80 dekával kevesebb, maradhat? Ki van zárva!

Publikálás dátuma
2019.08.22. 17:43
Mérlegelés
Fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség
Kizárták az 500 méteres kajak kettesek versenyéből az előfutam után a címvédő Kárász Anna, Kozák Danuta párost a szegedi világbajnokságon, mert a duó hajója 80 dekagrammal könnyebb volt a megengedett alsó súlyhatárnál. A hibára azután derült fény, hogy Kárászék az előzetes várakozásoknak megfelelően nagy fölénnyel megnyerték saját futamukat.
"El kellett telnie néhány órának, hogy egyáltalán felfogjam, mi is történt, a következményeibe pedig bele sem merek egyelőre gondolni - mondta a szegediek versenyzője, Kárász Anna az NSO-nak. - Ha szabadjára engedném a gondolataimat, azzal kellene szembesülnöm, hogy elúszott minden, amiért egész évben dolgoztam, dolgoztunk, és csak sírni tudnék. A világbajnokságot megelőző sajtótájékoztatón kérdezgették, nem érint-e rosszul, hogy nem vagyunk benne a négyesben, most sajnos az a határozott válaszom lenne rá, hogy de igen, nagyon rossz, hogy nincs másik számom. Danutának annyiban más a helyzete, hogy neki ott van az egyes, amire koncentrálnia kell. De nekem nincs, ami elvonja a figyelmemet a történtekről. Azt is nagyon sajnálom, hogy ez lett volna az első magyarországi felnőtt-világbajnokságom – és talán az utolsó is –, és szegedi versenyzőként ez még inkább fájó." 
"Hideg zuhanyként értek bennünket a történtek. A páros edzője, Somogyi Béla a versenyt megelőző napon és a verseny előtt is ellenőrizte a hajó súlyát, ami 18,05 kiló volt, a futam után azonban mind a két mérleg 17,20 kilogrammot mutatott. Nem tudjuk az okát a különbségnek” – ismerte el Hüttner Csaba szövetségi kapitány, aki hangsúlyozta, Somogyi rendkívül precízen szokta elvégezni a hajó előkészítésével, mérlegelésével kapcsolatos feladatait, amellyel sosem volt még hasonló probléma. – El sem tudom képzelni, hogy történhetett, nem találunk rá magyarázatot. Nyolcvanöt dekát nem lehet elnézni. A bíróknak egyértelműen igazuk volt, a szabály az szabály, hasonló esetben mindenki mással is így járnának el a versenybírók.” 
A magyar kajak-kenu történetében nem ez az első, hogy a megengedettnél könnyebb hajó miatt zártak ki valakit: a 2012-es duisburgi Világkupa-versenyen az 500 m középdöntőjében Kovács Katalin és Janics Natasa járt ugyanígy, az ő hajójuk tizenkét dekával volt könnyebb a megengedettnél. A többi magyart nem érte hasonló kellemetlen meglepetés mindenki versenyben maradt, a parakenus Juhász Tamás a VL2-es kategóriában ötödik lett, ezzel kijutott a tokóiói paralimpiára.
Szerző
Témák
kajak-kenu
Frissítve: 2019.08.22. 17:48

Kizárták a Kárász, Kozák párost a vb-ről

Publikálás dátuma
2019.08.22. 14:05

Fotó: Alexey Filippov /
Hajójuk könnyebbnek bizonyult a megengedettnél a mérlegelésnél.
A csütörtöki előfutam után kizárták az 500 méteren címvédő Kárász Anna, Kozák Danuta kajakpárost a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, mert hajójuk könnyebbnek bizonyult a megengedettnél a mérlegelésnél. Így a magyar csapat ebben a számban nem tud tokiói kvótát szerezni a vb-n. A magyar szövetség tájékoztatása szerint Kozákék hajója 80 dekával kevesebb volt, mint azt a szabály megengedi. A magyar stáb is elvégzett egy ellenőrző mérést, amelyen ugyanez az eredmény született. A Kárász Anna, Kozák Danuta duó megnyerte előfutamát. A szegedi Kárász csak ebben a számban versenyez a vb-n, míg az ötszörös olimpiai bajnok Kozák még 500 egyesben lesz érdekelt, amelyben szintén címvédő.
Szerző

Érdi Mária bronzérmet szerzett az előolimpián

Publikálás dátuma
2019.08.22. 13:14
Érdi a riói olimpián
Fotó: GREG BAKER / AFP
Berecz Zsombor Finndingiben elért győzelme után újabb magyar érem született.
Érdi Mária a harmadik helyen végzett Laser Radialban az Enosimában rendezett vitorlás előolimpián. A junior világ- és Európa-bajnok Érdi két futam után vezetett, akkor erős szelesek voltak a futamok. A szélcsendes folytatásban is ott tudott maradni a legjobb háromban, a csütörtöki éremfutamot is harmadikként várta, s megőrizte dobogós helyezését – csapatának tájékoztatása szerint. Parti halasztás után kivitték ugyan a mezőnyt a pályára, mentek is egy kört – amit Érdi Mária vezetett –, de aztán a kapu vétele után félbeszakították az éremfutamot.
„Nehéz felfogni még, hogy az olimpia helyszínén ebben a mezőnyben sikerült érmet nyerni. Különösen annak fényében, hogy ez az év azért nagyon nehéz volt”

– mondta Érdi Mária a hunsail.hu-nak.

A tokiói kvótás Érdi Mária ezt követően még indul egy világkupa-versenyen Japánban. Berecz Zsombor szerdán, már az éremfutam előtt megnyerte az előolimpiát Finndingiben, csütörtökön szélhiány miatt nem rendeztek versenyt ebben a hajóosztályban. A szintén tokiói kvótás Vadnai Benjamin Laser Standardban a 17. helyen zárt. Férfi 470-esben a Gyapjas Balázs, Gyapjas Zsombor páros a 20. lett.
Szerző