Előfizetés

Lövöldözés túszejtéssel Philadelphiában, több rendőrt meglőttek

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.15. 06:19

Fotó: Rachel Wisniewski / Anadolu Agency
Több órán keresztül tartott a túszpárbaj.
Helyi idő szerint az esti órákban lövöldözés tört ki szerdán Philadelphiában, az elkövető túszokat ejtett és hat rendőrt meglőtt. Mind a hat sebesült rendőrt kórházba szállították, egyikük sérülése sem életveszélyes, még késő este haza is engedték őket. A lövöldözés akkor tört ki, amikor a rendőrök kiszálltak a város egyik északi negyedében lévő házhoz, hogy idézést adjanak át az ott lakó férfinak. A rendőrség tájékoztatása szerint a kapitányság kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó részlegének munkatársai szálltak ki, több, kábítószer-kereskedelemmel gyanúsított személyt le is tartóztattak, de egyikük azonnal tüzet nyitott, és több órán keresztül tartó tűzpárbaj kezdődött. Richard Ross rendőrkapitány szerdán későn este sajtótájékoztatón azt közölte: a helyzet kiszámíthatatlan, a férfi két rendőrt túszként fogva tartott, és nem hajlandó tárgyalni az időközben nagy erőkkel kivonult rendőrökkel. A két rendőrt később - öt órán keresztül tartó lövöldözés után - sikeresen kimenekítették. A Fox televízió értesülései szerint a tüzet nyitó férfi több száz lövést adott le, AR-15-ös típusú gépkarabéllyal lőtt, és más fegyverek is vannak nála. A televízióban megszólaltatott szakértők szerint az AR-15-ös az elmúlt években a tömeggyilkosok "kedvenc" lőfegyvere volt. "Donald Trump elnököt tájékoztatták a történésekről, és az elnök szorosan figyelemmel kíséri a fejleményeket" - közölte Hogan Gidley, a Fehér Ház egyik szóvivője. Elmondta azt is, hogy az elnök minden segítséget felajánlott Philadelphiának. Jim Kenney, a város polgármestere szerda esti sajtókonferenciáján a fegyvertartás feltételeinek szigorítását sürgette. A philadelphiai rendőrség adatai szerint ebben az idén - keddig bezárólag - 353 gyilkosságot követtek el a városban. A várost különösen a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmények fojtogatják. Az idén júniusban egymilliárd dollár értékű kokainszállítmányt foglaltak le a kikötőben, egy hónappal később a város egyik negyedében hat kilogrammnyi heroint és fentanilt, két kilogramm kokaint és fegyvereket találtak.

20 ezer nő tüntetett Bolsonaro ellen

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.08.14. 22:04

Fotó: Mateus Bonomi / AGIF
Szerdán a női földművesek vonultak fel a szélsőjobboldali elnök ellen, kedden majd egymillió hallgató tüntetett országszerte, hétfőn az egészségügyi minisztériumot foglalták el a bennszülött nők.
Mintegy 20 ezer nő, többségében földművelő és bennszülött tüntetett szerdán Jair Bolsonaro szélsőjobboldali brazil elnök és kormányzata ellen Brazíliaváros szívében. A fővárosban ez volt eddig a legnagyobb Bolsonaro-ellenes megmozdulás,
a tiltakozás gyakorlatilag megbénította a közlekedést - különösen azon a sugárúton, amelynek mentén a hivatalos intézmények találhatók.

A női földművesek által szervezett, Margaréták Menete néven ismert felvonulást 2000 óta minden év augusztusában megtartják. A felvonulás célja, hogy megemlékezzenek azokról a női mezőgazdasági termelőkről, akik az ország vidéki területein tomboló erőszak következtében halnak meg.
A brazil nemzeti kongresszushoz békésen megérkező menet résztvevői többek közt Bolsonaro "hímsovinizmusát" ítélték el. Az elnök rendszeresen és gátlástalanul tesz a nőket és homoszexuálisokat sértő, valamint rasszista jellegű kijelentéseket. Többen a korrupció vádjával bebörtönzött Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil elnök szabadon bocsátását követelték. A volt államfő pártja, a baloldali Munkáspárt (PT) szerint Lula da Silva a jelenlegi igazságügyi miniszter, Sergio Moro által vezetett üldöztetés áldozata. Moro volt az, aki még bíróként börtönre ítélte Lulát.
Emellett sor került a bennszülött nők első menetére, melyre a Brazíliában élő közel száz törzs mintegy 1500 képviselője érkezett az ország szinte minden részéről. Az erre készülő résztvevők közül hétfőn nagyjából 300-an elfoglalták az egészségügyi minisztérium épületét is, írja a BBC. Fő követelésük az, hogy közvetlenül részesülhessenek az állami egészségügyi ellátásból. Eddig ugyanis azt csak az állam által küldött szakemberek jelentették számukra. Bolsonaro ezt a felelősséget nemrégiben a jóval kevésbé felszerelt és kisebb költségvetéssel gazdálkodó önkormányzatokra hárította.

204 városban tüntettek az oktatásért, százezrek részvételével

Kedden a brazil egyetemisták hallgatói szakszervezete (UNE) szervezett megmozdulásokat Bolsonaro oktatás-beli megszorításai ellen, illetve az egyetemisták lakhatási helyzetének javításáért, írja a Folha de S. Paulo. São Paulóban a szervezők szerint mintegy tízezren vettek részt a tüntetésen. Összesen 204 városban tartottak megmozdulásokat, az UNE szerint mintegy 900 ezer ember vett részt ezeken.

Kilőttek 75 szlovén medvét, a 76. megtámadott egy vadászt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.08.14. 21:00
Európai barna medve, illusztráció
Fotó: Lino Mirgeler / DPA
Heves vita folyik Szlovéniában, hogy milyen intézkedéseket hozzanak a korábban majdnem kihalt, most viszont egyre szaporodó ragadozók ellen.
Egy 67 éves vadászt támadott meg egy medve Délnyugat-Szlovéniában, az Ajdovscina nevű település melletti erdőben. Idén ez volt a második medvetámadás az országban - közölte a helyi sajtó szerdán. 
A vadász egy fa alatt ült, amikor megpillantott egy fiatal 150 kilós medvét.

Az állat megharapta a lábát, valamint megkarmolta a fejét és a felsőtestét. A szlovén férfi azonban nem szenvedett súlyos sérüléseket. Az esetről értesíttették az erdészeti szolgálatot, amely a vadon élő populációért felel, de úgy ítélték meg: a medve tulajdonképp nem volt agresszív, és mivel az eset az erdőben történt, ezért csak megfigyelés alá vonják.
Ez volt a második medvetámadás idén. Június végén egy 80 éves nőt támadott meg egy anyamedve két bocsával, egy Ljubljanától 15 kilométerre délre lévő faluban. Az idős nő sérülései szintén nem voltak súlyosak. Az erdészeti szolgálat akkor a medvék kilövése mellett döntött, de állatvédő aktivisták ezt megakadályozták.
A szlovén társadalomban heves vita folyik arról, hogy milyen intézkedéseket hozzanak a megnövekedett medve- és farkasállomány ellen. A jószágban sok kárt okozó és az emberre is veszélyes medvék megritkításáról éppen az első medvetámadás előtt két nappal fogadott el sürgősségi eljárásban törvényt a kormány.
A törvény szerint 200 medvének kell elpusztulnia: 175-öt kilőnek, és arra számítanak, hogy a többi természetes módon hullik el.

Szlovéniában a 20. század elejére csaknem kihaltak a medvék, mára azonban újra elszaporodtak. Számukat ezerre becsülik, holott a gazdák szempontjából a 400 egyedet tartanák optimálisnak.
A farkasállomány a becslések szerint körülbelül 80 egyedre tehető. A törvény előirányozza 11 farkas kilövését is. A vadászok azóta 75 medvét lőttek ki, de farkast egyet sem, mert a farkasvadászatra szigorú szabályok vonatkoznak, amelyek megsértése magas pénzbírsággal jár.
A gazdák múlt szombaton tüntetést szerveztek, ahol a vadállomány ritkítását követelték. Azzal érveltek: ahogyan a gazdálkodók kötelesek megakadályozni, hogy állataik kárt okozzanak a szomszédoknak, úgy az államnak is kötelessége vigyázni a vadállományra, hogy az ne okozhasson kárt a szlovén gazdáknak. A mezőgazdasági termelők bírálatára, hogy az új törvény nem hozta meg a várt eredményt, és a medvék, valamint a farkasok továbbra is veszélyt jelentenek a haszonállatokra, Simon Zajc környezetvédelmi miniszter kedden ígéretet tett arra, hogy enyhítenek a szabályokon.
A kormány már korábban is ritkítani akarta a vadállományt, de egy civil természetvédő szervezet sikerrel támadta meg a közigazgatási bíróságon a határozatot.