Az ügyvéd, aki ott sem volt: fantomot hallgattak meg a győri bíróságon

Publikálás dátuma
2019.08.16. 08:39
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az ítélőtábla szerint csupán elírás, hogy a jelen nem lévő ügyvéd nyilatkozatát is jegyzőkönyvezték egy devizahiteles perben.
Nem mindennapi történet zajlott le a Győri Ítélőtáblán néhány hónapja. A tárgyalási jegyzőkönyv szerint egy olyan ügyvédet hallgatott meg a bíróság, aki nem is volt jelen a tárgyaláson. Ugyanabban az időpontban ugyanis 130 kilométerrel arrébb, Budapesten mondott védőbeszédet egy másik perben – értesült a 24.hu. A tárgyalási jegyzőkönyv szerint három bíró volt jelen: tanácsvezetőként Lezsák József, előadó bíróként Mauer Ádám, bíróként Mészáros Zsolt. Továbbá jelen volt a jegyzőkönyvvezető, valamint a felperes és az alperes jogi képviselője. Előbbi – a devizahiteles adós ügyvédje – Bihari Krisztina, utóbbi Debreczi Géza, a perben érintett bank ügyvédje.
A jegyzőkönyv szerint a bíróság az alperes és a felperes ügyvédjét is nyilatkoztatta a tárgyaláson. A dokumentum szerint
a felek a kérelmeiket fenntartották, további bizonyítási indítványuk nincs.

Ezután a Győri Ítélőtábla a tárgyalást berekesztette, majd zárt ülésen ítéletet hozott az ügyben, ami a devizahiteles adós számára lett hátrányos. A történet teljesen hétköznapi lenne, csakhogy épp ezzel a tárgyalással megegyező időpontban – vagyis június 20-án reggel 9 órától –
a felperes jogi képviselője, Bihari Krisztina valójában a Budakörnyéki Járásbíróságon mondott védőbeszédet egy büntetőügyben. Vagyis az ügyvéd nem lehetett ott.

A történet további érdekessége, hogy a nem csupán az ügyvéd neve szerepel a Győri Ítélőtábla tárgyalási jegyzőkönyvében a megjelentek között, hanem az is, hogy nyilatkozott a bíróság előtt. A hírportál érdeklődésére – kit terhel a felelősség az ügyben, valamint, hogy tervezik-e hatályon kívül helyezni az ítéletet és új tárgyalást tartani – a Győri Ítélőtábla, elismerte, hogy Bihari Krisztina valóban nem vett részt a tárgyaláson, ám szerintük egyszerű elírás történt, amit végzéssel kijavítottak, és ezzel az ügyet lezártnak tekintik. A bíróság azt is elírásnak minősítette, hogy felvették a hiányzó ügyvéd nyilatkozatát, és szerintük ennek ellenére sincs helye az ügyben új tárgyalás megtartásának. Az esetet bonyolítja, hogy a szóban forgó devizahiteles ügy eredetileg a Fővárosi Ítélőtáblához tartozott, ám a bíróságokra nehezedő ügyterhek megosztása miatt a per tárgyalása Győrbe került. A történtek miatt a lap megkereste a Fővárosi Ítélőtáblát is, ahonnan azt közölték:
a Fővárosi Ítélőtábla elnöke soron kívüli belső vizsgálatot rendelt el.

Ez pedig nem arra utal, hogy egy hétköznapi tévedésről van szó, amit egy végzéssel el lehet intézni. Az ügyben a felperest képviselő Bihari Krisztina a 24.hu-nak elmondta, ügyfele büntetőfeljelentést készül tenni az ügyben, szerintük ugyanis felmerülhet a közokirat-hamisítás gyanúja.
Szerző

Ágyi poloskák kergetik őrületbe a Honvédkórház dolgozóit

Publikálás dátuma
2019.08.16. 08:10
Ágyi poloska. Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Mire a panaszokat végre komolyan vették, a vérszívók több orvosi szobát is elfoglaltak, közel nyolcvan orvos és asszisztens életét téve pokollá.
Egy hónapja ágyipoloska-hadak tartják frászban a dolgozókat Honvédkórház több orvosi szobáján: a 24 órás ügyeletet ellátó, sürgős és intenzív ellátásra szakosodott orvosok egy része  a hvg.hu információi szerint kényszerből az intenzív osztály egy nem használt négyágyas kórtermébe, betegágyakra szorultak átmenetileg, mivel azoknak műanyagból vannak a matracaik, amikbe nem tudnak befészkelni a vérszívók. (A rovarokról és a körülményekről az aggódó-felháborodott dolgozók képeket és videókat is eljuttattak a lapnak, ezeket azonban az érintettek kérésre nem tették közzé, mert a nyilatkozók félnek feletteseik retorziójától).

Egyéni hisztiből tömeges fertőzés

Az ágyi poloska jelenlétét július első hetében, az intenzív osztály orvosi szobájában észlelték elsőként (itt alszik vagy pihen éjszaka a bármikor riasztható ügyeletes orvos): a vérszívók csípéseit egy szakorvosjelölt vette észre magán, majd a gyanújával megkereste a kórház bőrgyógyászát, aki megerősítette, hogy ágyi poloska okozta a kellemetlen, viszkető tüneteket. Bár a szakorvosjelölt ezután egyből jelezte a történteket az osztályvezető főorvosnak, az csak annyit reagált, hogy
ne hisztériázzon!

A panaszokat a főorvos a lap szerint csak azután kezdte komolyan venni, hogy egy hét múltán egy másik orvos is ágyi poloska csípésekről számolt be az éjszakai ügyelete után; ekkor egy kör-e-mailben tájékoztatták a dolgozókat, hogy a szobát lezárják, az ágyat pedig kidobják.
Addigra viszont már mindegy volt: mivel az épületben, attól függően, hogy hová vannak beosztva, összesen 5-6 helyiségben váltogatják ügyeleti pozícióikat az éjszaka bent lévő aneszteziológus-intenzív terápiás orvosok, két hét alatt a többi orvosiban is szétterjedtek a poloskák, és már a két emelettel feljebb levő orvosi szobákban is csípésekkel ébredtek a dolgozók.

Van, aki már haza is vitte

Sőt, az orvosokon kívül műtőssegédek és asszisztensek is jelentkeztek poloskacsípéssel a kórház bőrgyógyászatán: volt, aki a műtőkhöz tartozó, az asszisztensek, műtősök és aneszteziológusok pihenőhelyéül szolgáló tartózkodó helyiségek kanapéin szerzett csípéseket, amit a műtők közelsége miatt különösen aggályosnak tartanak a lapunkat megkereső dolgozók. Bár időközben a szobák és helyiségek mindegyikében elrendelte az irtást, illetve fertőtlenítést a kórházvezetés, a rovarok terjedése feltehetően még nem állt meg: 
mára összesen mintegy 35 orvost és 40 asszisztenst érint a gond, ami a már meglévő csípéseken túl azzal is jár, hogy – a lap nyilatkozóit idézve – „sehova nem mer senki lefeküdni, leülni, csak arra, ami műanyag".

Az ágyat matracostul a lap információi szerint az összes érintett helyiség közül egyedül a sürgős ügyeleti szobából dobták ki, ennek helyére viszont még nem vettek újat, úgyhogy jobb híján egy négyágyas intenzíves kórteremben alakítottak ki orvosi szobát az ügyeleteseknek. Ebben viszont többen kénytelenek egy légtérben aludni, sokszor ráadásul nők és férfiak, az ágyaikat csak egy paravánnal választja el egymástól. Az elégedetlenség miatt a héten az egyik főorvos szobáját is megnyitották az ügyeleteseknek, de a doktorokat ez nem nagyon vigasztalja, mindenki tart a vérszívók további megjelenésétől: egy szakorvos ráadásul már haza is vitte az ágyi poloska-fertőzést, és már az otthonában, illetve a párján is megjelentek a poloskacsípések.

A betegek hozhatták be

A rovarinvázióval kapcsolatban a hírportál megkereste a Honvédkórház, illetve a fenntartó honvédelmi minisztérium sajtóosztályát, egyebek mellett azt tudakolva, hogy az intézményben pontosan hány osztályra, illetve kizárólag orvosi szobákra vagy betegek kórtermeire is kiterjedt-e a fertőzés, hányszor és milyen módszerrel végeztek irtást, illetve fertőtlenítést, és igénybe vették-e a járványügyi központ előírásai alapján dolgozó szakvállalkozók segítségét. Kérdéseikre az alábbi választ írta a HM sajtóosztálya: 
Kórházunk évente 1,2 millió beteg ellátását végzi, és mint ilyen nagy forgalmú intézmény különösen kitett a behurcolt (pl. ez esetben a betegek ruházatával behurcolt) fertőzéseknek. Az ágyi poloskák világszerte rendkívüli mértékben szaporodnak, a legtisztább lakásban és helyiségekben is előfordulhatnak. Kórházunkban, ha megjelenésüket tapasztaljuk, akkor azonnali beavatkozást és irtást rendelünk el, ez így történt júliusban is, amikor az érintett részlegeken észleltük megjelenésüket. Minden érintett helyiség az irtást követően funkciójának megfelelően használható. 
Ha igaz, hogy betegek hurcolták be a rovarokat, akkor minden bizonnyal a bent fekvő pácienseknek is okoztak kellemetlenségeket. 
Szerző

Félmilliárddal tolták meg az állami cégek a Rogán Cecíliához köthető sportrendezvényeket

Publikálás dátuma
2019.08.16. 07:42

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Rogán Antal szerint nincs is semmi különös abban, hogy az állam ingyenes sportprogramokat támogat.
Több hetes levelezgetés után végre megtudta a hvg.hu, mennyi közpénzzel járult hozzá három állami cég a Rogán Cecíliához köthető sportrendezvényekhez. A hírportál az MVM-től, az Antenna Hungáriától, valamint a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft-tól kért és kapott válaszokat, hogy kiderüljön, mekkora össszeggel szponzorálták a három rendezvényt, vagyis a Fitbalance Aréna Tavaszt, Fitbalance Kids-t és Nemzeti Futóversenyt.
A támogatási struktúra a begyűjtött információk alapján a következőképpen néz ki: az MVM 230 millió forintot adott a fenti három eseményre, a Szerencsejáték Service Zrt. 205 millió forintot, az Antenna Hungária pedig 60 millió forintot. Ez pedig így egyben 495 millió forint.

A kapcsolatot a védjegy jelenti

Az nem teljesen egyértelmű, a vállalatok miért tartották fontosnak, hogy ennyi pénzzel szponzorálják éppen ezeket a rendezvényeket. Az mindenesetre biztos, hogy korábban, tehát azelőtt, hogy Rogán Cecília megjelent volna a környékükön, jóval szerényebb összegeket adtak ugyanerre a célra - már ha utaltak egyáltalán bármennyit. Az Antenna Hungária például csak idén kezdte el a szponzorálást, az MVM pedig az idei évet megelőzően mindösszesen 6 millió forintot adott. (A Szerencsejáték Zrt.-nél az adatok nem egyértelműek.) Rogán Cecíliához pedig úgy köthetőek ezek az események, mint ahogy a Miss World Hungary, tehát a védjegyeken keresztül. Rogán Cecília, illetve a többségi tulajdonában levő Nakama & Partners a következő szavaknál szerepelnek a védjegyeket kezelő Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala oldalán: Fitbalance, Fitbalance Kids, Nemzeti Futóverseny, Fitbalance Gasztrofesztivál, Fitbalance Centrum.
Azt, hogy a szponzorpénzekért cserébe mit kellett teljesíteni, egyedül az MVM küldte meg – a szponzorpénzekért cserébe az állami cég többek között azt kérte a szervezőktől, hogy biztosítsák főtámogató státuszát, valamint logója megjelentetését a hirdetésekben és természetesen a helyszínen. ASzerencsejáték Zrt. viszont kitakarta az erre vonatkozó részt, az Antenna Hungária pedig csak a szerződések értékét küldte meg, magukat a szerződéseket nem. Érdekesség, hogy már az is látszik, kik kapták a szponzorpénzeket. Azt ugyanis nem a Nakama & Partners vagy Rogán Cecília kapta közvetlenül, hanem az eseményeket szervező cégek (ugyanúgy, mint a Miss World Hungary esetében, ott az MTVA ugyancsak nem a védjegytulajdonos Rogán Cecíliáékkal szerződött, hanem a szervezőkkel).  

Honlap nélkül is dőltek a milliárdok

Az egyik ilyen cég a Digital Minds, amellyel a Nemzeti Futóversenyre szerződtek, a másik pedig a Magno Studio, amellyel a Fitbalance-eseményekre. A Digital Minds neve a Miss World Hungary kapcsán merült fel, a szintén Rogán Cecíliához köthető eseményre ezzel a céggel szerződött az MTVA. A céget 2015 végén alapították, és mindösszesen 1 főt foglalkoztat, legalábbis az Opten szerint. Tulajdonosai ismeretlenek, eddig legalábbis nem esett róluk szó.
A cégről azonban csak annyit tudni, hogy tulajdonosa Horváth László, sem weboldala, sem Facebook-oldala sincs, ehhez képest a tavalyi évet már majdnem 15 milliárdos bevétellel zárta.

Korábban a hvg.hu-nak sikerült megszólaltatnia Rogán Antalt az állami pénzek kapcsán, aki azt közölte: “Úgy tudom, a feleségem cége semmilyen állami megbízást és szerződést nem kap, abban pedig, hogy az állam ingyenes sportrendezvényeket támogat – mindig is támogatott – nincs semmi különös.” 
Szerző