Előfizetés

Burgenlandi kormányzó: Nem engedtek be Merkel és Orbán megemlékezésére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.21. 13:49
Hans Peter Doskozil
Fotó: JOE KLAMAR / AFP
„Minek küldenek meghívót, ha utána nem fogadnak szívesen?” – tette fel a kérdést Hans Peter Doskozil.
Hétfőn, az Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közös részvételével, Sopron evangélikus templomában megtartott hálaadó istentiszteletre érvényes meghívásuk ellenére nem engedték be Hans Peter Doskozil burgenlandi kormányzót és Thomas Steinert, Eisenstadt-Kismarton polgármesterét, az ÖVP tartományi elnökét – állítja az osztrák BVZ, a hírt a 444.hu vette észre. Doskozil kormányzó a BVZ-nek azt nyilatkozta:
„Nem sértődtem meg, de a szervezettség kivánnivalót hagyott maga után. Minek küldenek meghívót, ha utána nem fogadnak szívesen?”

Steiner közölte, hogy
„egy magyar szervező megmondta az őrnek, hogy Kismarton polgármestere vagyok és meg vagyok hívva. De nem érdekelte.”

A BVZ szerint a szervezés esetlegességét mutatja, hogy más burgenlandi osztrák politikusok, például Rudolf Stommer, Bettina Zentgraf, vagy Nikolaus Berlakovich kereskedelmi kamarai elnök bejutottak az eseményre a templomba, ami a BVZ-nek nyilatkozó érintettek szerint csak félig telt meg.  
Alexander Schallenberg, osztrák külügyminiszter, Szijjártó Péter, magyar külügyminiszter és Hans Peter Doskozil június 27-én, a vasfüggöny lebontásának 30. évfordulóján
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

HVG: Püspök lehet Balog Zoltán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.21. 12:26

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A lap szerint az egyház még arra is hajlandó, hogy a püspökké választás kritériumait hozzá igazítsa.
Nemsokára református püspök lehet Balog Zoltán egykori Emmi-miniszter, református lelkipásztor – írja a HVG.  Úgy tudják, ezt református egyházi körökben már kész tényként kezelik. A lap szerint Balog esélyeit jellemzi az a tény, hogy az egyház még arra is hajlandó, hogy a püspökké választás kritériumait hozzá igazítsa.

Tárnokon úgy döntöttek a lakók: költsék járdaépítésre és játszótérre a tűzijátékpénzt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.21. 12:06
Képünk illusztráció
Fotó: JAMES ARTHUR GEKIERE / AFP
A település lakói leszavazták a durrogtatást.
Tárnokon az augusztus 20-i ünnepi programokat nem zárta tűzijáték, ugyanis a Pest megyei település lakói a város közösségi oldalán megszavazták, az önkormányzat a durrogtatás árát költse okosabb dolgokra, például járdaépítésre, sportolási lehetőségekre, közösségi programokra és játszótérre – írta a Levegő Munkacsoport Facebook-oldalán.