Mégis engedélyezték az egyik muszlim amerikai képviselőnő beutazását Izraelbe

Publikálás dátuma
2019.08.16. 16:40
Rachida Tlaib
Fotó: SAUL LOEB / AFP
90 éves a nagymamája, ez lehet az utolsó esélye, hogy találkozzon vele.
Pénteken humanitárius okokból mégis engedélyezték Rachida Tlaib, a csütörtökön elutasított egyik amerikai demokrata kongresszusi képviselőnő beutazását Izraelbe - írja az MTI. Tlaib Izraelbe való belépését - Ilhan Omar kongresszusi képviselőnővel együtt - Donald Trump amerikai elnök nyomására előzőleg megtagadták, de a muszlim képviselő pénteken humanitárius kérelmet nyújtott be az ország meglátogatására, hogy találkozhasson palesztin nagyanyjával. Arie Deri izraeli belügyminiszternek küldött levelében azt írta, a nagymama a 90-es éveiben jár.
"Ez lehet az utolsó esélyem, hogy találkozzam vele"

- tette hozzá, és megígérte az izraeli belügyminiszternek, hogy tiszteletben tartja a korlátozásokat, és látogatása során nem támogatja az Izrael elleni bojkottot.
Muftia Tlaib, a képviselő nagymamája
Fotó: ABBAS MOMANI / AFP
Ezzel újabb fordulatot vett a napok óta húzódó vízumügy, melyben Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetének sürgetésére Izrael megtagadta a belépést a demokrata párt két muzulmán képviselőjétől, noha korábban jóváhagyta azt. Tlaib és Omar csak Kelet-Jeruzsálem és ciszjordániai városok meglátogatását tervezték, nem kívántak találkozni az izraeli oldal képviselőivel. Mindketten ismert támogatói az Izrael-ellenes Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók (BDS) elnevezésű mozgalomnak. Az izraeli kormány szerint a BDS Izrael létjogosultságát, létét kérdőjelezi meg, de támogatói szerint csak a palesztinok fölötti, több mint fél évszázados katonai uralomnak kíván véget vetni.
Szerző
Témák
Amerika Izrael

E-cigarettától kerülhetett kórházba 50 ember

Publikálás dátuma
2019.08.16. 13:25

Fotó: Michal Fludra/NurPhoto / AFP
A súlyos légúti panaszokkal kórházba került mintegy 50 ember megbetegedését az orvosok szerint e-cigarettázás okozhatta.
Az Egyesült Államok hat államából mintegy 50 ember került kórházba a közelmúltban súlyos légúti megbetegedéssel, amelyet orvosok szerint az e-cigarettázás vagy más vaporizátor szívása okozhatott. Egyelőre nem történt haláleset, de a betegek közül többen is nagyon súlyos állapotba kerültek. 
Voltak, akik a betegség kezdetét szívrohamhoz, mások influenzához hasonlították. A tünetek között szerepelt légszomj, fáradtság, mellkasi fájdalom és hányás is. Az orvosok szerint a megbetegedések hasonlóak ahhoz, mint amikor a szervezet egy maró hatású anyag belélegzésére reagál.
A wisconsini egészségügyi illetékesek csütörtökön arról számoltak be, hogy a közelmúltban 15 ilyen esettel találkoztak, és 15 további megbetegedést vizsgálnak. New Yorkban 10 esetet vizsgálnak, Illinoisban hatot, Minnesotában pedig négyet, de Kaliforniában és Indianában is kutatják, hogy vannak-e hasonló megbetegedések.
Az illetékesek kifejezetten olyan esetekkel foglalkoznak, amelyeknél a páciens az elmúlt három hónapban e-cigarettát vagy más vaporizálót lélegzett be. A megbetegedettek többsége tinédzser, de felnőttek is vannak az esetek között. Egyelőre nem tudták egyetlen vaporizálóeszközhöz vagy folyadékhoz kötni a megbetegedéseket.
Bár az e-cigarettákat a dohányzásnál kevésbé veszélyesként tüntették fel, szakemberek szerint a gyerekek egészségét, fejlődésben lévő agyát károsíthatja a nikotin belélegzése, és az e-cigarettázás után a gyerekek hajlamosabbak lesznek rászokni a hagyományos cigarettára is. Mint megírtuk, a WHO szerint nincs semmi bizonyíték arra, hogy az e-cigaretta biztonságosabb, mint a hagyományos, sőt káros az egészségre, és szabályozni kell használatát. Írtunk egy olyan tanulmányról is, amely szintén azt támasztja alá, hogy az elektromos cigaretta nem ártalmatlan, ugyanis az agy működéséhez szükséges őssejteket is károsíthatja. Korábban azt találták a kutatók, hogy az e-cigik ízesítése az ereket roncsolhatja, így szívbetegséget okozhat. Egy másik tanulmány szerint pedig a belélegzett pára gátolja az immunsejtek működését a tüdőben és fokozza a gyulladást. Arra is fény derült, hogy az e-cigarettázók szájszöveteiben ugyanolyan rákkal kapcsolatos molekuláris változások zajlanak le, mint a dohányosoknál.
Néhány vaporizált termékben más egészségre ártalmas anyag is lehet, egyebek mellett ízesített vegyületek és olajok, amelyeket a marihuána szívásához használnak.
Az orvosok arra is keresik a választ, hogy miért most kerülnek elő ezek a súlyos megbetegedések, amikor az e-cigaretta már évek óta elterjedt, és több mint tízmillió amerikai használja. Mint mondák, ennek egyik magyarázata az lehet, hogy korábban az ilyen megbetegedéseket nem hozták összefüggésbe a vaporizált folyadékok belélegzésével.
Szerző

Donald Trump szívesen megvenné Grönlandot

Publikálás dátuma
2019.08.16. 09:28

Fotó: KARLHEINZ SCHINDLER / AFP
Az ötlet nem új– már Harry Truman is eljátszott vele – a stratégiailag fontos terülen után pedig Kína is terjeszkedne.
Donald Trump amerikai elnök többször felvetette Grönland megvásárlását Dániától - állította csütörtökön este a The Wall Street Journal című lap és nyomában a CNN hírtelevízió. Az értesülést először a The Wall Street Journal közölte. A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az elnök többször is, hol komolyabban, hol viccesen szóba hozta a Dániához tartozó, autonómiát élvező sziget esetleges megvásárlását. Vacsorák és beszélgetések alkalmával Trump állítólag azt kérdezte tanácsadóitól, vajon az Egyesült Államok megvásárolhatja-e Grönlandot, majd a Fehér Ház jogi tanácsadói hivatalának két munkatársát meg is kérte, vizsgálják meg ennek a lehetőségét.  A lap állítása szerint Trump néhány tanácsadójának tetszett az ötlet, támogatásáról is biztosította az elképzelést, más tanácsadók viszont tréfálkozásként kezelték. Nem fehér házi források - a The Wall Street Journal szerint - Grönland esetleges megvásárlását Alaszka megvásárlásához hasonlították. Alaszkát 1867-ben vásárolta meg az Egyesült Államok a cári Oroszországtól.  Az 56 ezer lelket számláló, stratégiai fekvésű Grönland, amely egykor egy kontinenst alkotott Észak-Amerikával, a Föld legnagyobb szigete és a Dán Királysághoz tartozó autonóm terület. Egy 2009-ben rendezett népszavazás után a grönlandiak megkapták a rendelkezési jogot a természeti kincseik felett és a nyelvüket - az inuitot - is hivatalos nyelvként ismerik el.  A The Wall Street Journal állításait sem az amerikai külügyminisztérium, sem a Dán Királyság amerikai nagykövetsége, sem pedig Grönland washingtoni képviseleti irodája nem kívánta kommentálni. A lap megjegyezte, hogy Donald Trump a jövő hónap elején Dániába látogat.  
Elemzők szerint Grönland fontos hely az amerikai nemzetbiztonsági érdekek szempontjából. Az Egyesült Államok és Dánia közötti, évtizedekkel ezelőtt megkötött védelmi szerződés korlátlan jogot ad Washingtonnak a Grönland északnyugati részén lévő Thule légitámaszpont működtetésére. Ez egyébként az Egyesült Államok legészakibb katonai támaszpontja, mintegy 1500 kilométerre fekszik az Északi-sarktól, és része az amerikai ballisztikusrakéta-jelző rendszernek. Ezt a támaszpontot használja az amerikai légierő űrparancsnoksága és az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) is.  
A The Wall Street Journal információi szerint a Pentagon (amerikai védelmi minisztérium) 2018-ban sikerrel akadályozta meg, hogy Kína három repülőteret építhessen Grönlandon.

Egyébként nem Donald Trump az első amerikai elnök, aki felvetette Grönland esetleges megvásárlását. Harry Truman 1946-ban vetette fel és akkor Washington meg is próbálkozott az ügylettel - írja Trump.
Szerző