327,33 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.08.21. 20:35

Fotó: Shutterstock
Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben szerda este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 327,33 forintra gyengült este hétkor a reggel hét óra körül jegyzett 327,45 forintról. Az euró szerdán 326,95 forint és 327,66 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 301,41 forintról 300,71 forintra, a dolláré pedig 295,18 forintról 294,82 forintra süllyedt. Az euró a reggeli 1,1094 dollár után este 1,1103 dolláron állt.
Szerző

Szijjártó tovább keveri a gázt

Publikálás dátuma
2019.08.21. 19:51

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A külgazdasági és külügyi tárcavezető azt ígéri a szerbeknek, hogy jövőre is kapnak Magyarországon keresztül gázt, mégis változatlanul azzal riogat, hogy januártól leállhat az Ukrajnán keresztüli orosz ellátás. Az, hogy akkor mégis honnan kapná déli szomszédunk a fűtőanyagot, rejtély.
Szerbia jövőre is kap gázt Magyarországon keresztül – állapodott meg szerdán az MTI tudósítása szerint Tapolcán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyi tárcavezető, valamint Aleksandar Antic szerb energetikai és bányászati miniszter. A lapunk által megkérdezett szakértő értetlenül áll a bejelentés előtt: Magyarország ugyanis az orosz gáznak nem eladója, hisz csak a továbbszállítást biztosítjuk. Hasonló ígéretet csak a terméket értékesítő orosz Gazprom tehetne. Ha viszont létezik ilyen orosz-szerb alku, okafogyottá válik Szijjártó Péter másik közlése, miszerint, mivel még mindig nem újították meg az idén lejáró orosz-ukrán gázszállítási szerződést, őszre teljesen teletöltjük a hazai tárolókat orosz gázzal. (A korábbi évek során az arány 70 százalékon tetőzött.) Ez a mennyiség szerinte a jövő évi hazai igények felére elegendő. E megállapítás szintén sántít. Egyrészt a külgazdasági és külügyminiszter nem tisztázza, hogy az igények másik felét honnan biztosítjuk. Másrészt a hazai gáztárolók 6,3 milliárd köbméteres befogadóképessége a hazai szükségletek kétharmada. Ez mégis megtévesztő, hisz a tárolók gázkiadási képessége szinte a kiadott mennyiséggel arányosan csökken. Csak a hazai tárolókra és kitermelésre alapozva, más irányú behozatal nélkül tehát egy cudarabb tél végéig már nem biztosított az összes hazai fogyasztó teljes körű ellátása. Ráadásul az sem kizárt, hogy a tegnapi megállapodás alapján a Gazprom által Magyarországon bértárolt gázra a szerbek is jogot formálhatnak, tovább csökkentve a magyar fogyasztók készleteit. Az ellentmondások forrásunk szerint azzal az - általa eddig is képviselt - állásponttal oldhatók fel, hogy január elsejétől Oroszország - Szijjártó Péter sejtetésétől eltérően - nem szünteti be a Ukrajnán keresztüli gázellátást úgy Szerbia, mint Magyarország, vagy épp – Szlovákián keresztül – a nálunk jóval fajsúlyosabb olasz és német vevők felé. Ezt erősíti, hogy késik az északi elkerülőnek szánt Északi Áramlat 2 és az orosz-török-bolgár-szerb-magyar Török Áramlat-terv megvalósítása. Utóbbi, alapvetően szintén Ukrajna kiiktatására szánt útvonalon Szijjártó Péter szerint 2021 előtt nem érkezik hozzánk orosz gáz - ami szakértőnk szerint inkább 2022.
Szerző
Frissítve: 2019.08.21. 19:59

Minden magyarnak van hatmilliója

Publikálás dátuma
2019.08.21. 18:05

Fotó: Shutterstock
Óriási készpénzhegyen és jelentős pénzügyi vagyonon ülnek magyar háztartások a jegybank friss összesítése szerint.
Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019 második negyedéves pénzügyi számlái szerint a magyar lakosság pénzügyi vagyona – vagyis nem számítva az ingatlanokat - 56 338 milliárd forint volt június végén, amiből következően, 9,7 millió magyar állampolgárral számolva - a csecsemőktől az aggastyánig -, átlagosan minden polgárnak 5,8 millió forintos megtakarítása van. A száz leggazdagabb magyar vagyona 2018-ban 4600 milliárd forintra rúgott – erről az oldalról nézve már nem is olyan elrugaszkodottan magas szám az MNB által közölt adat. A második negyedévben 1390 milliárd forinttal nőtt háztartások pénzügyi vagyon – míg egy év alatt 4668 milliárd forint volt a gyarapodás. Szabad szemmel jól látható mértékben nőtt a lakosság állampapír-vásárlási kedve, vélhetően „szuperkötvénynek” titulált állampapír plusznak köszönhetően, ám az ehhez szükséges pénzt – a kormány reményeivel szemben nem a párnacihából, hanem más megtakarításaiból teremtette elő a lakosság. 
Mészáros Lőrinc javítja az átlagot
Fotó: Népszava
Az 1390 milliárd forintos vagyonnövekedésből 250 milliárddal a készpénzállományt hizlalták, 580 milliárd forint kötvényekbe és további 456 milliárd forintos vagyonnövekedés pedig a részvényárak emelkedésnek köszönhető. Így az 5000 milliárdot hamarosan elérő készpénzállomány növekedésének megállításában továbbra sem sikerül előrelépni – állapították meg a Takarékbank elemzői. A 56338 ezer milliárd forintos pénzügyi vagyonnal szemben 9286 milliárd forintos tartozás áll, ami az előző negyedévhez képest 232 milliárdos, az előző évhez képest pedig 493 milliárdos növekedés – vagyis hitelek és tartozások jóval visszafogottabban növekedtek, mint a megtakarítások. Az államháztartás pénzügyi számláiból az derült ki, hogy a GDP arányos adóssága 68,7 százalék (24198 milliárd forint) volt, első ízben csökkent 70 százalék alá, amire az IMF-hitel 2008-as felvétele óta nem volt példa.
Szerző
Frissítve: 2019.08.21. 18:19