Előfizetés

BKV: ha megjavítunk valamit a buszokon, elromlik valami más

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.13. 20:42

Fotó: Népszava
Öreg és vegyes összetételű a flotta, az is nagy erőfeszítésekbe kerül, hogy tartsák magukat a menetrendhez - szabadkozott klímaügyben a közlekedési társaság.
Miután kiderült, hogy 40 foknál is melegebb lehet a 4-6-os villamospótló buszokon, a Közlekedő Tömeg Egyesület szerint pedig több mint 300 buszon nem működik a klímaberendezés, a BKV Zrt kedden nyilatkozattal próbálta lecsillapítani a kedélyeket.
Mint közleményükben írják,  kiemelt figyelmet fordítanak a klímabeendezések javítására: „„ennek keretében mind belső, mind külső erőforrásokat igénybe veszünk. 2019 júliusáig mintegy 180 millió forintot fordítottunk a klímaberendezések javítására és karbantartására, ennek ellenére az elöregedett (átlagosan 14 éves életkorú - a szerk.) és meglehetősen heterogén járműállomány okán a működőképesség folyamatos fenntartása esetenként akadályokba ütközik. ”
És itt jön a közlemény egyik legerősebb mondata: a BKV szerint 
„A hektikus rendelkezésre állásban az is szerepet játszik, hogy egyes rendszerelemek megerősítése és javítása a jármű más pontjain okoz megemelkedett igénybevételt, vagy meghibásodást.”

Vagyis, amit az egyik oldalon befoltoznak, a másik oldalon fog kilyukadni. A megdöbbentően őszinte konfessziók sora pedig nem ér véget, hiszen a vállalat rámutat:
jelentős erőfeszítések szükségesek ahhoz is, hogy flotta üzembiztosan teljesíteni tudja a menetrendi elvárásokat.

Azt pedig már a Népszavának nyiltakozva elismerték, hogy a légkondícionálók menetközbeni bedöglése ellen nem tudnak védekezni. A helyzet annyiban javulhat, hogy a közelmúltban eredményes közbeszerzést folytattak kulcsrakész autóbuszok vásárlására. „Az új, kifejezetten budapesti igényekre specifikált járművek klímaberendezései és egyéb műszaki megoldásai is hosszútávon garantálják majd a magas szintű szolgáltatást és utasaink elégedettségét, ahogyan ezt az elmúlt években újonnan beszerzett autóbuszaink már bizonyították” - ígéri a BKV.
A vállalat ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a hőségben igyekeznek gondoskodni a járművezetők védelméről is:  minden végállomási pihenőben van klíma és szociális helyiség, a sofőrok elegendő mennyiségű védőitalt kapnak, a nagyobb csomópontokon pedig úgynevezett „hőleváltó járművezetők” is dolgoznak. 

Több tízezer gránátot vett volna a Honvédség, de elzárták a pénzcsapot

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.08.13. 18:08
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az elmúlt években több mint félmilliárd forintért vásároltak a fegyvertípusból. Szerettek volna többet is, de valaki váratlanul nemet mondott beszerzésre.
A honvédelmi beszerzéseknél viszonylag ritka eseményről számol be az uniós közbeszerzési értesítő: a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági hivatala váratlanul visszamondott egy gránátvásárlásra kiírt tendert – okként pedig azt jelölték meg, hogy „beszerzési eljárás fedezete elvonásra került, az eljárás eredménytelenül zárul”. Pedig a pályázat keretében a következő két és fél évben akár több tízezer M93 NF védő és M96 NF támadógránátot is vásárolhattak volna: maximum 34272, de legalább 10281 darabot terveztek venni a két fegyvertípusból, a felhívásra pedig már érkezett is egy piaci ajánlat.
A forrás hirtelen visszavonásánál csak az a meglepőbb, hogy a honvédség egyáltalán miért akart újabb gránátokat beszerezni; hiszen – ahogy a Népszava megírta – az elmúlt két évben eddig is több mint félmilliárd forintos értékben vásároltak belőlük a svájci tulajdonú Haltech Magyar Lőszergyártó és Rendészeti Technológiai Kft.-től. 
Az ügy kapcsán megkerestük a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát, hogy megismerhessük a tenderben amúgy nem szereplő részleteket:
  • Mennyi pénzt szántak volna az újabb gránát nagybevásárlásra?
  • Miért volt erre egyáltalán szükség a korábbi beszerzések ismeretében?
  • Miért vonták vissza a tendert, és hova, milyen célra csoportosították át az erre szánt forrásokat?
Ha kapunk válaszokat, frissítjük cikkünket. 

Máskor nem jelent gondot a pénz

Mint arról beszámoltunk, a kormányzat összesen 2026-ig összesen 1200 milliárd forintot költene el haditechnikai eszközök beszerzésére. Korábban Benkő Tibor honvédelmi miniszter annyit elárult lapunknak, hogy a már berendelt eszközökért eddig 250 milliárdot fizetett ki a honvédség; azt pedig a napokban derítettük ki, hogy darabonként 13,7 milliárdot fizethettek a főleg a kormánytagok használt Falcon 7X-ekért. 

Dúró Dóra: "Addig ütjük a kólát, amíg meleg"

Népszava
Publikálás dátuma
2019.08.13. 17:28

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Mi Hazánk a Sziget bejáratánál tiltakozott a Coca-Cola egynemű párokat ábrázoló plakátkampánya ellen.
Matricák és szórólapok osztogatásával tiltakozott a Mi Hazánk Mozgalom kedden Budapesten, a Sziget fesztivál bejáratánál a Coca-Cola előítéletmentességet népszerűsítő reklámkampánya ellen.  Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese az akció alkalmából tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: továbbra is tiltakoznak a Coca-Cola kampánya ellen - adta hírül az MTI. A Mi Hazánk szerint a kialakult helyzetért nemcsak a cég felelős, hanem "az álszent és farizeus politikát folytató" kormány is, amely "elsőként éppen a Coca-Colával" kötött stratégiai megállapodást, amely a többi közt lehetővé teszi a cég számára akár az adójogszabályok előzetes véleményezését is. Különösen felháborító, hogy egy olyan cég a magyar kormány stratégiai partnere, amely a világ legnagyobb műanyagszennyezője - mondta a politikus, akinek háta mögött pártja aktivistái egy molinót feszítettek ki, az alábbi felirattal:
"Mi lesz a következő? Pedofília?"

Dúró szerint ha a kormány komolyan venné a "homoszexuális propaganda" visszaszorítását, akkor volna rá lehetősége, például a stratégiai megállapodásban szereplő kedvezmények visszavonásával. Azt is mondta, a Coca-Colának sokkal inkább olyan kampányokat kellene folytatnia, amelyek az egészségmegóvást szolgálják. Majd a Mi Hazánk nevében azt üzente a Coca-Cola vezetőinek, hogy az azonos nemű párokat ábrázoló plakátokat otthon, a négy fal között nézegessék. Dúró Dóra mindezt egy csodálatos képzavarral fejelte meg:
"Mi addig ütjük a kólát, amíg meleg és kitartunk a bojkott mellett!"

Kapcsolódó
Kólaháború a melegekért