Előfizetés

329,22 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.27. 08:24
Illusztráció: Shutterstock
Kissé gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estéről kedd reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az euróval szemben alig változott a forintárfolyam, az eurót hétfőn este 329,20, kedden reggel fél nyolckor 329,22 forinton jegyezték a bankközi piacon.
A dollár jegyzése 296,36-ról 296,55 forintra, a svájci franké pedig 302,50 forintról 303,04-re emelkedett kedd reggelre. 
A svájci frank hétfőn 303,84 forintos jegyzésen érte el idei legerősebb árfolyamát a forinttal szemben.

Még csak tervezik, de már majdnem két év csúszásban a reptérre vezető vasút

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.27. 08:22
A reptéri vasút megállójának javasolt helye
Fotó: Facebook/Közlekedő Tömeg
Két terv készül, az egyiket kínaiak építenék és üzemeltetnék.
Meghosszabbította a megrendelő állami beruházó a Ferihegyi repülőtérre vezető vasútvonal tervezési szerződésének az elkészítését - írja a Magyar Nemzet. A módosítás oka, hogy az egyik részfeladat hatósági engedélyezése nem készült el az eredetileg számított határidőre. Az új befejezési időpont ez év nyara, miközben az eredeti dátum majdnem két éve, 2017 végén volt. A nyertes cégek a Főmterv, az InfraPlan és az Út-teszt. A egyik elképzelés szerint a Nyugati pályaudvarral összeköttetésben lévő Kőbánya–Kispest állomásról indulna egy leágazás a 100-as vasútvonalon, amely a repülőtér alatt vagy mellett haladna el. Ott állomást építenek majd, és a kitérő Monornál kapcsolódhat be ismét a fővonali pályába. A Nemzet azonban ismeretet egy másik tervet is: eszerint nem a hazai vasúthálózat részeként épülne meg a repülőtéri expressz, hanem egy vállalkozó koncessziós formában hozná létre, majd meghatározott ideig üzemeltetné. A kínai CRRC tett ajánlatot a Liszt Ferenc repülőtér és a Keleti pályaudvar közötti összeköttetés elkészítésére. A tervek szerint a nyomvonal a MÁV-vonalakkal párhuzamosan, de külön pályán haladna. A szakaszon 13 híd épülne összesen 5,5 kilométer hosszan, azaz a pálya egyharmadán át magasvasútként haladna.

Csak a baromfihús ára nem szárnyal – Folytatódik a lopakodó drágulás

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2019.08.27. 07:55

Fotó: Rosta Tibor / MTI
Idén januártól folyamatosan nőnek a fogyasztói árak, különösen az élelmiszerek drágultak. A rossz hír, hogy ez a tendencia – különösen sertéshúsnál – folytatódik.
A boltok zöldség- és húspultjain folyamatosan változnak az árak és rendre felfelé kúsznak. A húsféleségek közül utóbbi időszakban leginkább a sertéshús ára lódult meg, aminek a további mérsékelt, de folyamatos áremelkedésével lehet számolni. Ez a lopakodó drágulás hosszabb ideig is eltarthat, addig, amíg az afrikai sertéspestis (ASP) pusztít Kínában. Ráadásul a kór már egyes dél-kelet ázsiai országokban is megjelent, illetve változatlanul jelen van a szomszédos Romániában. A milliószámra levágott jószágok óriási hiányt okoztak a világpiacon, s ez elszívja a készleteket például az európai nagy termelőktől is, de a hazai sertéstartók is igyekeznek részt szerezni a nagyobb bevétellel kecsegtető exportból. Legutóbb éppen a magyar sertéshús thaiföldi exportjának engedélyezéséről tárgyaltak Budapesten a thaiföldi agrártárca, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) képviselői. Eközben már csak egyre távolabbi emlék, hogy öt évvel ezelőtt 5 százalékra csökkent az élő és a félsertés áfája, illetve a tőkehúsok 3 évvel ezelőtti átsorolása a legalacsonyabb forgalmiadó kulcs alá. Egy ideig a karajt 1 000 forint alatt is kínálták, ma már inkább 1 300-1 400 forint felé araszol az ára.
A kimért sertéshús árát nagy mértékben befolyásolja, hogy mennyibe kerül az alapanyag, azaz az élősertés: ennek kilója már elérte a 460-480 forintot, az import sertések ára a 600 forintot is. Az utóbbi időben látványosan gyengülő forint szintén dobhat az áron, egy év alatt mintegy 30 százalékra tehető  a drágulás. A 24.hu-nak nyilatkozó Raskó György közgazdász-agrárvállalkozó szerint a sertéshús kiskereskedelmi ára ezek hatására várhatóan újabb 5-8 százalékkal fog emelkedni.  A világpiaci hatások mellett a termelési költségek emelkedései is hozzájárultak a dráguláshoz – hívta fel a figyelmet Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára. A végső árat befolyásolják a munkabérek, az energia, de a termelők növekvő takarmányköltsége is. Ez utóbbi pedig az alapanyagot közvetlenül drágítja. Sem a termelők, sem a feldolgozók nem szívesen bocsátanak el dolgozót, mert joggal tartanak attól, hogy ha szükség lesz rájuk, nagyon nehéz lesz pótolni a hiányzó munkaerőt. Ezért akkor is igyekeznek megtartani a dolgozóikat, amikor nincs kihasználva a kapacitásuk, ami persze pluszköltséggel jár. A baromfihús ára viszont legalábbis egyelőre stabil, és a közeljövőben nem várható, hogy drágulna. Az emelkedő jövedelmek miatt sokan még megvásárolják a drágább sertés húst is, nem helyettesítik azt csirkecombbal, vagy csirkemellel. Persze ha az infláció, amit egyebek mellett éppen a növekvő jövedelmek és a bővülő fogyasztás is gerjeszt, esetleg amortizálja a kiáramló béreket, akkor ismét előtérbe kerülhetnek a szárnyasok, igaz akkor a növekvő kereslet már emelheti azok árakat is. Az élelmiszerek drágulása ugyan csak kis mértékben növeli az inflációt, ám elsősorban az alacsony jövedelműek fogyasztói kosarában jelentős, 20 százalék fölötti az élelmiszerek aránya, s ez aggodalomra ad okot.