Utálja a hétfőt? Számoljon tankokat!

Publikálás dátuma
2019.08.25. 17:17

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Több sztrádán és főúton is katonai konvojok jelennek meg, a páncélosok bejárják az országot.
Harckocsikkal, katonai teherautókkal találkozhatnak azok, akik hétfőn az M3-ason, M6-oson, az M7-esen, esetleg az M0-s körgyűrűn közlekednek:  nem érdemes pánikszerűen nekilátni a liszt és cukor felvásárlásának, csupán hadgyakorlatokról van szó, melyek miatt katonai konvojok sora vonul a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterére. 
A honvédelmi tárca az MTI Országos Sajtószolgálatának küldött jelzése alapján a legjelentősebb katonai mozgások augusztus 26-án várhatóak, az alábbi útvonalakon:
-    Debrecen – Veszprém-Újmajor (M35 - M3 - M31 - M0 - M7 - 71. sz. út - 710. sz. út - 72. sz. út - 8. sz. főút) -    Hajdúhadház – Veszprém-Újmajor (4. sz. főút - M35 - M3 - M31 - M0 - M7 - 71. sz. út - 710. sz. út - 72. sz. út - 8. sz. főút) -    Hódmezővásárhely – Veszprém-Újmajor (47. sz. főút - M43 - M5 - 52. sz. főút - 51. sz főút - M8 autóút - M6 - 62. sz. út - M7 - 71. sz. út - 710. sz. út - 72. sz. út - 8. sz. főút)  
A közúti katonai mozgások mellett 2016. augusztus 26-án vasúton is szállítanak harcjárműveket és egyéb katonai gépjárműveket Hajdúhadházról a központi gyakorlótérre.   A honvédség kéri a lakosságot, hogy az említett útvonalakon „a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal” közelítsék meg a menetoszlopokat, ezzel is segítve azok biztonságos és folyamatos haladását. 
Szerző
Frissítve: 2019.08.25. 17:43

A kormányközeli politológus kifejtette, Kocsis Máté még polgármester

Publikálás dátuma
2019.08.25. 13:40
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Deák Dániel az ATV műsorában ütközött meg a valósággal: Józsefvárost egy ideje már nem a fideszes frakcióvezető irányítja.
Kínos helyzetbe keveredett a kormányközeli XXI. Század Intézet vezető elemzője: Deák Dániel az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélgetett Böcskei Balázzsal, az IDEA Intézet igazgatójával – többek között az ellenzéki és kormánypárti polgármester-jelöltek esélyeiről is. A fideszes polgármesterek beágyazottságát, több cikluson átívelő tapasztalatát taglaló Deák egy helyütt azt mondta: „vannak olyan polgármesterek, Kocsis Máté és sokan” – mire Böcskei szembesítette a szakmabeliek között különösen cikinek számító tévedéssel: „Sára Botond a polgármestere Józsefvárosnak”.
Kocsis nem is lehetne a kerület vezetője, hiszen ő a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának frakcióvezetője is, összeférhetetlensége miatt pedig tavaly áprilisban lemondott polgármesteri megbízatásáról.
Deák próbált szépíteni, olyasfajta érveléssel, hogy hát Kocsis korábban volt közismert józsefvárosi polgármester. A kellemetlen jelenetről a Nyugati Fény írt először, a momentumos Szarvas Koppány Bendegúz keresetlen megjegyzéseit idézve.
Szerző

Hétmilliárddal lódult meg a Sió-csatorna felújítási költsége

Publikálás dátuma
2019.08.25. 12:19
A Sió-csatorna
Fotó: Wikipedia / Antissimo
Fel kell újítani a csatornát, de a vízszint emelése a költségeket is jócskán megdobta.
Az eredetileg tervezett bruttó 12 milliárd forint helyett bruttó 19 milliárd forintba kerül a Sió-csatorna rekonstrukciója -írja a Napi.hu egy, a pénteki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatot idézve. Amit nem fizet az Unió, az a hazai büdzsét terheli, de csak 2021-től.
A határozat előzménye, hogy a Balaton vízszintjének 10 centiméterrel történő megemelése miatt szükségessé válik a Sió-csatorna rekonstrukciója is. Ezt az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) finanszírozza és a program a "Balaton levezető rendszerének korszerűsítése" címet viseli. 
További változás, hogy a módosítással két szakaszra bontották a beruházást, a 2014-2020-as és a 2021-2027-es uniós programozási időszakhoz igazítva azt. A nem vízszint-szabályozási célból történő hajózsilip-építés projektelem - és annak járulékos költségeinek - a fedezete a 2021-2027-es programozási időszak európai uniós forrásai terhére történik. 
Mint a hírportál emlékeztet, márciusi hír volt, hogy a korábbi 110 centiméterről 120 centiméterre emeli a Balaton vízszintjét az Országos Vízügyi Főigazgatóság és ehhez korszerűsíteni kell a Sió-csatornát - ekkor még csak 12 milliárdra értékelték a felújítási költségeket. A rekonstrukció azonban csak részbeni beavatkozás, mivel a következő évtizedben legalább 75,4 milliárd forint fejlesztést kell végrehajtaniuk az önkormányzatoknak, a strandok, kempingek és kikötők üzemeltetőinek.
Szerző