Egyedül nem megy: civil segítséget is kértek Pintérék a roma felzárkóztatáshoz

Publikálás dátuma
2019.08.27. 19:01
Képünk illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Harmincegy településen kezdi el a belügy az elmaradott, főként roma közösségek integrálását, ami korábban az Emmi feladata lett volna.
Az állam egyedül nem tudja, a roma közösségek pedig egyedül nem képesek megvalósítani a felzárkózást, ezért együtt kell működni – mondta Pintér Sándor belügyminiszter kedden Tiszaburán, egy önkormányzati vezetőknek tartott tájékoztatón. Az eseményen 31 település polgármestere vett részt, akik az idei évben, elsőként vesznek részt a Belügyminisztérium „Felzárkózó települések” nevű, hosszú távú programjában – írja az MTI. Lapunk már beszámolt a felzárkóztatási projektről, mely kapcsán Pintér Tiszaburán elmondta, keretein belül összesen 300 nehéz helyzetű település kap segítséget. A programot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinálja, a végrehajtásban a nagy egyházi karitatív szervezetek és a településeken dolgozó civil szervezetek is részt vesznek.
Pintér Sándor megemlítette azt a meglepetésként valószínűleg senkit sem érő tényt, hogy a romák ma is gazdasági nehézségekkel és előítéletekkel küzdenek – bár számos kísérlet történt, nem valósult meg az integrációjuk, teljes beilleszkedésük a társadalomba. „Előrelépés volt, de áttörés nem” – mondta a belügyminiszter, aki szerint a romák leszakadása ma is jelentős a tanulás, képzettség, az egészségi állapot, valamint a jövedelmek területén. A kormány egyértelmű álláspontja, hogy nem fogadható el ez a különbség – tette hozzá.
Az hamar egyértelművé vált, hogy a problémákat egyszerre, egy ütemben az egész ország területén nem tudják megoldani, ezért kísérleti programokat hoznak létre – ezekben kap támogatást az idén érintett 31 település is. Pintér abban bízik, hogy az elért eredmények az ország más területein is például szolgálhatnak, beszámolójában pedig kiemelt célnak nevezte a teljes foglalkoztatás elérését is. 
Az eseményen részt vett Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter is, aki a  „romakérdést” nemzeti sorskérdésnek nevezte. Jelenléte és nyilatkozata az eseményen ugyanakkor maga is kérdéses, hiszen a romák integrációjával megbízott társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárságot épp májusban vették el az Emmi-től – kormányzati információink szerint azért, mert az Emmi erélytelennek, gyengekezűnek bizonyult a feladathoz. Fideszes településvezetők állították lapunknak, hogy a miniszterelnök hónapokat várt a felzárkóztató csomagra, de egy idő után elege lett az ígéretekből és inkább az erős kezű vezetőként elkönyvelt Pintér Sándor belügyminiszterre bízta a területet.
Szerző

Karácsonynak is megvannak az ajánlásai

Publikálás dátuma
2019.08.27. 18:57

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Miközben a képviselői- vagy polgármesteri posztra vágyók javában gyűjtik az aláírásokat, több városban és jobb- meg baloldalon is dúlnak még belharcok.
A kormánypárti Tarlós István után az ellenzék főpolgármester-jelöltjének, Karácsony Gergelynek is megvan az októberi választáson való induláshoz szükséges ötezer ajánlása – értesült a Népszava. Karácsony pénteken adja le a szignókat a választási irodának, úgy tudjuk az ötezres minimumnál jóval többet sikerült gyűjtenie szombat óta. Mint ismert, a kormánypárti Tarlós már hétfőn leadta tizenkétezer ajánlását. Miközben országszerte halmozzák a szignókat, addig több helyen még heves hatalmi harcok előzik meg azt, hogy ki legyen az induló. Hatvanban például mind a bal, mind a jobb oldalon hatalmas repedések támadtak. Kilépett pártjából és minden ott betöltött tisztségéről lemondott Érsek Zsolt, az MSZP Heves megyei elnöke, a szocialisták hatvani szervezetének egyik alapító tagja, aki 16 éven át volt egyéni országgyűlési képviselő és nyolc évig hatvani városvezető. Azt tervezte, idén MSZP színekben újra megméretteti magát polgármesterjelöltként. Egy, a Závecz Research által készített közvélemény-kutatás szerint nem is indult volna rossz pozícióból: elfogadottsága a jelenlegi – korábban fideszes, most pedig egy civil egyesület által támogatott – polgármester után a második legerősebb a városban. Érsek azt követően döntött a kilépésről, hogy pártja az ellenzéki összefogás jegyében egy másik jelölt, az Együtt Hatvanért Egyesület képviseletében ringbe szálló Palik Józsefné mögé állt be. Érsek lapunknak azt mondta: fontolgatja, hogy civil támogatással, baloldali értékeket képviselve ringbe száll a városvezetői posztért. A Zagyva-parti városban kormánypárti oldalon is bonyolódik a választási képlet. Itt évek óta nagy csata zajlik a háttérben a korábban fideszes színekben megválasztott Horváth Richárd és Szabó Zsolt fejlesztési államtitkár között. Utóbbi ugyanis azt követően is a város vezetőjeként viselkedett, hogy már nem ő ült ebben a székben, utódja azonban egy év után ledobta magáról a bábu szerepét, és nyíltan tengelyt akasztott az államtitkárral – kirúgta például azt a kabinetvezetőt, akit Szabó ültetett a fejére. Sokan ennek a rossz viszonynak tulajdonítják, hogy Hatvan hiába írt jó pályázatokat, rendre elbukta a fejlesztési forrásokat – emiatt korábban Lázár János nyíltan is bírálta az államtitkárt, sejtetve, hogy az ő keze van ezekben az ügyletekben. Noha a Fidesz-KDNP oldaláról Lázáron kívül többen is szimpatizáltak a hatvani pártszervezetből időközben kizáratott Horváth Szilárddal, mégsem álltak be mögé. Helyette a kormánypárt azt a Gál Erzsébetet indítja, aki Szabó Zsolt gazdasági főtanácsadója volt annak polgármestersége idején. Ő rögvest be is jelentette, hogy mivel kiváló munkakapcsolat alakult ki közöttük, megválasztása esetén az országgyűlési képviselő segítségével ismét fejlődő pályára állíthatják Hatvant. Horváth Richárd így egy civil szervezet jelöltjelként indul a polgármesteri posztért.
Nemcsak Hatvanban, Debrecenben is akadtak feszültségek. Országos megütközést váltott ki, amikor kiderült, hogy a Momentum és az LMP támogatásával indulhat Debrecenben a jobbikos Kulcsár Gergely. Az egykori parlamenti képviselő ugyanis korábban azzal vált ismertté, hogy beleköpött a holokauszt áldozatainak a Duna-parton emlékül állított cipőkbe. Hétfőn még úgy tűnt, a Momentumban hisznek Kulcsár változásában, azonban kedden már bejelentették: a Jobbikkal egyeztetve felkérik a politikust, lépjen vissza a jelöltségtől. Kulcsár ezt meg is tette. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke elnézést kért: „Csalódást okoztunk egy olyan ember támogatásával, aki szégyenteli módon viselkedett.”

Sorakoznak az indulók

1542 jelöltet jelentettek be kedd reggelig a választási bizottságokhoz, közülük 224-et az ajánlások ellenőrzése után már nyilvántartásba is vett az illetékes testület. Huszonhét polgármester –, 33 egyéni listás – és 164 egyéni választókerületi jelöltet. A képviselő- és polgármesterjelölteknek szeptember 9-én 16 óráig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges érvényes ajánlásokat.

Kampánytémává vált az Airbnb

Publikálás dátuma
2019.08.27. 18:39

Fotó: LIONEL BONAVENTURE / AFP
Új hálózatot hozna létre a lakáskiadók részére a Jobbik – jelentette be Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke. Az úgynevezett Hunbnb nem titkoltan az Airbnb versenytársa szeretne lenni.
Az amerikai székhelyű szállásközvetítő cég, az Airbnb a föld legtöbb országában jelen van: az „online piactéren” rövid távú lakáskiadással foglalkozó ingatlantulajdonosok kínálják portékájukat. Idehaza az elmúlt négy-öt évben ugrott meg látványosan az Airbnb-s lakások száma, amely a g7.hu portál adatai szerint tavaly már a tízezerhez közelített a fővárosban. A jellemzően pár napra kiadott ingatlanok főként a turisták által preferált pesti belvárosi kerületekben koncentrálódnak. Korábban az Index ismertette azt a kutatást, amit a Budapesti Gazdasági Egyetem Turizmus Tanszékének egyetemi docense, Jancsik András vezetett: a vizsgálat szerint 2017 júniusára már a pesti Airbnb-s kínálat kis híján elérte a szállodák kapacitását. (Igaz: a szállodák kihasználtsága lényegesen nagyobb volt.) Az Airbnb térhódításának következményei jól ismertek. A turisták között sok a bulizni érkező fiatal, felbukkanásuk rendszeres konfliktusokkal jár a lakóházakban. Ahogyan egyre többen jövedelmező üzleti lehetőséget láttak a rövid távú kiadásban, úgy nőtt a befektetési célú ingatlanvásárlások száma: a lakások és az albérletek árai az egekbe szöktek Budapesten. A Jobbik állítja, hogy az Airbnb elterjedése mellett a Fidesz-KDNP tétlensége vezetett a mostani tarthatatlan állapotokhoz. A fiatalok jórészt a lakhatási költségek miatt kényszerülnek külföldre – közölte Z. Kárpát Dániel. A párt által elképzelt új hálózatban azok a magyar lakástulajdonosok, akik harminc év alatti, hallgatói jogviszonnyal rendelkező fiataloknak adják ki ingatlanjukat, adómentességet élveznének. (A bérlők lakhatási támogatást kapnának.) A jobbikos alelnök reményei szerint ez a konstrukció vonzó lesz a szállásadók számára, képes alternatívát kínálni az Airbnb-vel szemben. Nem betiltani, hanem ellenőrizni és szabályozni akarjuk a „jelenséget” – ezt már Töreki Milán, a Jobbik VI. kerületi, terézvárosi vezetője mondta. A párt különadóval, bizonyos számú ingatlan kiadása esetén luxusadóval sújtaná az Airbnb-s lakástulajdonosokat. A részletek kidolgozása még folyik, de annyi biztos: az így keletkezett bevételt Töreki helyben „forgatná vissza”. Mivel a kocsmák és turistáknak kiadott lakások száma szoros összefüggést mutat, a pénzt például „zajfelügyelet” létrehozására fordítanák. A Jobbik sajtótájékoztatója is mutatja, hogy a „kocsmaturizmus” és az Airbnb-s ingatlanok ügye egyre inkább kezd kampánytémává válni a pesti központi kerületekben. A Terézvárosban a teljes ellenzék felsorakozott a polgármesterjelöltként induló momentumos Soproni Tamás mögött, aki lapunknak adott interjújában a közelmúltban arról beszélt: a lakásokat kiadó tulajdonosokat kötelezni lehetne rá, hogy rendbontás esetén azonnal intézkedjenek. Annak mintájára, ahogyan magyar rendőrök nyáron a horvát tengerparton teljesítenek szolgálatot, úgy angol rendőrök is jöhetnének Budapestre. A szomszédos VII. kerületben, az Erzsébetvárosban – ahol a „bulinegyed” központja található – a DK-s Niedermüller Péter az ellenzék jelöltje. Niedermüller a Népszavának nyilatkozva nemrég hangsúlyozta: ha ő lesz a polgármester, pillanatok alatt gondoskodni fog arról, hogy csak azok a teraszok működjenek este 10 óra után, amelyeknek van engedélye a késői nyitvatartására is. Sok esetben ugyanis jogosultság nélkül üzemelnek. Az erzsébetvárosi polgármesterjelölt munkatársai összeállítást készítettek arról, hogy Európa nagyvárosaiban hogyan szabályozzák az Airbnb működését. Niedermüller ezeket az elveket szeretné követni, meghatározná például, hogy egy évben hány napra lehet kiadni ilyen lakásokat.
Szerző
Témák
bulizás Airbnb