Előfizetés

Trump: zsidók ne szavazzanak a demokratákra!

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2019.08.21. 11:22

Fotó: JACK GUEZ / AFP
„Úgy gondolom, hogy az a zsidó, aki a demokratákra szavaz, vagy a teljes tudatlanságáról vagy nagy fokú hűtlenségéről ad tanúbizonyságot” – mondta az amerikai elnök.
Donald Trump kedden a Fehér Házban a Demokrata Pártot támadta újságírók előtt, hiányolva a zsidó állam melletti szolidaritásukat, miután Izrael a minap megtagadta a beutazási engedélyt két demokrata párti, muszlim vallású amerikai képviselőnőtől, az amerikai születésű, palesztin gyökerű Rashida Tlaibtól és a Szomáliából bevándorolt Ilhan Omartól. Mindketten ismertek arról, hogy keményen bírálják Izrael politikáját.  Trump személyesen kérte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy ne engedjék be az országba a két kongresszusi tagot. Izrael – a beutazási engedélykérelmet mindkét amerikai törvényhozó vonatkozásában elutasító eredeti döntés után – Tlaib esetében hajlandó lett volna engedményt tenni, mert neki a Jordán folyó nyugati partján él a nagyanyja, de a képviselőnő ezt a feltételek megalázó voltára hivatkozva visszautasította. Az izraeli állam magatartása felháborodott nyilatkozatokat váltott ki az amerikai demokraták körében.    Trump a Fehér Házban kifakadt a demokraták magatartása miatt, és azt állította, hogy „Izrael Állam ellenében védelmére keltek ennek a két embernek”. „Úgy gondolom, hogy az a zsidó, aki a demokratákra szavaz, vagy a teljes tudatlanságáról vagy nagy fokú hűtlenségéről ad tanúbizonyságot” – mondta az elnök, és ezzel a kijelentésével újabb vitát váltott ki Amerikában.  Halie Soifer, az Amerikai Zsidó Demokrata Tanács igazgatója szerint Trump fegyverként használja és beemeli a politikába az antiszemitizmust. A Republikánus Zsidó Koalíció azzal az érveléssel igyekezett védeni az elnököt, hogy Trump szemrehányását úgy kell érteni, ő az említett embereket önmagukhoz – tehát nem Izraelhez – tekinti hűtlennek.  A felmérések szerint az Egyesült Államokban élő zsidók többsége politikailag a demokratákkal azonosul, a tavalyi képviiselőházi választásokon 72 százalékuk a demokrata párti jelöltre voksolt. Ugyanakkor az amerikai zsidók jelentős része egyáltalán nem tekint kritikátlanul Izraelre. A Pew közvélemény-kutató áprilisi felmérése szerint a zsidó amerikaiak 42 százaléka, a keresztény amerikaiaknak pedig csak a 26 százaléka látja úgy, hogy Donald Trump túlságosan elfogult Izrael mellett.   
Ilhan Abdullahi Omar és Rashida Tlaib képviselők
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Nem megy Trump Dániába, hogy megvegye Grönlandot

Lemondta dániai látogatását Donald Trump amerikai elnök, aki a minap felvetette, hogy az Egyesült Államok megvásárolná Koppenhágától Grönland szigetét, de dán részről leszögezték, hogy Grönland nem eladó, sőt Mette Frederiksen dán kormányfő azon reményének is hangot adott, hogy Trump csupán viccelt. Az elnök a hét végén a dél-franciaországi Biarritzba utazik, ahol részt vesz a világ vezető gazdasági hatalmait tömörítő G7-es csoport csúcsértekezletén. Onnan indult volna Dániába. Szeptember 1-jén már Lengyelországban emlékezik meg a második világháború kitörésének évfordulójáról, majd másnap részt vesz a „Három tenger” (Adria, Balti-tenger, Fekete-tenger) regionális együttműködési fórum lengyelországi csúcstalálkozóján.  

A lángoló Amazonas füstje még 2700 kilométerre is sötétbe borítja a városokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.21. 10:58
Alkonyati sötétség nappal São Paulóban
Fotó: Leandro Mota
Rekordszámú erdőtüzet észleltek idén Brazíliában. Az ok gyújtogatás, a gyújtós pedig Jair Bolsonaro elnöklése.
Sao Paulo mintegy 2700 kilométerre fekszik a brazíliai Amazonas és Rondona államoktól, melyekben az erdőtüzek égnek. Ez nagyjából Budapest és az iraki főváros, Bagdad távolsága. Ennek ellenére hétfőn, augusztus 20-án napközben Sao Paulo órákra sötétségbe borult, mert a lángoló esőerdők füstje eltakarta a napot. "Éjszakai sötétség volt" - írta le benyomásait a BBC-nek a város egyik lakója, más arról beszélt, hogy még cudar viharok közben is több a napfény, mint ekkor volt.
Rekord számú, 72 843 erdőtüzet észlelt idén az Amazonas vidékén a térség őserdeit megfigyelő Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE), írja az MTI. Ez egyébként az az intézet, melynek vezetőjét nemrég az igazság közléséért rúgta ki az új brazil elnök. Az erdőtüzek számának példátlan növekedését ugyanis azóta észlelték, hogy januárban hivatalába lépett a szélsőjobboldali, és ennek megfelelően a végletekig piacpárti Jair Bolsonaro.
Csak múlt csütörtök óta a műholdak 9507 új erőtüzet regisztráltak az országban, többségüket a világ legnagyobb esőerdőjének otthont adó Amazonas medencéjében.

A felvételek tanúsága szerint Roraima északi szövetségi államot is sötét füst borítja. Az állam déli részén már szükségállapotot hirdettek, és fővárosában, Manausban környezetvédelmi riadókészültséget rendeltek el a tüzek miatt már augusztus 9-én, majdnem két hete. Nőtt az erdőtüzek száma Mato Grosso és Para államokban, ahol az brazil mezőgazdasági területek érintkeznek az Amazonas-medencével, és ahol felgyorsult az erdőirtás. Az erdőtüzek nem ritkák a száraz időszakban, de itt már többről van szó: a gazdák szándékosan is felgyújtanak erdőterületeket, hogy az illegális fairtások helyén legelők lehessenek. A marhahús az egyik legértékesebb brazil exportcikk, nemrég az EU is kereskedelmi egyezménnyel biztosította behozatalát az európai piacra - kétségbe ejtve a magyar gazdákat.
Bolsonaro már kampánya alatt meghirdette az Amazonas vidékének mezőgazdasági és bányászati célú "fejlesztését". Amikor az erdőtüzek megszaporodásáról kérdezik, rendre félresöpri a bírálatokat. Múlthónapban, mikor a fairtásról kérdezték, nehezen értelmezhetően azzal válaszolt: "ön a környezetszennyezésről beszél. Elég lenne csak minden második nap kakálni. Az jobb lesz az egész világnak". Most mellébeszélés helyett a tagadást választotta eszközéül, az időjárásra fogva a példátlan természetpusztítást.
Csakhogy hamisan érvel Bolsonaro az INPE szerint. "Semmi abnormális nem történt idén az időjárásban" - nyilatkozta az egyik kutató, Alberto Setzer. "A száraz időszak kedvező körülményeket biztosít a tűz használatához és terjedéséhez, de a tűzgyújtás emberi tevékenység" - tette hozzá.
Az IPNE augusztus elején közzétett jelentése szerint megháromszorozódott a kiirtott erdőterület nagysága az Amazonas vidékén júliusban 2018 júliusához képest.

Trump kész újraindítani a nukleáris tárgyalásokat Észak-Koreával

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.21. 09:48

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Az amerikai elnök azt mondta: „gyönyörű” levelet kapott Kim Dzsong Untól.
Az Egyesült Államok kész újraindítani a nukleáris tárgyalásokat Észak-Koreával – mondta egy magas rangú amerikai diplomata szerdán, azt követően, hogy véget értek a hagyományos éves amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok, amelyek rendszerint felbőszítik Phenjant. A tíznapos gyakorlatozásra Észak-Korea rakéták és egyéb fegyverek tesztelésével válaszolt. Phenjan bírálatainak célkeresztjében azonban inkább Dél-Korea állt. Szakértők szerint ez arra utal, hogy Észak-Korea továbbra is érdekelt a nukleáris tárgyalások újrakezdésében Washingtonnal. Donald Trump amerikai elnök elmondta, hogy „gyönyörű” levelet kapott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőtől. Trump szerint ebben Kim találkozót kezdeményezett, hogy újrakezdhessék a megbeszéléseket az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok végeztével. Kim a hírek szerint bocsánatot is kért az elmúlt időszak fegyverkísérletei miatt. Stephen Biegun, Trump észak-koreai különmegbízottja szerdán újságírók előtt hangsúlyozta: az Egyesült Államok kész újra belevetni magát a tárgyalásokba, ha Észak-Korea kezdeményez. Biegun rámutatott: az amerikai elnök az alacsony szintű kapcsolatok újrafelvételével bízta meg csapatát. A különmegbízott Szöulban folytatott tárgyalásokat dél-koreai kollégájával, Li Do Hunnal, hogy feltárják, miként lehetne minél gyorsabban feléleszteni a nukleáris tárgyalásokat és érdemi előrelépést felmutatni. Trump és Kim februári hanoi csúcstalálkozóján kudarcot vallott az eddigi diplomácia, miután a feleknek nem sikerült közelíteniük egymáshoz álláspontjaikat. Trump az észak-koreai nukleáris fegyverarzenál maradéktalan felszámolását várja Kimtől, míg az észak-koreai vezető szeretné, ha a szankciók egy részének feloldásával kárpótolnák eddigi és jövőbeli erőfeszítéseiért és lefegyverzési lépéseiért. Trump és Kim harmadik, panmindzsoni csúcstalálkozóján megegyezett a tárgyalások újrakezdéséről, de azóta sem került sor hivatalos találkozóra a két ország tisztségviselői között. Szakértők szerint Észak-Korea jelenlegi fegyvertesztjeinek fő célja, hogy nyomást gyakoroljon az Egyesült Államokra a tárgyalások újrafelvétele előtt, és kifejezze tiltakozását a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok ellen.