Előfizetés

Amerikai képviselők védik az Aurórát

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2019.08.20. 00:00

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Három demokrata párti amerikai törvényhozó állt ki közleményben a magyar hatóságok által bezárással fenyegetett budapesti Auróra Közösségi Ház megmaradása mellett.
Steny Hoyer, a kongresszus képviselőházában jelenleg többségben levő demokraták frakcióvezetője közleményében felidézte idén nyáron tett budapesti látogatását, azt, hogy annak során személyesen megtapasztalta, mennyire fontos forrásokkal szolgál a nyolcadik kerületben működő intézmény a közösségnek. Az, hogy a magyar hatóságok most be akarják záratni, jól mutatja, miként zsugorodik az országban a civil társadalom rendelkezésére álló tér – vélekedett a marylandi képviselő, és megállapította: „Magyarországon túszul ejtették a jogállamiságot, hogy az egyetlen párt politikai érdekeit szolgálja”.  Ben Cardin, az amerikai Helsinki Bizottság rangidős tagja, aki szintén marylandi, de a szenátusban politizál, közleményében azt írta, hogy az Auróra a civil társadalom különböző csoportjainak pezsgő életét segíti, és a magyarországi független szervezetek jelképévé vált, és a hatalom állandó jogi zaklatással létében fenyegeti. Az ilyen intézményeket támogatni kellene, nem célba venni – jegyezte meg. Gwen Moore wisconsini képviselő, aki szintén tevékenykedik az Egyesült Államok Helsinki Bizottságában, azt hangsúlyozta: olyan időkben, amikor a jelek szerint egyre többen vannak azok, akik „gyűlöletet és megosztást okádnak magukból”, nagyobb szükség van az Aurórához hasonló, befogadó társadalmat és építő és demokráciát erősítő kezdeményezésekre, mint valaha.  A három amerikai törvényhozó júliusban látogatott el Budapesten az Auróra Közösségi Házba, amelyet a Marom zsidó szervezet hozott létre és tart fenn. Az Aurórában olyan kisebb civil csoportok tartanak fenn irodát, mint a Roma Sajtóközpont, a migránstámogatók, illetve a Pride szervezői.  Hoyer frakcióvezető közleménye emlékeztet arra, hogy az Orbán-kormány alatt fokozatosan romlik a független, nem kormányzati szervezetek helyzete. Felidézi, hogy 2014-ben fegyveres rendőrök hajtottak végre rajtaütést 13 civil szervezeten, számítógépeket és dokumentumokat foglaltak le állítólagos pénzügyi visszaélések címén, de aztán senkivel szemben nem emeltek vádat. Magyarországon 2017-ben orosz mintára bevezették a „külföldi ügynökként” történő bejegyeztetés kötelezettségét a számottevőbb külföldi támogatásban részesülő szervezetek számára, tavaly pedig 25 százalékos adót írtak elő a bevándorlást úgymond pozitív színben feltüntető propagandára.  Hoyer közleménye utal arra is, hogy október 13-án Magyarországon önkormányzati választásokat tartanak. 

Meghalt a Jysk alapítója

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.19. 19:18
2012-es felvétel
Fotó: HENNING BAGGER / AFP
Elhunyt a dán "ágykirály", Lars Larsen, a Jysk lakberendezési áruházlánc alapítója és tulajdonosa, Dánia egyik leggazdagabb embere.
A legendás üzletember hétfőn hunyt el 71 évesen, májrákban, családja körében a nyugat-dániai Silkeborgban. Larsen 1979-ben Aarhusban, 20 ezer dollárból nyitotta első lakberendezési boltját. Évi 4 milliárd dollár árbevételű cégének ma 2700 áruháza működik a világ 52 országában, alkalmazottainak száma 23 ezer. Személyes vagyonát 5 milliárd dollárra becsülik. Az üzletembert úgy ismerték, mint aki mesterien képes leszorítani a költségeket és nagyon előnyös üzleteket tud kötni. Évtizedeken át saját maga szerepelt áruházlánca reklámjaiban, ezért személyesen is jól ismerték őt a dánok. Dánia az egyik óriását veszítette el - mondta haláláról Brian Mikkelsen, a Dán Kereskedelmi Kamara elnöke, volt gazdasági miniszter. A családi konszern irányítását a betegség miatt Larsen fia, a 47 éves Jacob Brunsborg vette át júniusban, tévesen már akkor a halálát híresztelték.

Ötre emelkedett a betegtársait infúziós állvánnyal kivégző férfi áldozatainak száma

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.08.19. 18:47
A neuropszichiátriai kórház épülete, Sapoca, Románia
Fotó: Google Maps
Romániában egyre fokozódik a közfelháborodás amiatt, hogy az állami intézmények képtelenek szavatolni a polgárok biztonságát.
Ötre emelkedett a sapocai neuropszichiátriai kórház egyik páciense által rendezett vérfürdő halálos áldozatainak száma Romániában, miután az egyik 88 éves sebesült belehalt sérüléseibe - közölte hétfői sajtótájékoztatóján Sorina Pintea egészségügyi miniszter. A miniszter személyesen vezette a tárca tényfeltáró bizottságának helyszíni vizsgálatát a Buzau megyei egészségügyi intézményben, ahol vasárnapra virradó éjszaka egy alkoholfüggősége miatt néhány napja beutalt 38 éves páciens, Stefan Lungu egy infúziós állvánnyal agyonvert négy beteget és további kilencet megsebesített.
A tragédiát emberi mulasztások sorozata előzte meg

- nyilatkozta a miniszter. Az ápolók munkaköri leírásában szerepel például, hogy nem hagyhatnak a páciensek keze ügyében olyan tárgyakat, amelyekkel kárt tehetnek magukban, tehát az infúziós állványnak szerinte nem kellett volna a kórteremben maradnia. Arról is beszámolt, hogy Lungu mellé aznap éjszaka - ámokfutása előtt kevesebb mint két órával - ugyanabba az ágyba egy másik alkoholistát is beutaltak, annak ellenére, hogy a kórházban még voltak szabad ágyak. Pintea szerint hétvége lévén a kórházban hét ápoló és három gondozó volt szolgálatban, kétszer annyian, mint hétköznap, ezért
a miniszter tagadta, hogy a tragédia a személyzet létszámhiánya, illetve túlterheltsége miatt következett be.

Lungu saját kórtermében kezdte a vérengzést, ami olyan csendben és gyorsan történt, hogy az ápolók észre sem vették, csak akkor riasztották a kórházban szolgálatot teljesítő két őrt, amikor a dühöngő rátámadt a szomszédos női kórteremben fekvő betegekre és azok sikítozni kezdtek.
Amikor az őrök odaértek, a támadó az ablakon keresztül az udvarra menekült. Stefan Lungut végül a kapunál állították meg a rendőrök, akik történetesen éppen akkor érkeztek egy másik beteggel az egészségügyi intézménybe. Beszámolójuk szerint a férfinél még mindig ott volt az infúziós állvány, és közelharcot folytattak vele, amíg sikerült ártalmatlanná tenniük.
Lungut a sürgősségiről egy mentőautó hozta csütörtökön a pszichiátriára, ahol péntek reggelig még elkülönítőben, megfigyelés alatt tartották. Mivel azonban nem volt vele gond, és helyét egy másik beteg miatt fel akarták szabadítani, áthelyezték az állandó felügyelet nélküli kórterembe, ahol aztán vasárnap hajnalban rátámadt a többi páciensre.
Hétfőn a sapocai kórház igazgatója lemondott tisztségéről. A minisztérium bűnvádi feljelentést is készül tenni az ügyben, hogy pontosabban ki ellen, azt a belső vizsgálat befejeztével fogják eldönteni

- mondta a román egészségügyi miniszter. A sapocai vérengzés egy hónapon belül a második olyan bűnügy, amely sokkolta a román közvéleményt, a caracali tinigyilkosságok után. Romániában egyre fokozódik a közfelháborodás amiatt, hogy az állami intézmények képtelenek szavatolni a polgárok biztonságát. Mindkét esetben a sajtó a politikai döntéshozók felelősségét firtatta, azzal vádolva őket, hogy az állami intézmények élére nem szakértelmük, hanem politikai kapcsolataik alapján neveznek ki vezetőket.