Bármikor felhívhatom Orbán Viktort, büszkélkedett a politikus, aki pár nap alatt zuhant a semmibe

Publikálás dátuma
2019.08.23. 07:37

A bukott osztrák alkancellár szerint a Kelet Európa utolsó bástyája.
Az osztrák politikát megrengető Ibizagate leleplezői könyvben is megjelentették, miként próbált az állami befolyással kereskedni a szélsőséges FPÖ két vezetője egy titkos megbeszélésen, és így újabb részletek láttak napvilágot a történet magyar száláról is, írja a Die Presse. Eszerint Strache pártelnök azt fejtegette beszélgetőpartnerének, akiről azt hitte, hogy egy tehetős orosz befektető unokahúga, hogy a Nyugat dekadens, lásd a sok meleget, a Kelet ezzel szemben normális. Azon kívül Európa iszlamizálódik, az egyetlen mentsvár a Kelet, ezért kell nyitni Oroszország és Magyarország felé. Elbüszkélkedett azzal, hogy Orbán Viktort bármikor felhívhatja, de jó a viszonya a magyar titkosszolgálatokkal is. Hozzátette, hogy a magyar kormányfő joggal lép fel Soros György ellen, mert a milliárdos és liberális emberbarát „ellenforradalmat” finanszíroz. A Süddeutsche Zeitung két újságírója által írt könyvből az is kiderül, hogy a két éve lezajlott hétórás beszélgetésben a Szabadságpárt vezére egy sor állami tulajdont, illetve ellenszolgáltatást ajánlott fel, ha az orosz fél megveszi neki a Kronen Zeitung bulvárlapot, és így jelentős sajtóbefolyáshoz juttatja. Mint emlékezetes, a vételben nagy szerepet szánt annak az osztrák üzletembernek, aki Magyarországon Orbánnak is felvásárolt jó pár orgánumot.
Szerző
Frissítve: 2019.08.23. 07:40

Holtan találták meg az egyik eltűnt barlangászt a lengyel Tátrában

Publikálás dátuma
2019.08.23. 07:21

Fotó: Artur Widak / AFP / NurPhoto
A mentést tovább folytatják a rendkívül nehéz körülmények között.
Holtan találták meg a szombaton eltűnt két barlangász egyikét a lengyel Tátrában – adták hírül a tátrai hegyimentők csütörtök éjjel. A két barlangkutató a Jaskinia Wielka Sniezna (Nagy Havas-barlang) mélyén rekedt, mert váratlanul víz zúdult egy járatba és elvágta útjukat. Az MTI összefoglalója szerint a többfelé elágazó barlangrendszerben a mentők már kedden eljutottak abba a 400 méter mélyben fekvő üregbe, ahova feltételezésük szerint a két férfi menekülhetett a víz elől. A helyszínen megtalált felszerelés mellett élelmiszer is volt. A mentést tovább folytatják a rendkívül nehéz körülmények között: a barlangrendszer járatai igen szűkek, négy Celsius-fok a hőmérséklet és nagyon magas a páratartalom.
Négy barlangásznak sikerült még kimenekülni az elárasztott barlangfolyosóból, ők értesítették a mentőket a mélyben rekedt kollégáikról szombat este. Előtte még hallották a szerencsétlenül járt barlangászok hangját. Jan Krzysztof, a tátrai hegyi mentők (TOPR) parancsnoka még vasárnap azt mondta, aggodalomra adhat okot a barlangászok egészségi állapota, mivel már hosszabb ideje extrémnek minősíthető közegben tartózkodnak, ahol a hőmérséklet mintegy négy Celsius-fok, és magas a páratartalom. 

Előtérbe helyezik a mentők biztonságát

Jan Krzysztof később, péntek reggeli sajtótájékoztatóján közölte: még nem sikerült teljesen megközelíteni az egyik szűk barlangfolyosóban meglátott testet, egyértelmű, viszont, hogy a barlangász nem él.  A másik keresett barlangászról a TOPR parancsnoka elmondta: nagyon valószínűnek tartják, hogy ő sincs már életben, feltehetőleg kollégája holttestének közelében fogják majd megtalálni. A mentők most robbantással ki fogják szélesíteni a nyílást, amelyen keresztül a barlangászt meglátták. A mentőakciót viszont már „nem tekintik sürgősnek”, előtérbe helyezik a mentők biztonságát – mondta el Krzysztof. Úgy vélte, hogy a két barlangász halálát kihűlés okozhatta, mert a 400 méteres mélységben mindössze 4 Celsius-fokos a hőmérséklet, de az is elképzelhető, hogy a nyílást, amelybe menekültek, átmenetileg elárasztotta a víz, és megfulladtak. A barlangban folytatott mentéssel párhuzamosan a TOPR csütörtöktől nagyszabású mentőakciót hajt végre a váratlanul érkezett vihar miatt a Tátrában. A villámcsapásoktól a Tátra lengyel részén négyen meghaltak, sokan megsérültek, kilenc személyt továbbá is keresnek.

Szerző
Frissítve: 2019.08.23. 15:01

Bombariadó miatt lezárták a Washington hidat New Yorkban

Publikálás dátuma
2019.08.23. 07:08
A George Washington híd
Fotó: William Volcov / AFP / Brazil Photo Press
A felső szinten gyanús készüléket találtak, amelyet órákon át vizsgáltak a tűzszerészek.
Bombariadó miatt lezárták New Yorkban a George Washington hidat csütörtökön késő este mindkét irányban a közlekedés elől. A híd felső szintjén gyanús készüléket találtak, amelyet tűzszerészek vizsgáltak órákon át. A hidat néhány óra elteltével újra megnyitották, ám nem közölték, mi volt a gyanús dolog. A Hudson folyón átívelő híd az egyik legforgalmasabb a világon.