossági ablakszigetelési, ablakcsere programját, amelyben hat milliméter vastagságú plusz üvegtáblát helyeznek fel a zajgátló védőövezetben lévő ingatlanok lakó- és pihenőhelyiségeinek nyílászáróira. A pótlólagos ablakszigetelés költségeit teljes egészében a Budapest Airport finanszírozza, e célra fordítja majd az újonnan bevezetett díjtételből származó bevételeket is.
Frissítve: 2019.08.28. 17:07

Oroszkrémmel búcsúztatták a nyugdíjba készülő Tarlós Istvánt, aki ennek biztos nem örült

Publikálás dátuma
2019.08.28. 10:15

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Ő maga persze nem készül nyugdíjba, de a választók majd küldik - bízik benne a Párbeszéd.
A 3-as metró felújítása során az orosz érdekek kiszolgálására emlékeztető oroszkrém tortával búcsúztatta nyugdíjba vonulása alkalmából Tarlós Istvánt a Párbeszéd a Fővárosi Közgyűlés választás előtti utolsó ülésén. Mint Barabás Richárd, a párt szóvivője elmondta, Tarlós tiszteletlenül és mogorván beszél ellenfeleiről és a választóikról is, látszik, hogy belefáradt már a főpolgármesterségbe és a kormány kiszolgálásába. Ideje hát nyugdíjba mennie. Helyette pedig olyan főpolgármesterre van szükség a következő ciklusban, aki nem a hatalom szolgája, hanem a budapestieket képviseli. Az őrség persze nem engedte a főpolgármester közelébe a tortát, így a Párbeszéd aktivistái búcsúajándékukat Tarlós sajtófőnökének asztalára tették le. 
Szerző
Frissítve: 2019.08.28. 11:14

Tudják a nyugdíjasok és a közmunkások, hogy ez most választási pénz

Publikálás dátuma
2019.08.28. 08:15

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Nem alamizsnát kéne osztogatnia a kormánynak, hanem felemelni a közmunkások szánalmasan alacsony bérét – mondják Észak-Magyarországon.
Összevágott fanyesedéket tol egy kisebb pótkocsin Kárászi Gyula és Hutka Ferenc a Szerencshez közeli Taktaszadán. Valaha ipari munkások voltak, ha nem is jó, de legalább kiegyensúlyozott havi fizetéssel, biztos megélhetéssel. Jó tíz éve mindketten időszakosan közmunkások. Az egyedülálló Kárászi Gyula több mint harminc évet húzott le Miskolcon a kohászatban segédmunkásként, a rendszerváltás után azonban a munkahelye megszűnt, s ő azóta se talált biztos kapaszkodót. – Tudja mi az az ötvennégyezer forint, amivel most kiszúrják a közmunkások szemét? Ennyi volt 2001-ben a bérem, amikor utoljára kaptam rendes fizetést a hengerműnél. Majdnem húsz év eltelt, s én ugyanannyit viszek haza most, miközben majdnem mindennek az ára legalább a hússzorosára ment fel – mondja. Szerinte ostoba a kormány, ha azt gondolja, ilyen körülmények között számít, ha egyhavi „bért” most hozzávágnak az emberekhez, mert ez a pénz legfeljebb a tátongó megélhetési lyukak – inkább űrök – egyikének-másiknak pillanatnyi betoldozásához elég. Hutka Ferenc hozzáteszi: feleségével semmi „extrát” nem terveznek venni a plusz egyhavi pénzből, amit a faluban kissé eltúlozva többen is tizenharmadik havi fizetésnek mondanak. A pénz – mondja – némi élelmiszerre és tüzelőre lesz csak elég. Mindketten úgy vélik, hogy a kormány akkor tenne igazán valamit értük, ha a közmunkások bérét legalább a minimálbér közeli szintre vinné. Szerintük legalább havi százezer forint lenne az a minimum, amit kapniuk kellene. Hozzáteszik: jól tudják, hogy ez most „választási pénz”, hisz korábban még sose kaptak ilyet, de a fülkében nem a hála vezeti majd a kezüket, amikor szavaznak. Olyat ugyanis nem éreznek. Az ötvenes éveinek végén járó Vajtó Imréné is inkább dühös, semmint hálás. Három infarktus után már rég leszázalékolták volna, ha a jelenlegi kormány nem hoz egy rendelkezést, miszerint a leszázalékolást megelőző öt év alatt három évnyi munkaviszonynak meg kell lennie. Neki épp a betegségei miatt nem volt ennyi, így védőháló nélkül zuhant ki a munkaerőpiacról. Most a falusi műhelyben egyfajta adminisztrációs munkát végez, s ha minden jól megy, a hónap végére meglesz végre az a munkaviszony-időtartam, amivel újra odamehet a bizottság elé. Az infarktusait azóta „megfejelte” egy nyirokcsomó betegséggel, amivel jelenleg is kezelésre jár, így bizakodó a döntést illetően. – Ha a gyeden lévő nagyobbik lányom nem lakna nálam, éhen halnék – mondja az asszony. Így az együttes bevételekből tudnak fát és élelmet venni, de az mégiscsak szorongató érzés, hogy az embert a gyerekének kell eltartania három évtizednyi ledolgozott élet után. Ha pedig mindez a megaláztatás nem lenne elég – teszi hozzá –, azt még a kormány is tetézi, amikor egy demokráciában – s ennél a szónál intőn felemeli a kezét – „kilóra” megvehetőnek gondolja az emberek voksait.

Megosztó kilencezer forint

Nem csak a közmunkások, a nyugdíjasok egy része is megalázó alamizsnának tartja az önkormányzati választás előtt nekik szánt kormánypénzt. Diktatúra van, mindenkinek kuss, és közben ellopnak százmilliárdokat! Ezt mindenki látja! A 9 ezer forintos rezsiutalvány nevetséges alamizsna, ezzel akarják kinyomni a szemünket. Komló belvárosának egyik padján cigarettázó, 175 ezer forint rokkant ellátásból élő, Bélaként bemutatkozó 62 éves exbányász fakad ki eképp, amikor az őszi választás elé időzített nyugdíjkiegészítés okáról és időzítéséről kérdezem. Mellette áll volt kollégája, a 65 esztendős Róbert József, aki rögvest túlkiabálja haverját: – A kommunisták idején volt diktatúra! Meg akkor volt lopás! Most nincs, most végre gazdája van az országnak. Jól megy a gazdaság, hát adnak a nyugdíjasoknak, nincs ebben semmi kampányhúzás. Az ország végletes megosztottságát jól illusztrálta a két komlói férfi egymásnak veselkedő vélekedése a nyugdíjkiegészítésről. Több tucat komlóit faggatva egyértelmű, hogy aki a Fideszt támogatja, az még inkább úgy érzi, jó oldalon áll, amióta értesült a nyugdíjasoknak és a közfoglalkoztatottaknak megítélt pénzről, aki viszont pokolra kívánja a kormányt, az politikai trükknek gondolja az ajándékot. Amúgy sok komlói szerint a 23 ezer lelkes városban a közösen induló ellenzéknek van esélye a fideszes vezetés leváltására, de a jövedelem kiegészítésről szóló döntés a bizonytalanokat a kormánypártok jelöltjei mellé állítják.
A Pécsen megszólítottak többsége biztos abban, hogy a rezsiutalvány kampányfogás
Fotó: ZORAN MILOSAVLJEVIC
A pécsiek is párthovatartozás alapján ítélnek a kormány gesztusáról, de a megyeszékhelyen – a megszólítottak válaszai alapján – szinte mindenki biztos abban: a jövedelemkiegészítés kampányfogás. Ettől még a kérdezett nyugdíjasok fele hitet tett a Fidesz mellett. Az Uránvárosban kutyáját sétáltató, 61 éves Zombori György viszont dühös. – Az emberek hülyék, tudatlanok, megeszik a köztévé butító híreit – mondja. – Elhiszik, hogy a pénzt tiszteletből kapják, meg azért, mert szárnyal a gazdaság. Baromság! Megveszik őket! Az anyósom meg az apósom is elhiszi ezt a mesét, hiába győzködöm őket. Egykor én is a Fideszre szavaztam, engem is megvezettek. Amikor Orbán azt ígérte, hogy aki a közpénzhez nyúl, annak levágják a kezét. Ha ezt betartanák a parlamentben csupa kezetlen ülne. Megjegyzem, hogy a kézlevágást Pokorni ígérte a 2010-es kampányban, a párt alelnökeként. – Egy csapat – legyint a férfi, és gyorsan hozzáfűz: – Nagyon ügyesek: meghülyítették az országot.

Nem segítő szándékról van szó

Ha nem kampányfogásról van szó, akkor tavaly vagy tavalyelőtt miért nem adott a kormány egyszeri kilencezer forint értékű rezsiutalványt az időseknek? – foglalta kérdésbe kétségeit Stikel János, a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy megyei Szövetsége elnöke, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége tagja. Beárazták a nyugdíjasvoksokat? Felháborító, inkorrekt lépés ez a kormány részéről az önkormányzati választások előtt. Ha nem kampányfogásról van szó, akkor tavaly vagy tavalyelőtt miért nem adtak hasonló támogatást? Nem véletlen, hogy rengeteg visszajelzést kapunk, mennyire megalázónak tartják az érintettek, hogy most állt elő ezzel a kormány. Mire elég kilencezer forint? A somogyi nyugdíjasok kétharmadának ez havi járandóságuk kilencede, tizede. Vagyis alapvetően nekik komoly pénz. De a többség látja, hogy itt nem alapvető segítő szándékról van szó, hanem hogy a kormány úgy gondolja, meg lehet venni az idős emberek voksait. És ebből a szempontból mindegy, hogy kilencezer, vagy éppen ötvenezer forintról beszélünk. Az alaphelyzet eleve a nyugdíjasok lenézéséről szól, amit csak megfejel, hogy nevetséges összeggel akarják megvásárolni őket. Meg lehet venni a szépkorúak szavazatát? Ez így nem jó szó, inkább azt mondanám, befolyásolni lehet a szavazási hajlandóságukat, adott esetben pedig akár a voksolás irányultságát is. Bár szerintem nem lesz akkora hatása, mint azt az ötletgazda képzeli, ugyanis a pártok iránt elkötelezetteket nem mozdítja ki a váratlanul kapott pénz. Nem is ők tartoznak a célközönségbe, hanem a bizonytalanok, de így azért mégsem lehet felcímkézni egy összeget. A visszajelzések alapján szerintem ott sem lesz olyan hatékony, mint képzelik, a nyugdíjasok többsége ugyanis átlátja a helyzetet, a nyugdíjemelésekből például pontosan tudják az elmúlt évek alapján, mennyire számítanak a kormánynak. Mivel csak egyszer próbálják kézbesíteni a választás előtt, mire rádöbben valaki, hogy mégsem kapott, vagy nem is jár neki, a voksolás szempontjából mindegy lesz. Ezért is hallom vissza egyre több helyről a nyugdíjas csoportjaink tagjaitól, hogy igazából ez az egész nem más, mint egy közpénzből finanszírozott kampány a Fidesz-KDNP önkormányzati választási sikereiért. (Vas András) 

Frissítve: 2019.08.28. 12:02