Előfizetés

Ovádi Péter fideszes képviselőnek egy diplomája van, de úgy tűnik, azt két alkalommal szerezte meg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.22. 10:42
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
2010 és 2014 között már megvolt a diploma, de 2017-ben lett meg. Logikai buborék? Nem! Kvantumfizika a politikában.
A Magyar Narancs szaladt bele egy számokból álló adathalmazba, aminek elemzése után arra lehet következtetni, hogy a Fidesz az illiberalizmus bevezetése közben a kvantumfizika eredményeit igyekszik felhasználni a politikában. A lap első körben azt találta, hogy Ovádi Péter fideszes képviselő országgyűlési adatlapja szerint 2017-ben szerezte meg okleveles mérnök-informatikus diplomáját a Pannon Egyetemen. Második körben aztán Ovádi korábbi posztjával, veszprémi önkormányzati képviselőségével kapcsolatban találta azt az információt, hogy 2010-2014 között már megvolt a diplomája. Két olyan megoldással állt elő a Magyar Narancs, ami illiberális keretek között bizonyítható, valamint egy olyan megoldást is javasolt, ami a kvantumfizika iránt érdeklődők számára jelenthet ínyenc falatot:
  • 1. Amennyiben az önkormányzati képviselőként közölt 2010-2014 közötti adat a hiteles, tehát Ovádi abban az időszakban már rendelkezett diplomával, akkor később, már az illiberális országgyűlési képviselőként közölt 2017-es diplomaszerzés rossz adat.
  • 2. Az illiberalizmus keretein belül az is lehetséges, hogy Ovádi parlamenti önéletrajza a hiteles, és önkormányzati képviselőként megelőlegezte magának a diplomát.
  • 3. A kvantumfizika szemüvegén át végül elképzelhető, hogy a 2017-es diploma egyszerre született meg 2017-ben, valamint a 2010-2014-es időszakban. A nem is olyan ritka jelenséget „odahatásnak” nevezzük, ami hatalomenergiával idézi elő, hogy egy később született fontos adat visszamenőleg is minden fontos helyen megtalálható legyen.

Sermer visszalépett, Karácsonyt támogatja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.22. 09:49
Sermer Ádám
Fotó: Népszava
A politikus azt is elmondta: Szabadai Viktor elindulhat az ellenzék támogatásával az V. kerületben, egyéniben.
Sermer Ádám is Karácsony Gergelyt támogatja az őszi főpolgármester-választáson – jelentették be a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Liberálisok politikusai csütörtökön. Gy. Németh Erzsébet, a DK politikusa, az ellenzék XVII. kerületi polgármester-jelöltje azt mondta, ők kezdeményezték a tárgyalásokat a Fodor Gábor-féle Liberálisokkal. – Olyan volt minden, mint egy kiváló színházi előadás, a premierre minden összeállt – vont párhuzamot Gy. Németh. A Liberálisok egykori főpolgármester-jelöltje pár perccel visszalépése után bejelentette, hogy Karácsony Gergelyen kívül kizárólag Fidesz-párti főpolgármester-jelöltek maradtak állva. Sermer Ádám nem hozta nyilvánosságra a megállapodás minden elemét, azt viszont elárulta, hogy Szabadai Viktor, a Liberálisok politikusa elindulhat az ellenzék támogatásával az V. kerületben, egyéniben. – Az a dolgunk, hogy képviseljük a sokszínű változást akaró többséget – szögezte le Karácsony Gergely. A főpolgármester-jelölt egyértelmű, hogy akik ezt a változást akarják, azoknak egy jelöltjük van: az előválasztás győztese – azaz ő. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke megjegyezte, hogy „hat pártnál több a hét”, azaz szerinte érdemben nőtt Karácsony főpolgármesteri esélye. Molnár bejelentette azt is, hogy minden nyitott kérdés lezárult, Ferencvárosban van polgármester-jelölt Baranyi Krisztina személyében, míg – Molnár állítása szerint – Csepelen visszatért a helyi együttműködésbe a Momentum.

"Periférián tartja a Fidesz Budafok-Tétényt"

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.08.22. 08:15

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Hiába fideszes a vezetés a XXII. kerületetben, nincs érdemi együttműködés a fővárossal és a kormánnyal – állítja a momentumos Havasi Gábor, az ellenzék közös polgármester-jelöltje.
A Momentum 16 százalékot kapott Budafok-Tétényben az európai parlamenti választáson. Karsay Ferenc fideszes polgármester ezt úgy magyarázta, hogy „vannak a kerületben olyan szociális hátterű szavazók, akik nem értékelik a kormány népbarát intézkedéseit.” Miért nem értékelik ezeket?
Az önkormányzat a napokban lakoltatta ki az idős, beteg Károly bácsit az otthonából. Ez is „bizonyítja” a népbarát intézkedéseket. A Fidesz-KDNP szerint egyszeri alkalomról volt szó, és szerintük csak az ellenzék felbujtására lett belőle botrány. Ebből a – fideszes vezetésű – kerületből is hiányzik a szolidaritás, a polgármesternek pedig nincs víziója.

Karsay úgy folytatta a Momentum jellemzését, hogy rosszabbak, mint az SZDSZ: agresszívak, nem csinálnak semmit, de azt hiszik, mindent jobban tudnak, mint a Fidesz-KDNP.
Nem Karsay propaganda-interjúival kell foglalkoznunk, az a feladatunk, hogy a helyiekért dolgozzunk. Majd ők eldöntik, rendben van-e, hogy a fideszes vezetés periférián tartja a kerületet. Van egy egyébként jó szlogen, miszerint kisváros a nagyvárosban, csak ennek nem lenne szabad azt jelentenie, hogy leszakadunk Budapestről. Márpedig most ez történik, a kerület olyan, mintha egy főváros melletti település lenne. Kimaradtunk a budapesti mobilitási tervből, miközben a közlekedés az egyik legnagyobb problémánk.

Azt mondja, hogy egy fideszes polgármester nem tud együttműködni a kormánypárti fővárosi vezetéssel?
Igen, miközben folyamatosan azzal érvelnek, hogy emiatt érdemes rájuk szavazni. Nincsen semmilyen együttműködés a fővárossal, sem a kormánnyal.

Ugyanakkor szépülnek a parkok, sok a játszótér, az óvoda.
Látszatintézkedéseket hoznak a kerületben. Sőt, konzultáció is van – igaz, hasonló, mint a nemzeti konzultációk. Megkérdezik például a szülőket, hogy milyen színű legyen a játszótér kerítése, de komolyabb témák már nem kerülnek elő. Karsay bedobta azt is, hogy jó lenne a közösségi költségvetés. Ez valóban előremutató ötlet, de 300 millió forintot akarnak így elkölteni, maga a bevezetés pedig további 70 millió forintba kerülne. Ez kicsit soknak tűnik első próbálkozásra, vannak fenntartásaink egy olyan országban, ahol a projektek 20-30-40 százalékát egyszerűen ellopják.

Ön mire költene?
Például a már korábban említett közlekedésre. Budafok-Tétény alvó kerület, főleg a lakófunkció dominál. Emiatt az emberek inkább a belvárosban vannak napközben. Reggel dugóban állunk befelé – sokszor mentővel is –, délutántól pedig hazafelé ugyanez a helyzet. A fővárosban szerintem nálunk vannak egyedül fatalpas sínei a villamosoknak, gyorsítani kell a pályát, idővel korszerűbb szerelvényeket beszerezni. Elengedhetetlen a vasút integrálása a városi közlekedésbe. A cél az lenne, hogy az órákig tartó dugók helyett inkább megérje vonatozni, amivel hat perc alatt be lehet érni Kelenföldre. Nem kell felfelé mutogatni, jó budapesti együttműködéssel, fővárosi és kerületi forrásokból, átcsoportosításokkal megoldható sok minden, például egy pezsgő budafoki, nagytétényi városközpont. Vagy a másik szívügyem: olyan Duna-parti projektre lenne szükség, amely emberközelivé tenné a folyót.

Az egészségügyre is van forrása az önkormányzatnak?
Öt éve dolgozom mentőápolóként a kerületben. Az alapellátás és a járóbeteg szakellátás viszonylag jól működik, persze itt is hosszúak a várólisták. A mentőállomás helyzete viszont botrányos. Négy Budafok-tétényi mentőegységből kettőt tudunk stabilan kiállítani, ha pedig minden kollégám dolgozik, legfeljebb hármat. Korszerűtlen az épület, a négy kocsinak összesen két garázshelye van. Nincs fertőtlenítő helységünk, ott mossuk az eszközeinket, ahol az autókat. A kérdésre válaszolva pedig, sok olyan példa van, amikor egy önkormányzat épít mentőállomást.

Ön most egyszerre dolgozik mentőápolóként és kampányol, mint az ellenzék polgármester-jelöltje?
Igen, most is éjszakai szolgálatból jöttem. A hivatalos kampányidőszakra, augusztus 24-étől október 13-áig kértem fizetés nélküli szabadságot. Egyelőre várom a választ, hogy elengednek-e.

Ha nem sikerül leváltania a fideszes ellenfelét, akkor nem hagyja ott a munkáját?
Ebben az esetben mindenképpen folytatnám. Az is tervem, hogyha megnyerem a választást, akkor önkéntes mentőápolóként vállalok havi két-három műszakot.