Előfizetés

Aranyérmes a női kajaknégyes Szegeden

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.25. 13:24

Fotó: Kovács Tamás / MTI
A Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra összeállítású magyar női 500 méteres kajaknégyes aranyérmet és ezzel négy tokiói kvótát szerzett vasárnap a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.
A nők a gyengébb rajt után féltávnál már vezettek, innen - a többezres közönség nagy örömére - nem engedték ki a kezükből a győzelmet. Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs és Kuli István óriási csatában zárt ötödikként a férfiaknál. A magyarok így 12 olimpiai kvótát - öt-öt férfi és női kajakost, valamint két női kenust - gyűjtöttek Szegeden. A vb a délutáni 5000 méteres döntőkkel zárul, ezek a számok nem szerepelnek az olimpiai programban. 
Korábban Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső kenupárosa ezüst-, a kajakos Kozák Danuta pedig egyesben bronzérmet szerzett 500 méteren. Ez a két dobogós hely egyben két női kenus és egy női kajakos kvótát is jelent Magyarországnak a jövő évi, tokiói játékokra.
Kapcsolódó
Ezüstérmes a női kenu kettes, bronzérmes Kozák Danuta 500 méteren

Ezüstérmes a női kenu kettes, bronzérmes Kozák Danuta 500 méteren

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.25. 12:23

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Ez a két dobogós hely egyben két női kenus és egy női kajakos kvótát is jelent Magyarországnak a jövő évi, tokiói játékokra.
Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső kenupárosa ezüst-, a kajakos Kozák Danuta pedig egyesben bronzérmet szerzett vasárnap 500 méteren a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. Ez a két dobogós hely egyben két női kenus és egy női kajakos kvótát is jelent Magyarországnak a jövő évi, tokiói játékokra. Balláék - akik tavaly is másodikként zártak a vb-n - a kínai Hszü Si-hsziao és Szun Meng-ja mögött lettek ezüstérmesek, a címvédőként indult, olimpiai bajnok Kozák pedig az új-zélandi Lisa Carrington és a fehérorosz Volha Hudzenka mögé szorulva lett harmadik. Férfi K-2 1000 méteren Kammerer Zoltánnak és Gál Péternek nem sikerült a kvótaszerzés, nyolcadik helyen végeztek a döntőben, s indulási jog csak az első hat hajónak járt. A zárónapon még további 10 döntőt rendeznek a Maty-éren, mindben lesz magyar hajó.  

Újabb magyar ezüst- és bronzérem

Szűk egy órával az 500-as döntő és második hely után - túl az eredményhirdetésen - a kenus Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső már a legrövidebb szám fináléjában volt érdekelt, ahol ugyancsak éremesélyesnek számított. A verseny forgatókönyve aztán ugyanúgy alakult, mint a hosszabb távon, annyi különbséggel, hogy most egy másik kínai duó - Lin Ven-csün és Csang Lu-csi - előzte meg a magyarokat végig vezetve. A győri kettős - amelynek tagjai egyformán 25 évesek - így két ezüsttel zárt Szegeden. Az olimpiai programban ugyancsak nem szereplő férfi kenu egyes 200 méteren a 23 éves Hajdu Jonatán remek teljesítménnyel, középfutam-győzelemmel került be a legjobb kilenc közé, ott azonban nem sikerült a dobogó közelébe kerülnie. A táv első felében még tartotta magát, utána azonban lemaradt, s végül szoros befutó után ötödik lett. Férfi kajak kettes 200 méteren Balaska Márk tavaly és tavalyelőtt is nyert Birkás Balázzsal, utóbbi azonban most a négyesben küzd a kvótaszerzésért. A Honvéd 22 éves kajakosának a Angyalföldi VSE 25 éves versenyzője, Apagyi Levente az új párostársa, akivel - erődemonstrációt tartva, a mezőny többi részére több mint egy hajóhosszt verve - megnyerték az előfutamot. Azt ígérték, hogy hasonló teljesítmény várható tőlük a finléban is, de ez elmaradt. A bombaerős mezőnyben nem tudtak akkora lendülettel haladni, ahogy akartak, illetve voltak náluk erősebb egységek. Végül szoros befutóban - az oroszok és a lengyelek mögött, a németeket két századdal megelőzve - a harmadik helyet sikerült megkaparintaniuk. Ezek a számok nem szerepelnek az olimpiai programban. Az első vasárnapi döntős blokk végén a négyesek döntőit rendezik, majd 14.30 órától az 5000 méteres finálékkal zárul a vb.

A döntők: férfi C-4 500 m (Sáfrán Mátyás, Mike Róbert, Korisánszky Dávid, Bakó Tamás) női K-4 500 m (Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra) - olimpiai szám férfi K-4 500 m (Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs Kuli István) - olimpiai szám A döntők 14.30: női C-1 5000 m (Lakatos Zsanett) férfi C-1 5000 m (Adolf Balázs) női K-1 5000 m (Bodonyi Dóra) férfi K-1 5000 m (Noé Bálint)

Pakson játszik a listavezető

Népszava
Publikálás dátuma
2019.08.24. 12:35

Fotó: molfehervarfc.hu
A második helyen álló Mezőkövesd pedig a Diósgyőrrel játszik.
A Paks vendége lesz a listavezető Fehérvár az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság negyedik fordulójában. A korábbi három mérkőzését szintén megnyerő, ám rosszabb gólkülönbsége miatt második helyen álló Mezőkövesd a Diósgyőrrel játszik.
A dobogó harmadik helyén a debreceniek állnak, akik ebben a szezonban eddig két meccset játszottak és mindkettőt megnyerték. Ezúttal a pont nélkül utolsó Honvéd otthonában lépnek pályára. A kispestieknél finoman fogalmazva nem túl stabil az olasz vezetőedző, Giuseppe Stannino helyzete. Egy újabb vereség esetén lehet, hogy ő lesz ebben a bajnoki idényben az első menesztett szakvezető az NB I-ben.
Nagy fideszes baráti találkozóra kerül sor Felcsúton, ahol Orbán Viktor miniszterelnök kedvenc csapata, a Puskás Akadémia fogadja a bajnoki címvédő Ferencvárost. Utóbbi elnöke Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és alelnöke. Ezt a mérkőzést vasárnap rendezik, mert a ferencvárosiak csütörtökön este még az Európa-liga rájátszásában szenvedtek a litván Suduva vendégeként. 

A 4. forduló programja

Szombat: Honvéd-Debrecen  18 (Tv: M4 Sport) Új Hidegkuti Nándor Stadion. Jv: Farkas Á. Kisvárda-Újpest 18 Kisvárdai Várkerti Stadion. Jv: Erdős Paks-Fehérvár 18 Paksi FC Stadion. Jv: Csonka DVTK-Mezőkövesd 18 DVTK Stadion. Jv: Andó-Szabó Kaposvár-ZTE 18 Kaposvári Rákóczi Stadion. Jv: Karakó Vasárnap: Puskás-FTC 18 (Tv: M4 Sport) Pancho Aréna. Jv: az MLSZ nem hozta nyilvánosságra