BL-selejtező – Figyelmeztető lövések is dördültek Bernben

Publikálás dátuma
2019.08.22. 11:13

Fotó: Peter Schneider / MTI/EPA-ANP
A svájci rendőrség közbelépésére volt szükség a szerb futballhuligánokkal szemben a Young Boys és a Crvena zvezda szerdai mérkőzése előtt és után is.
A több száz fős vendég ultracsoport már az érkezésekor gondot okozott, többektől támadó eszközöket koboztak el, illetve hamis jegyekkel próbáltak bejutni a meccsre. A vendégdrukkerek a stadionhoz vonulva több embert bántalmaztak, a rendőrség figyelmeztető lövéseket adott le. Az összecsapásokban öten megsérültek, három randalírozót pedig letartóztattak. A rendőrségnek a 2-2-re végződött találkozót követően is többször, még éjfél után is be kellett avatkoznia.
Szerző

Az NB I-es mezőny harmada külföldi

Publikálás dátuma
2019.08.22. 11:00

Fotó: molfehervarfc.hu
A 332 élvonalbeli futballista közül 120 nem magyar, igaz, nem mindenki számít légiósnak, több lehetőség is kínálkozik a játékosok „futballmagyarosítására”.
A tizenkét első osztályban szereplő magyar klub közül tizenegy foglalkoztat külföldi játékosokat, a kivételt a Paks jelenti, amely saját nevelésű fiatalokból, illetve máshonnan elküldött labdarúgókból álló együttessel bizonyítja már évek óta, hogy magyarokból is lehet stabilan az élvonalban szereplő csapatot építeni.
A másik végletet a bajnoki címvédő FTC jelenti, ahol a huszonhetes keretben tizenhat külföldi játékos található. Az idei legcsúfosabb európai kupabúcsút bemutató (a svájci másodosztályban szereplő, a keret felét amatőr játékosokkal feltöltő liechtensteini Vaduz volt a végállomás) Fehérvár tizenhárom külföldit foglalkoztat.
Tíznél több a légiós Kisvárdán (16), a Honvédnál és a Puskás Akadémiánál (14-14), Újpesten (12) és Diósgyőrben (11).
Az idei szezonra érvényes versenykiírás szerint szeptember 1. után klubonként legfeljebb tíz légós maradhat egy csapat keretében. Aki nem tartja be azt a szabályt, minden légiós játékengedélyét elveszíti és új kérelmet kell beadnia, amit tíz játékos részére lehet igényelni. (Érvényes játékengedély nélkül nem lehet pályára lépni bajnoki mérkőzésen.)
Az elsőre szigorúnak tűnő szabály miatt a Ferencvárosnak, a Honvédnak, a Puskás Akadémiának is komolyan kellene aggódni, ám egyik klubnál sem szökik emiatt magasra a vezetők vérnyomása. Ennek oka, hogy rengeteg kibújási lehetőség van a légiósszabály alól, ami ráadásul ezúttal nem is magyar sajátosság, az itthoni rendelkezések többsége igazodik a nemzetközi előírásokhoz.
Nem számít például külföldinek, aki tizennyolc éves kora előtt három évet már Magyarországon játszott, de futballmagyar a státusza annak a játékosnak is, aki magyar nőt vesz feleségül, a felmenői között igazolhatóan vannak magyarok vagy már legalább öt éve a magyar bajnokságban szerepel. A 2000-ben aláírt Cotonoui Megállapodás - egy kereskedelmi egyezmény, amit Benin legnagyobb városában írták alá, célja a szegénység csökkentése - értelmében pedig bizonyos afrikai, karibi és csendes-óceáni államokból érkező játékosok EU-s munkavállalói jogokkal rendelkeznek. Ez az egyezmény 2020 februárjában hatályát veszíti, így a jövőben ebből a térségből várhatóan kevesebb játékos érkezik majd.
A magyar futballnak hosszú távon mindenképpen az lenne az érdeke, hogy a csapatokban minél több saját nevelésű hazai fiatal szerepeljen, többek között ezt kellene elősegítenie az államilag ellenőrizetlenül osztogatott állami tao-támogatásoknak is. A gyakorlat azonban egészen más: a tao felhasználásának ellenőrzése három éves elmaradásban van, a legtöbb állami pénzt ebből a támogatási formából (eddig több mint tizenhárom milliárd forintot) Orbán Viktor miniszterelnök kedvenc csapata, a Puskás Akadémia kapta. A klub azonban az összeget arra fordította, hogy külföldiekkel töltse fel keretét, akikkel a kiesés elkerüléséért küzd, ezt azonban soha, senki sem kérte számon a felcsútiakon.
A fehérváriaknál az előző szezonban bejött, hogy külföldiekkel töltötték fel a keretüket, hiszen elérték az Európa-liga csoportkörét. Ugyanez a célja ebben a szezonban hasonló koncepcióval az FTC-nek is. A nemzetközi színtéren az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nem korlátozza az egyszerre pályára küldhető külföldi játékosok számát és azt sem szabja meg, hogy hány légiós lehet egyszerre egy csapatnak a keretében.

Magyar állampolgár lett a legértékesebb légiós

A transfermarkt.de című honlap adatai alapján a 2,5 millió eurót érő Loic Nego a legértékesebb Magyarországon futballozó külföldi. A Fehérvár 28 éves francia védője idén februárban tette le a magyar állampolgársági esküt, miután már több mint öt éve Magyarországon játszik, adott volt erre a lehetősége. A nemzetközi szövetség (FIFA) szabályai szerint Nego egyelőre azonban nem szerepelhet a magyar válogatottban, mert játszott már mérkőzést a francia utánpótlás nemzeti együttesben és a felmenői között nincs magyar. Ha Marco Rossi szövetségi kapitány szeretné szerepeltetni Negót a felnőtt magyar válogatottban, akkor az MLSZ-nek egyedi elbírálási kérelmet kell küldenie a FIFA részére.

A 10 legértékesebb játékos az NB I-ben (millió euró)

1. Loic Nego (Fehérvár) 2,5 2. Isael (FTC) 1,8 3. Ivan Petriak (Fehérvár) 1,6 4. Ihor Karatyin (FTC) 1,5 Davide Lanzafeme (FTC-kölcsönben a Honvédnál) 1,5 Miha Blazic (FTC) 1,5 7. Georgi Milanov (Fehérvár) 1,4 8. Tokmac Chol Nguen (FTC) 1,2 Armin Hodzic (Fehérvár) 1,2 10. Lasha Dvali (FTC) 1,1 …. A legértékesebb magyar:
Futács Márkó (Fehérvár) 1

Külföldiek a magyar klubokban – a csapatok összértéke szerinti sorrendben

Ferencváros: 16 Miha Blazic (szlovén), Lasha Dvali (grúz), Abraham Frimpong (ghánai), Eldar Civic (bosnyák), Marcel Heister (német-horvát), Ihor Haratyin (ukrán), Stefan Spirovski (észak-macedón), Danylo Ihnatenko ukrán), Michal Skvarka (szlovák), Rui Pedro (portugál), Marten Wilmots (belga), Tokmac Chol Nguen (norvég), Isael (brazil), Oleksandr Zubkov (ukrán), Nyikolaj Szignyevics (fehérorosz), Franck Boli (elefántcsontparti) + Kenny Otigba (magyar-nigériai), Leandro (magyar-brazil)
Fehérvár: 13 Tomas Tujvel (szlovák), Visar Musliu (észak-macedón), Adrian Rus (román-magyar), Loic Nego (francia-magyar), Boban Nikolov (észak-macedón), Anel Hadzic (bosnyák-osztrák), Georgi Milanov (bolgár), Ivan Petriak (ukrán), Funsho Bamgboye (nigériai), Elvir Hadzic (osztrák-bosnyák), Armin Hodzic (bosnyák), Marko Scepovic (szerb), Stopira (zöldfoki szigeteki-portugál) + Vinícius (magyar-brazil)
Budapest Honvéd: 14 Rubi Levkovich (izraeli-magyar), MacDonald Niba (kameruni), Ivan Lovric (horvát-magyar), Eke Uzoma (nigériai-német), Tonci Kukoc (horvát), Patrick Ikenne-King (nigériai), Mohamed Mezghrani (belga-algériai), Djordje Kamber (bosnyák-szerb), Federico Moretti (olasz), Änis Ben-Hatira (marokkói-német), Amadou Moutari (nigeri), Vladyslav Kulach (ukrán), Davide Lanzafame (olasz), David N’Gog (francia-kameruni) Puskás Akadémia: 14 Thomas Meißner (német), Kamen Hadzhiev (bolgár), Jonathan Heris (belga), Richard Krizan (szlovák), Dejan Trajkovski (szlovén), Lóránd Fülöp (román), Yoëll van Nieff (holland), Jozef Urblik (szlovák), Josip Knezevic (horvát), Jan Vlasko (szlovák), Nándor Tamás (román-magyar), Ezekiel Henty (nigériai), David Vanecek (cseh), Gol-Gol Mebrahtu (ausztrál-eritreai) Debrecen: 6 Oleksandr Nad (ukrán-magyar), Tomas Kosicky (szlovák), Nikola Trujic (szerb), Tunde Adeniji (nigériai), Haruna Garba (nigériai), Florentin Bouoli (kameruni) + Arthur Györgyi (magyar-román) Újpest: 12 Filip Pajovic (szerb), Kire Ristevski (észak-macedón), Dzenan Burekovic (bosnyák), Branko Pauljevic (szerb-magyar) Bojan Sankovic (montenegrói), Lóránt Kovács (román-magyar), Obinna Nwobodo (nigériai), Vincent Onovo (nigériai), Aron Bjarnason (izlandi), Karol Mészáros (szlovák), Rosy Lubaki (kongói), Marko Filipovic (szerb-magyar) Paks: 0 Mezőkövesd: 9
Róbert Pillár (szlovák), Matija Katenec (horvát), Andrij Nesterov (ukrán), Dániel Farkas (szerb-magyar), Aleksandr Karnitskiy (fehérorosz), Mikhail Meskhi (ukrán), Dominik Weiland (román-magyar), Artem Konstevoj (fehérorosz), Budu Zivzivadze (grúz) + Sándor Vajda (magyar-román) Diósgyőr: 11 Branislav Danilovic (szerb-magyar), Dusan Brkovic (szerb), Dejan Karan (szerb-magyar), Yannick Ndzoumou (kameruni), Joachim Adukor (ghána), Szerhij Shestakov (ukrán), Martin Juhar (szlovén), Ismaila Ousman (kameruni), Florent Hasani (koszovó), Haris Tabakovic (svájci-bosnyák), Branko Mihajlovic (szerb) Kisvárda: 16 Felipe (brazil), Mihai Minca (román), Anton Kravchenko (ukrán), Theodoros Berios (görög), Cornal Ene (román), Rados Protic (szerb), Anderson Pico (brazil), Bogdan Melnyk (ukrán), Roman Karasiuk (ukrán), Stavros Tsoukalas (görög), Viktor Hei (ukrán-magyar), Gheorghe Grozav (román), Sassá (brazil), Hugo Seco (portugál), Claudiu Bumba (román), Sergiu Negrut (román) + Lucas (magyar-brazil) Zalaegerszeg: 6 Zoran Lesjak (horvát), János Szépe (szlovák), Oleh Holodiuk (ukrán), Nikola Mitrovic (szerb), Eduvie Ikoba (amerikai-nigériai), Miroslav Grumic (szerb-magyar) Kaposvár: 3: Andrij Jakimiv (ukrán), Matej Poplatnik (szlovén), Aljosa Vojnovic (horvát) + Ervin Zsiga (magyar-román)

Nem lehet megóvni a tavaszi meccseket

Publikálás dátuma
2019.08.22. 10:00

Fotó: ZTEFC.HU
Hiába játszott a tavaszi szezonban a fülpiercinggel fél évig a szabályokat megszegve a zalaegerszegi labdarúgó az NB II-ben, a tiltakozási határidő lejárta miatt nem lehet módosítani a meccsek eredményein.
Kassai Viktor játékvezető nem engedte fülpiercinggel pályára lépni Barczi Dávidot, a Zalaegerszeg játékosát a múlt szombati, Debrecen elleni bajnokin. A nemzetközi szabályok ugyan egyértelműen fogalmaznak (semmilyen ékszer nem viselhető a mérkőzéseken, még leragasztva sem), a népharag mégis a szabályok szerint eljáró FIFA-bíróra zúdult, nem pedig az előírásokat hónapok óta megszegő futballistára.
Lapunk arra volt kíváncsi, van-e jogorvoslati lehetőség azoknak a kluboknak a számára, akik ellen Barczi a szabályokat kijátszva lépett pályára, meg kell-e változtatni az NB II előző szezonjának a végeredményét?
„Óvni nem lehet, minden mérkőzés után adott az óvási határidő, ez bajnoki osztályonként változhat, de abban nincs különbség, hogy pár nap engedélyezett erre – mondta a Népszavának Sándor Elek. – A hibázó játékvezetőket lehet felelősségre vonni, abban az esetben, ha a játékvezetői bizottság szabályzata nem tartalmaz szintén olyan pontot, ami egy-egy hiba esetében az elévülésről rendelkezik. A bajnoki sorrend azonban nem változtatható meg.”
A Népszava írásban megkérdezte a Magyar Labdarúgó-szövetség játékvezetői bizottságát, hogy indul-e bármilyen vizsgálat azokkal a játékvezetőkkel szemben, akik a nemzetközi szabályokat megszegve engedték pályára lépni a futballistát a tavaszi szezonban (illetve az élvonalban is az első fordulóban, a Mezőkövesd ellen). Cikkünk megjelenéséig a kérdésünkre nem kaptunk választ.
A játékvezetőket gyakorlatilag a zalaegerszegiek jelentették fel a nyilvánosság előtt, amikor a debreceni bajnoki találkozót követő sajtótájékoztatón Dobos Barna vezetőedző azt mondta, fél éve játszik Barczi fülpiercingben, és eddig senki sem szólt emiatt.
„Egyértelmű, hogy a legnagyobb hibát a zalaegerszegi játékos követte el és a vezetők, a jog nem ismerete pedig nem ad felmentést semmire” – emelte ki a sportjogász.
Érdemes lenne a hazai játékvezetőknél sokkal jobban odafigyelni a nemzetközi előírások betartatására. Augusztus 11-én, vasárnap Dorogon az MTK elleni másodosztályú bajnoki találkozón többször, hosszan skandált a hazai drukkerek egy csoportja antiszemita rigmusokat, a játékvezető mégsem állította meg a játékot, pedig ezt írják elő a nemzetközi szabályok. Ráadásul a bíró a következő fordulóban is vezetett mérkőzést, ami azt jelenti, hogy a felettesei szerint jó döntés volt „nem meghallani” a gyalázatos rigmusokat.
Témák
NB I NB II