A bevándorlási különadó "hiba a Mátrixban": senki sem fizeti, de a kormány szerint nem is ez a célja

Publikálás dátuma
2019.08.22. 14:45

Fotó: Vajda József / Népszava
Egy év alatt sem derült ki, hogy pontosan kinek és miért kellene adóznia.
Nehéz úgy visszatartó erőt tulajdonítani egy adónemnek, ha azt végül is senkinek sem kell befizetnie. A kormány most úgy magyarázza a bevándorlási különadó egy év alatt összehozott 0 forintos mérlegét, hogy
"a különadóval nem az államkassza bevételének növelése, hanem az illegális bevándorlást segítő tevékenység visszaszorítása a cél".

Ezt Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium államtitkára válaszolta a jobbikos Sneider Tamásnak, aki az Index szerint azt kérdezte írásban az illetékesektől, hogy "Beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket a bevándorlási különadó?". Bodó ezzel természetesen nem válaszolt Sneider kérdésére, hiszen a jobbikos képviselő nem azt kérdezte, hogy mi a kormány célja az adónemmel. Az államtitkár azonban így leleplezte a "hibát a Mátrixban", ami csak egy kis logikai bukfenc: a bevándorlási különadó 0 forintos bevétele nyilván azt jelenti, hogy
senkit sem szorított vissza akár csak egyetlen forinttal sem az illegális bevándorlást segítő tevékenységében.

A különadót bevezető jogszabály értelmezését mind a mai napig nem tisztázták, így nem világos, pontosan mely tevékenységek és szervezetek támogatása után kellene fizetni - írta meg a Népszava is még júliusban. Ugyanekkor derült ki az is, hogy egyetlen témába vágó bevallás sem érkezett a NAV-hoz, és az adóhivatal ellenőrzést sem rendelt el az ügyben.
Szerző
Frissítve: 2019.08.22. 14:59

Simonka György a Facebookon tagad, és hisz a független bíróságban

Publikálás dátuma
2019.08.22. 13:40

Fotó: Rosta Tibor / MTI
Tegnap emeltek vádat a mentelmi jog alól felfüggesztett fideszes képviselő és 32 társa ellen.
A NAV Központi Hivatal Pénzmosás Elleni Információs Iroda feljelentése alapján indult ügyben Simonka György mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, majd az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Simonka Györgyöt, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését - írta meg szerdán a Népszava is. A vádirat lényege szerint Simonka György és társai tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult. A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben 33 személy ellen emelt vádat, akik közül csak Simonka György közszereplő. A vádlottak valamennyien szabadlábon védekeznek. Csütörtökön napközben Simonka saját Facebook-oldalán tett közzé egy posztot, amiben tagadja a vele szemben felhozott vádakat, és leszögezi, hogy hisz a független bíróságban, amely előtt tisztázhatja magát:
Szerző

Lukácsi visszalépett, Radócz az ellenzék közös jelöltje Szolnokon

Publikálás dátuma
2019.08.22. 13:31
Radócz Zoltán
Fotó: Momentum Mozgalom
Összesen kilenc szervezet áll az MSZP-s politikus mögött.
Hosszú „huzavona” után úgy tűnik, mégis létrejött az ellenzéki egység Szolnokon, Lukácsi Katalin visszalépésével ugyanis létrejött az ellenzéki egység Radócz Zoltán mögött – írja az atv.hu. Értesülésüket Radócz is megerősítette, aki elmondta, hogy egy szerda esti megállapodás értelmében valóban őt indítják Szolnokon a kormányellenes erők. Az MSZP-s politikus mögött összesen kilenc szervezet áll. Hatan közülük jelölőszervezetként, ők lesznek tehát azok, akik a választói lapon is megjelennek: Momentum Mozgalom, DK, LMP, Jobbik, MSZP és a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM). Támogató szervezetként pedig a Szolidaritási Mozgalom, a Szolnok Város Fejlődésért egyesület és a Párbeszéd is jelen lesz, előbbi kettő ráadásul képviselőjelöltet is ad az a megállapodás értelmében. Radócz Zoltán azt is elárulta: ehhez az kellett, hogy mindenki egy kicsit visszavegyen, konszenzusra jussanak, de most már egyesült erővel indulnak neki az őszi önkormányzati választásnak, az egység létrejöttét pedig úgy jellemezte, hogy innentől együtt sírnak és együtt nevetnek – teszi hozzá a portál.
Lukácsi Katalin és Radócz Zoltán
Fotó: Lukácsi Katalin Facebook oldala
Szerző