Előfizetés

Elzárta a kormánybarát alapítványok pénzcsapját Isztambul főpolgármestere

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.27. 21:25
Ekrem Imamoglu
Fotó: EKREM IMAMOGLU COMMUNICATION / Anadolu Agency / AFP
„Ez még csak a kezdet”- ígéri Ekrem Imamoglu, aki öt szervezettől vont meg több milliárd forintnyi önkormányzati forrást. A kifizetések ellenőrzésekor hihetetlen tételeket is találtak.
Isztambul közelmúltban megválasztott ellenzéki főpolgármestere, Ekrem Imamoglu megszüntette öt kormányközeli alapítvány önkormányzati támogatását, köztük olyanokét, amelyek vezetésében még Recep Tayyip Erdogan török elnök gyerekei is helyet kaptak - írta kedden internetes kiadásában a Sözcü című vezető török ellenzéki napilap. Az isztambuli önkormányzat közleményére hivatkozó híradás szerint az alapítványok között szerepel a Törökországi Ifjúsági és Oktatásszolgáltató Alapítvány (Türgev), amelynek elődjét 1996-ban Erdogan alapította a metropolisz főpolgármestereként. A főpolgármesteri hivatal keddi közleménye szerint az önkormányzat eddig csaknem 357,5 millió lírát (mintegy 18 milliárd forint) fizetett ki - írja az MTI.
Imamoglu emellett vizsgálatot rendelt el bizonyos vitatott együttműködések miatt: az önkormányzat korábban diákotthon-építéshez, ingatlanbérléshez, karbantartási és felújítási munkálatokhoz, utaztatáshoz, valamint étkeztetéshez nyújtott anyagi támogatást az alapítványoknak.A szervezetek egyes folyamatban lévő építkezéseinek – köztük ifjúsági központok, sportlétesítmények, parkolóházak – sorsáról mostantól az önkormányzat határoz.
     Imamoglu kedden újságíróknak nyilatkozva hihetetlennek minősítette, hogy
az önkormányzat az egyik alapítvány utaztatását és étkeztetésés korábban 56,5 millió lírával (mintegy 2,8 milliárd forint) támogatta.

Az isztambuli önkormányzat honlapján is szó szerint közzétett nyilatkozat szerint Imamoglu arról is beszámolt, hogy az egyik alapítvány (Türgev) 165 millió lírát (megközelítőleg 8,3 milliárd forint) kapott egy épület felhúzásához.    „Ezentúl az az épület a nemzeté, az isztambuliaké, az isztambuliakat szolgálja" - hangsúlyozta a főpolgármester, fogadkozva, hogy "ez még csak a kezdet".
A főpolgámester lépésére röviddel azután került sor, hogy a török belügyminisztérium terrorizmusra hivatkozva múlt hétfőn menesztette a délkeleti, főként kurdok lakta országrészben Diyarbakir, Mardin és Van polgármesterét.Ekrem Imamoglu azokra a híresztelésekre, hogy esetleg őt is eltávolítják hivatalából, kedden azt mondta: a népakarat mindenek előtt való.  Ezzel arra is utalhatott, hogy hiába ismételték meg kormánypárti nyomásra az isztambuli főpolgármester-választást, az ellenzéki kihívó előbb hajszállal, aztán több mint 800 ezres szavazati fölénnyel győzte le az  Erdogan vezette iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP)  jelöltjét.
„Leírhatatlan, hogy milyen erősnek érezzük magunkat a népakaratnak köszönhetően” - mondta a városvezető.

Az isztambuli főpolgármester egyúttal elszomorítónak és értelmetlennek nevezte ezeket a híreszteléseket, és úgy vélte, hogy a társadalom nem hisz ezeknek.

Trump teljes mellszélességgel kiállt Bolsonaro mellett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.27. 20:25
Donald Trump és Jair Bolsonaro kezet fog a 2019. június 28-án, Oszakában megrendezett G20-as csúcstalálkozón
Fotó: Brendan Smialowski / AFP or licensors
Keményen dolgozó elnöknek nevezte brazil kollégáját Donald Trump, azután, hogy Jair Bolsonaro éppen visszautasította az erdőtüzek miatt felajánlott segítséget.
 Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Államok teljes és feltételek nélküli támogatásáról biztosította Jair Bolsonaro brazil elnököt kedden egy twitteres- bejegyzésében. Trump néhány órával azután tette közzé bejegyzését, hogy Jair Bolsonaro visszautasította a G7-es országcsoport 20 millió dolláros tűzoltási gyorssegélyét, bár már Sau Paolóban is elsötétült az ég az amazóniai erdőtüzek füstjétől. Az amerikai elnök azt írta, hogy jól ismeri a brazil elnököt, és dicsérte azt, ahogyan az amazóniai természeti katasztrófát kezeli, és "keményen dolgozik" az amazonasi esőerdőkben tomboló tüzek eloltásán – idézi szavait az MTI. 
Donald Trump leszögezte azt is, hogy Bolsonaro "minden tekintetben nagyszerű munkát végez" Brazíliában. Hozzáfűzte: a dél-amerikai elnök és országa az Egyesült Államok "teljes körű és feltételek nélküli" támogatását élvezi. Az amerikai és a brazil elnök személyes kapcsolatai igen jók, Bolsonaro - akit nem egyszer a brazil Trumpnak is neveznek a médiában - gyakran adott hangot erőteljes Amerika-barát nézeteinek. Trump Twitter-bejegyzésének közzététele után az első amerikai kommentárok rámutattak: Trump homlokegyenest más álláspontot képvisel a brazil elnök megítélésében, mint például Emmanuel Macron francia államfő. A francia köztársasági elnök ugyanis - a G7-es országcsoport Biarritzban tartott csúcstalálkozóján - élesen bírálta a brazil elnök szerinte nem megfelelő hozzáállását az amazóniai katasztrófához, sőt még azt is felvetette, hogy nemzetközi státuszt kellene adni az amazóniai esőerdőnek abban az esetben, ha a térség vezetői a Föld egésze számára ártalmas döntéseket hoznak. Az elmúlt napokban Bolsonaro felelőssége mellett felmerült Evo Morales bolíviai elnöké is. A bolíviai elnököt szintén éles bírálatok érik, mert agrárpolitikája, amely a mezőgazdasági művelés alá vonható újabb területek kialakítását célozza, az erdők felégetésével is jár. 

Ellenzéki összefogás Boris Johnson ellen

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2019.08.27. 20:02

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Megállapodtak kedden a brit ellenzéki pártok abban, hogy a kétes kimenetelű bizalmatlansági indítvány helyett törvényalkotási eszközökhöz kívánnak nyúlni az unióból való, megállapodás nélküli brit távozás megakadályozása érdekében.
Egyes korábbi tervek drámai nyitányt vetítettek előre a jövő kedden kezdődő őszi parlamenti ülésszakra. Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője az ellenzéki pártok és a Konzervatív Párt maradáspárti képviselőinek bevonásával bizalmatlansági indítványt készült benyújtani Boris Johnson kormánya ellen. Ha az új miniszterelnök alulmaradt volna a szavazás során, a parlamenti hagyományoknak megfelelően Corbynnak, mint a legnagyobb ellenzéki párt irányítójának két hete lett volna az új kormány megalakítására, majd ezt követően választást és új népszavazást írt volna ki. Az elmúlt hetekben viszont olyan találgatások láttak napvilágot, melyek szerint Johnson vagy visszautasította volna a lemondás kötelezettségét, vagy ellentmondásos módon hetekre felfüggesztette volna a parlamentet, és előrehozott általános választással próbált volna új mandátumot szerezni a szigetország vezetésére. Erre jó esélye lenne, hiszen a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a toryk 33 százalékos népszerűségnek örvendenek, a Munkáspárt 21 százalékkal alaposan le van maradva, a Liberális Demokraták 19, a Brexit Párt 14, míg a Zöldek 7 százalékon állnak. Miután a széles körben elutasított Corbyn belátta, hogy ellenzéki kollégái nem fogják biztosítani számára a Downing Street 10. kulcsát, elfogadta ellenzéki képviselőtársai javaslatát, hogy jogalkotási útra lépve igyekezzenek útját állni a Brüsszellel kötött alku nélküli kilépésnek. Kedd délelőtti ülésük után a pártok vezetői nyilatkozatot adtak ki, mely szerint “egyetértettek a közös fellépés fontosságában, beleértve törvények elfogadását”. A találkozót követően Jeremy Corbyn levelet juttatott el annak a 116 konzervatív és független képviselőnek, aki korábban a megegyezés nélküli „kizuhanás” ellen voksolt. Ezek sorába tartozik Theresa May volt kormányfő és Philip Hammond volt pénzügyminiszter, a tory rebellisek jelenlegi de facto vezetője is. A liberális demokraták és a skót nacionalisták is nagyon pozitívan értékelték a tanácskozást, és utána arról beszéltek, hogy azt a dolog sürgető volta miatt rövidesen további egyeztetések követik. Az elgondolás lényege, hogy a rendezetlen távozást ellenzők alkalmi szövetsége magához ragadhatja a parlamenti napirend alakítását, és kikényszeríthet olyan törvényt, amely az Egyesült Királyság EU-tagságának a meghosszabbításáról szól. Akciójukra akár már az első vagy a második parlamenti munkanapon sor kerülhet.