Hazai pályán kell kiharcolnia a továbbjutást a Ferencvárosnak

Publikálás dátuma
2019.08.22. 21:23

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Gól nélküli döntetlent játszott a Ferencváros a Suduva vendégeként a labdarúgó Európa-liga play off körének első mérkőzésén.
Minden jegy elkelt Marijampolėban, így több mint hatezren zsúfolódtak össze az ARVI-arénában a Suduva és a Ferencváros labdarúgócsapatának első mérkőzésén az Európa-liga play off körében. Nagy várakozás övezte mindkét részről az összecsapást, ugyanis az FTC 15 éve nem szerepelt nemzetközi kupasorozat csoportkörében, litván csapatnak ez pedig még soha sem sikerült. A Suduva a legutóbbi két idényben eljutott az Európa-liga play off köréig, de ott a Ludogorec, majd a Celtic is nagy falatnak bizonyult számára.
A Ferencváros vezetőedzője, Szerhij Rebrov két helyen változtatott a Dinamo Zagreb elleni 0-4 után, a kiállított Eldar Civic helyett Marcel Heister kapott lehetőséget, míg a sérülés miatt hiányzó Mikalaj Szihnyevicset a korábbi norvég gólkirály, Franck Boli pótolta. Az ukrán tréner a mérkőzés előtt arról beszélt, az Európa-liga ezen fázisában már egyetlen csapat sem nevezheti esélyesnek magát, mert nagy hibát követne el, mindkét együttesnek 50-50 százaléka van a továbbjutásra. Mint utóbb kiderült, kijelentésével nem tévedett nagyot.
A hangos hazai publikum – amelyben a híradások szerint ott volt a litván miniszerelnök is – támogatását élvező Suduva előtt adódott az első lehetőség a 2. percben, majd a Ferencváros birtokolta többet a labdát, ám érdemi helyzetet jó ideig nem tudott kialakítani a harmincszoros magyar bajnok.
A 17. percben egy kontra végén Ovidijus Verbickas középtávoli lövését fogta Dibusz Dénes, miközben a vendégek továbbra sem tudtak mit kezdeni a masszívan védekező litvánokkal. A 25. percben Olekszandr Zubkov ijesztett rá a hazaiakra, 25 méterről eleresztett lövése azonban ha nem is sokkal, de elkerülte a kaput.
A folytatásban sem változott a meccs képe, füttykoncert kíséretében járatták a labdát a zöld-fehérek, akiknek játékából hiányzott a lendület és valami váratlan, a Suduva különösebb erőfeszítés nélkül őrizte a számára megnyugtatónak tűnő gól nélküli eredményt. A 41. minutumban Michal Skvarka vállalkozott 18 méterről, erőtlen lövése azonban nem okozott gondot a hazaiak a kapusának.
A térfélcsere után az FTC próbálta fokozni a tempót, előbb Marcel Heister lövését védte Ivan Kardum, majd alig később Tokmac Nguen távoli próbálkozása szállt el a kapu fölött. Az 53. percben a Böde Dániel és Davide Lanzafame utódjának szánt Boli esett össze a tizenhatoson belül, a játékvezető azonban továbbot intetett – jogosan.
A színvonal a folytatásban sem emelkedett, a 66. percben Rebrov mester elégelte meg a látottakat, a szinte semmit sem mutató Boli helyére Priskin Tamást küldte pályára. Nem sokra rá a hazaiak trénere is változtatott, a Suduva azonban továbbra is az eredmény őrzésére törekedett.
A 75. percben Tokmac Nguen előtt nyílt meg a terület, lövését kitolta a kapus, majd a szögletrúgás előtt újabb csere jött: Varga Roland érkezett Skvarka helyére. Rebrov tehát másodszor is a támadó szekcióban változtatott annak reményében, hogy csapata begyötri az oly nagyon vágyott idegenbeli gólt. A hajrában egyre nyomasztóbb volt a ferencvárosiak fölénye, miközben a kombinatív játék még nyomokban sem volt felfedezhető litván oldalon.
A 85. percben Heister iramodott meg a bal szélen, a nehezét már megoldotta, de próbálkozása lövésnek és beadásnak sem volt jó. Ezt követően még Bőle Lukács kapott pár percet Rebrovtól, ám a hajrában már nem módosult az eredmény. A Ferencváros hiába birtokolta tehát 62 százalékban a labdát és volt jobb minden érdemi mutatóban, ha a kapuba nem sikerül betalálni, akkor ez nem sokat ér.
A párharc ezzel az eredménnyel nyitott maradt, a továbbjutás Budapesten dől el. A visszavágót jövő csütörtökön, 20 órás kezdettel rendezik meg a Groupama Arénában. Az első találkozó alapján sok jóra a második mérkőzésen sem számíthatnak a szép futball hívei.
Szerző

Budapestre költözik a dzsúdószövetség

Publikálás dátuma
2019.08.22. 19:36

Fotó: Adam_Molnar / ALL RIGHT RESERVED
Itt kedvező adózási lehetőségek várják a szervezetet.
Budapestre költözik a Nemzetközi Dzsúdószövetség (IJF), a szervezetet többek között a kedvező adózási feltételekkel sikerült a magyar fővárosba csábítani. A költözés pontos időpontja még nem ismert, de az előkészületek elkezdődtek. Az IJF elnöki irodája már évek óta Budapesten működik, a teljes szervezet elköltöztetéséhez az eddigi székhelyről, Lausanne-ból módosítani kellett az IJF alapszabályát. Erre csütörtökön, az IJF tokiói közgyűlésén került sor. 
A döntés előtt a küldöttek meghallgatták Fürjes Balázst, a kiemelt budapesti beruházások kormánybiztosát. 
"Budapest nem csupán egy barátságos és sportot szerető főváros. Ideális földrajzi fekvése a kontinens centrumába helyezi, és könnyen megközelíthetővé teszi az ide költöző szervezeteket - idézte Fürjes beszédét az NSO. - Számukra nem csak megfizethető árakat, nívós szolgáltatást, de igen kedvező adózási lehetőségeket kínál az erre szabott jogszabályi környezet, és ezek jelentősen támogathatják a szövetségek hosszú távú pénzügyi fenntarthatóságát. Budapest 2017–2024 között húsz sportágban mintegy félszáz világversenyt rendez vagy rendezett, s nem kisebb ambíciókat táplál, minthogy London és Párizs mellett a harmadik európai sportfővárosnak tekintett központtá váljon a kontinensen. Talán az sem utolsó szempont, hogy amelyik szervezet a budapesti székhely mellett dönt, az olyan emberek közé költözik, akik a génjeikben hordozzák a sport iránti rajongást” – foglalta össze érveit a kormánybiztos. 
A kormány döntése értelmében 2020-tól a nem forintban kifizetett havi járandóságoknál is lehetőség lesz arra, hogy a munkavállalók a minimálbér feletti összegnek csak a tizenöt százalékát fizessék be adó formájában. 
Szerző
Témák
cselgáncs

80 dekával kevesebb, maradhat? Ki van zárva!

Publikálás dátuma
2019.08.22. 17:43
Mérlegelés
Fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség
Kizárták az 500 méteres kajak kettesek versenyéből az előfutam után a címvédő Kárász Anna, Kozák Danuta párost a szegedi világbajnokságon, mert a duó hajója 80 dekagrammal könnyebb volt a megengedett alsó súlyhatárnál. A hibára azután derült fény, hogy Kárászék az előzetes várakozásoknak megfelelően nagy fölénnyel megnyerték saját futamukat.
"El kellett telnie néhány órának, hogy egyáltalán felfogjam, mi is történt, a következményeibe pedig bele sem merek egyelőre gondolni - mondta a szegediek versenyzője, Kárász Anna az NSO-nak. - Ha szabadjára engedném a gondolataimat, azzal kellene szembesülnöm, hogy elúszott minden, amiért egész évben dolgoztam, dolgoztunk, és csak sírni tudnék. A világbajnokságot megelőző sajtótájékoztatón kérdezgették, nem érint-e rosszul, hogy nem vagyunk benne a négyesben, most sajnos az a határozott válaszom lenne rá, hogy de igen, nagyon rossz, hogy nincs másik számom. Danutának annyiban más a helyzete, hogy neki ott van az egyes, amire koncentrálnia kell. De nekem nincs, ami elvonja a figyelmemet a történtekről. Azt is nagyon sajnálom, hogy ez lett volna az első magyarországi felnőtt-világbajnokságom – és talán az utolsó is –, és szegedi versenyzőként ez még inkább fájó." 
"Hideg zuhanyként értek bennünket a történtek. A páros edzője, Somogyi Béla a versenyt megelőző napon és a verseny előtt is ellenőrizte a hajó súlyát, ami 18,05 kiló volt, a futam után azonban mind a két mérleg 17,20 kilogrammot mutatott. Nem tudjuk az okát a különbségnek” – ismerte el Hüttner Csaba szövetségi kapitány, aki hangsúlyozta, Somogyi rendkívül precízen szokta elvégezni a hajó előkészítésével, mérlegelésével kapcsolatos feladatait, amellyel sosem volt még hasonló probléma. – El sem tudom képzelni, hogy történhetett, nem találunk rá magyarázatot. Nyolcvanöt dekát nem lehet elnézni. A bíróknak egyértelműen igazuk volt, a szabály az szabály, hasonló esetben mindenki mással is így járnának el a versenybírók.” 
A magyar kajak-kenu történetében nem ez az első, hogy a megengedettnél könnyebb hajó miatt zártak ki valakit: a 2012-es duisburgi Világkupa-versenyen az 500 m középdöntőjében Kovács Katalin és Janics Natasa járt ugyanígy, az ő hajójuk tizenkét dekával volt könnyebb a megengedettnél. A többi magyart nem érte hasonló kellemetlen meglepetés mindenki versenyben maradt, a parakenus Juhász Tamás a VL2-es kategóriában ötödik lett, ezzel kijutott a tokóiói paralimpiára.
Szerző
Témák
kajak-kenu
Frissítve: 2019.08.22. 17:48