Előfizetés

Rejtelmes levelek Orbántól, de Havasi Bertalannak mindenre van válasza

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2019.08.22. 18:26

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Havasi Bertalan sajtófőnök frappáns magyarázatot adott arra, hogy a miniszterelnök milyen szempontok alapján, kinek küld gratuláló vagy éppen részvétet nyilvánító üzenetet.
Emmanuel Macron francia elnök tavasszal európai és amerikai értelmiségieket fogadott Párizsban: az Élysée-palotában tartott találkozón Heller Ágnes filozófus képviselte Magyarországot. Múlt hónapban, Heller Ágnes halálakor Macron – a budapesti francia nagykövetség közreműködésével – levélben fejezte ki részvétét. Bár a sírra kitett levélnek nyoma veszett, a Heller Ágnes emlékére létrehozott Facebook-oldalon most is látható.
Tarlós István főpolgármester Budapest saját halottjának nyilvánította a filozófust (bár ez "jár neki", hiszen Heller 2008-ban megkapta a főváros díszpolgári címét), de a magyar miniszterelnök – eltérően francia kollégájától – néma maradt. Heller Ágnes július 19-én halt meg, sajtóhírek szerint Orbán Viktor ekkor szabadságát töltötte. Július 22-én kérdeztük meg Havasi Bertalantól, a miniszterelnök sajtófőnökétől, hogy a kormányfő kifejezte-e, ha nem, tervezi-e, hogy később kinyilvánítja részvétét.
Alkalom lehetett volna erre július 29-e, a temetés napja. A sajtófőnök nem reagált. Heller Ágnes családjától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy azóta sem érkezett semmiféle részvétnyilvánítás a miniszterelnöktől.
Mindebből azonban tévedés lenne levonni azt a következtetést, hogy Orbán soha, még halálukban sem hajlandó méltatni a rendszerét keményen bíráló értelmiségieket. Más kérdés, hogy ezt nem mindig nyilvánosan teszi. A 2016-ban elhunyt Esterházy Péter író családjának például úgy küldött részvétlevelet, hogy a hozzátartozókra bízta, publikálják-e annak tartalmát.
Miniszterelnöki gratulációkban és köszöntésekben sem kizárólag a kormány hívei részesülhetnek. Miközben a Fidesz szisztematikusan igyekszik elnémítani az ellenzéket, Orbán időnként felülbírálja saját pártjának túlbuzgó képviselőit. Ez történt a 100. születésnapját júliusban ünneplő Bálint György (Bálint gazda) esetében.
Bálint György a rendszerváltás után SZDSZ-es parlamenti képviselő volt, az egyik XVI. kerületi fideszes erre hivatkozott, amikor párttársaival megfúrták díszpolgári címét. Aztán – nem függetlenül a közfelháborodástól – őshonos fákból álló kertet neveztek el róla a kerületben, a fideszes polgármester és a körzet kormánypárti országgyűlési képviselője átadta Bálint Györgynek a miniszterelnök születésnapi köszöntő levelét. Pedig az ünnepelt nem titkolta, mit gondol a hatalomról. „Mostanában úgy szeretik jellemezni hazánkat, hogy autokrácia, de alapjában véve nem más, mint egy valóságos diktatúra” – nyilatkozta Bálint György a Népszavának.
Orbán Viktornak mindig is volt képessége rá, hogy meglepetést okozzon. A szintén egykori SZDSZ-es jogvédő, a Magyar Helsinki Bizottságot megalapító Kőszeg Ferenc hökkent meg a legjobban, amikor 2014-ben Orbán levélben gratulált neki németországi kitüntetéséhez. A kormányfő hangsúlyozta, a díj alapítói azt kívánják tudatosítani, hogy „értelemmel, józansággal és toleranciával az embereket elválasztó korlátok legyőzhetők”. Elsősorban régi személyes emlékei alapján Orbán Viktor megállapította, hogy a díj jó helyre került. Válaszában Kőszeg Ferenc – miután köszönetet mondott a gratulációért – jelezte, hogy a felsorolt értékeket, valamint a civil kiállást az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok mellett éppen az Orbán által meghirdetett „illiberális” politika veszélyezteti. A díj odaítélését aligha lehet másként értelmezni, mint a magyar kormány politikájának bírálataként. Viszonválaszában Orbán Viktor úgy vélekedett, hogy a bírálat csekély ismerettel és magabiztos állásfoglalással párosul, ám – nyugtatott meg mindenkit – benne nincsenek ellenérzések a díjról döntő német polgárokkal szemben. Kőszeg Ferenc elismerése valamilyen oknál fogva a kormányfőt arra emlékeztette, hogy „a Jóisten a helyes célok érdekében minden eszközt képes felhasználni”.
A miniszterelnök jókívánságait Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott adta át Korda Györgynek
Fotó: Árvai Károly / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Az orbáni gratulációk nem korlátozódnak a politika világára. Ha csupán a közelmúltból szemezgetünk: a 80 éves Korda György januárban bőrkötésű mappában egy államtitkártól vehette át a miniszterelnök „minden magyar zenekedvelő ember” nevében küldött jókívánságait. A köszöntés a póker népszerűsítéséért is járt az énekesnek. Márciusban a kormányfő személyesen vitte el az Őrségbe a Kossuth Nagydíjat a betegeskedő Törőcsik Mari színésznek. A sportnak kiemelt figyelmet szentel Orbán Viktor. Külföldre kalandozva kicsit: tavaly év elején – 50. születésnapján – nemcsak levelet, ajándékot is küldött az 1998-as focivébé gólkirályának, Davor Šukernek, a horvát labdarúgó-szövetség elnökének. „Senki nem tud olyan hitet és tartást adni egy csapatnak, mint egy kapus” – ezt már az idén nyáron visszavonuló Király Gábornak írta Orbán, aki amúgy igazolt focistaként mezőnyjátékosként szerepelt annak idején. Talán megfeledkezett arról, hogy elődje, Bajnai Gordon viszont kapusként játszott. Különleges megtiszteltetésben volt része a sokszoros válogatott újpesti labdarúgónak, a 80 éves Göröcs Jánosnak: a kormányfő megkésve ugyan, de vacsorán látta vendégül a Karmelita kolostorban. („Hamarabb voltam Újpest-szurkoló, mint fideszes” – mondta Orbán egy kereskedelmi tévében még 2010 előtt, ellenzéki politikusként.) Májusban, amikor a „győri lányok” megnyerték a Bajnokok Ligáját, a kormányfő a Facebookon gratulált a „kézilabda királynőinek”. Hasonló módját választotta múlt hónapban annak, hogy a 200 méteres pillangóban új csúccsal világbajnok Milák Kristóf úszót ünnepelje.

A frappáns magyarázat

Heller Ágnessel kapcsolatban Havasi Bertalan nem reagált ugyan, de másik körben elküldött kérdéseinkre válaszolt a miniszterelnöki sajtófőnök. Próbáltuk megtudni, hogy Orbán Viktor – ha van ilyen kimutatás – hány köszöntő, gratuláló vagy részvétet nyilvánító levelet írt 2010 óta. A sajtófőnök közölte: „A miniszterelnök nyilvános leveleit a kormany.hu és a miniszterelnok.hu honlapokon megtalálja. Ezeket éppen azért tesszük közzé – sok esetben beszkennelve az eredeti levelet is –, hogy az ön munkáját is megkönnyítsük.” Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a kormányfő számára milyen események, személyek élveznek prioritást. Létezik-e valamilyen bejáratott mechanizmus és protokoll? Havasi Bertalan nem cifrázta túl a dolgot: „Úgy gondolom, a levelek megírásának alapját, indokát minden esetben maga az adott levél tartalmazza.”

Napsütés és hömpölygő esőfelhők váltják majd egymást a pénteki égen

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.08.22. 18:23

Fotó: Shutterstock
Péntek estig a sok napsütés mellett északon elszórtan, délen elvétve lehet zivatar a Kárpát-medence térségében.
Csökken a felhőzet csütörtök este, de az északnyugati, nyugati megyékben erősen felhős tájak is lesznek, ahol zápor, zivatar is kialakulhat, írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Péntek délelőtt a fátyolfelhők mellett a Dunántúlon több, másutt kevesebb gomolyfelhő várható, de emellett több órás napsütésre lehet számítani. A Dunántúl északi felén, valamint az északi határvidéken néhol zápor, zivatar is előfordulhat. A többnyire mérsékelt északi, északkeleti szél az Alföldön időnként megélénkül.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 28 és 33 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában

Izland térségében markáns ciklon örvénylik, amelynek hidegfrontja a Brit-szigeteket szeli ketté. Elsősorban a front mentén, illetve a mögött fordul elő csapadék, így Dél-Angliában van szárazabb és melegebb idő. Ugyancsak ciklon helyezkedik el Oroszország felett. Ennek hidegfrontja délnyugati irányban húzódik egészen a Kárpátok vonaláig. E front mentén, valamint Oroszország északi felén és Finnországban esik sokfelé az eső. Jelentős a hőmérsékleti kontraszt a front két oldala között: tőle keletre 26, 33, nyugatra 17, 24 fokot mérnek a legmelegebb órákban.
Kontinensünk nagy részén anticiklon foglal helyet, ahol többnyire a napsütésé a főszerep, de a hegyekben - különösen az Alpokban - jelentős számban alakulnak ki záporok, zivatarok, amelyek a keletkezési helyüktől eltávolodva, a távolabbi területeken is okoznak csapadékot. Péntek estig a Kárpát-medence térségére is ez lesz a jellemző, a sok napsütés mellett északon elszórtan, délen elvétve lehet zivatar.

Még állnak a Szentendrei út fái, de meddig - a BKK ragaszkodhat a kivágásukhoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.22. 18:07
Képünk illusztráció
Fotó: Sébastien Rabany / AFP / Photononstop
Bár már félpályás útlezárás is jelzi az útmunkák kezdetét, a budapesti fák egy újabb halálra ítélt csoportja akár tél végéig is háborítatlanul állhat.
Még állnak a budapesti Szentendrei út mellett sorakozó fák, melyekről augusztusban derült ki, hogy halálos ítéletet mértek ki rájuk. A főváros fáinak védelmével foglalkozó közösség pedig azt is tudni véli: bár az út mentén már félpályás lezárással készülnek a munkálatokra, a fák akár tél végéig is háborítatlanul állhatnak. Kilátásaik mégsem valami fényesek:
a 25 fa kivágásához valójában nem is az útfelújítás kivitelezője ragaszkodik, hanem a BKK

- értesült a Népszava. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábban azt közölte, hogy a területen az útépítés miatt a fák eltávolítása elkerülhetetlen.
A fák védelmében a rendőrséghez és az ügyészséghez is fordult Jánossy András, de mint a közgazdász, a budapesti fa- és zöldfelület-védő hálózat egyik aktivistája a Népszavának elmondta, az ügyekben semmi előrelépés nem történt. Levélben megkereste Tarlós Istvánt is, ám nem méltatta válaszra a főpolgármester vagy hivatala. Jánossy közérdekű adatigénylést is benyújtott a BKK felé. Ebben kéri az üggyel kapcsolatos összes dokumentum, üzenetváltás közzététele mellett az összes budapesti, a főváros vagy a BKK kezelésében lévő fára vonatkozó valamennyi adatot a törzsátmérőtől kezdve a fa állapotának felmérésekor készült dokumentumokig. Mint Jánossy lapunknak elmondta, a BKK ugyan válaszolt, de azt írták, az adatkezelést nem ők intézik, és a közérdekű adatokat "törvényellenes módon", az ilyen kérések teljesítésére vonatkozónál kétszer hosszabb határidővel adnák csak ki.