Ferenc pápa Japán után Thaiföldre is ellátogathat

Publikálás dátuma
2019.08.19. 17:37

Fotó: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
A bejelentés csak idő kérdése vatikáni források szerint. A vallások közötti párbeszédet kívánja előremozdítani a katolikus egyházfő.
Novemberben Thaiföldre is ellátogathat Ferenc pápa, írja vatikáni forrásokra hivatkozva a Reuters. A hírügynökség többektől is úgy értesült, mindössze idő kérdése a hivatalos bejelentés.
Mindkét országban lakosságarányosan legfeljebb fél százalék körüli vallási kisebbség a katolikusoké. Thaiföldön utoljára 1984-ben járt katolikus egyházfő, II. János Pál pápa. Japánban ugyanő volt utoljára a pápák közül, 1981-ben. Ferenc pápa útjaival a vallások közötti párbeszédet kívánja előremozdítani.
Szerző

Autók között robbant fel egy tartálykocsi Ugandában, 19-en meghaltak

Publikálás dátuma
2019.08.19. 17:22
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Rengeteg hasonló tragédia elkerülhető lenne a járművek és utak karbantartásával.
Legalább 19 ember meghalt, mikor Uganda nyugati részén három autónak ütközött, majd fel is robbant egy üzemanyagot szállító tartályautó, írja a Reuters. Nagyjából kilencen a helyszínen veszthették életüket, sok testet még nem sikerült azonosítania a hatóságoknak. Kilencen kórházba szállítás után haltak bele sérüléseikbe.
A hasonló tragédiák nem mondhatóak ritkának a régióban, részben amiért nem tarttatják be a hatóságok a közlekedésre és szállításra vonatkozó törvényeket. Sok baleset származik a járművek rossz műszaki állapota és a karbantartás nélküli utak szerencsétlen összjátékából is.
Augusztus 10-én Tanzániában robbant fel egy üzemanyagszállító, 85 ember halálát okozva.
Szerző
Témák
Uganda baleset

Újabb haladékot kapott a Huawei, bár egyre durvább szankciókkal fenyegetőzik Washington

Publikálás dátuma
2019.08.19. 16:45

Fotó: FRED DUFOUR / AFP
Trump a hétvégén még nezetbiztonsági kockázatnak nevezte a kínai céget, amivel egyáltalán nem lehet üzletelni.
Az Egyesült Államok további kilencven napra felfüggeszti a Huawei Technologies kínai mobilhálózati gyártó elleni embargót - jelentette be Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter a Fox Business Network hírtelevízióban hétfőn. Az előző kilencven napos felfüggesztés hétfőn járt le, az újabb hosszabbítás november 19-éig tart. Az amerikai kereskedelmi miniszter egyben bejelentette, hogy
további 46 Huawei leányvállalatot tesznek fel arra a feketelistára, amelyen az Egyesült Államok nemzetbiztonságára vagy külpolitikai érdekeire potenciális veszélyt jelentő cégek szerepelnek.

Ezek a vállalatok az amerikai kormányzat engedélye nélkül nem vásárolhatnak alkatrészeket vagy technológiát amerikai cégektől. A Huawei tavaly csaknem 70 milliárd dollárért vásárolt alkatrészeket, ebből 11 milliárd dollárért amerikai cégek szállítottak, olyanok, mint például a Qualcomm, az Intel vagy a Micron Technology.
Az amerikai kereskedelmi minisztérium május 21-én függesztette fel először kilencven napra a Huawei elleni hozott korlátozó intézkedéseket. A lépést akkor a minisztérium azzal indokolta, hogy időt adnak a vállalatoknak a szükséges intézkedések meghozatalára, a minisztériumnak pedig arra, hogy kidolgozza hosszú távra szóló saját rendszabályait, amelyek megfelelnek a jelenleg a Huaweitől függő amerikai és külföldi távközlési szolgáltatók érdekeinek.
Az amerikai kereskedelmi miniszter szerint az újabb kilencven napra azért van szükség, mert a mezőgazdasági ágazatban érdekelt egyes cégek függenek a Huaweitől.
Donald Trump amerikai elnök a hétvégén egészen másképpen beszélt. Azt mondta, hogy "a Huawei egy olyan cég, amellyel egyáltalán nem tudunk üzletelni. Nem akarok velük semmilyen üzletet, mivel a vállalat nemzetbiztonsági kockázatot jelent".