Trump önellátó bevándorlókat vizionál

Publikálás dátuma
2019.08.13. 17:35

Fotó: SAUL LOEB / AFP
A Fehér Ház újabb frontot nyitott a jelenlegi amerikai bevándorlási rendszer ellen vívott harcában. Októbertől csak azok a jogszerűen érkezettek maradhatnak tartósan az Egyesült Államokban, akiknek az anyagi helyzete szilárd, és nem szorulnak szociális támogatásra.
Évente százezrek érkeznek az országba a letelepedés szándékával. Ezek az emberek az ideiglenes ott tartózkodásuk alatt állandó tartózkodási és munkavállalási engedélyért, a híres zöld kártyáért folyamodnak. Donald Trump mostani bejelentése arról szól, hogy a kérelmezők hátterét abban az értelemben is alaposan meg fogják vizsgálni, nem jelent-e terhet az amerikai adófizetőkre, fenn tudja-e tartani önmagát és esetlegesen családját. Azokat, akik időközben valamilyen kormányzati szociális program kedvezményezettjei lettek – például élelmiszerjegyeket kaptak, lakhatási támogatást, illetve csak kifejezetten szegényeknek járó orvosi ellátást vettek igénybe -, azok lemondhatnak az „amerikai álomról”, el fogják utasítani a kérelmüket. Egyes becslések szerint a zöld kártya igénylőinek nagyjából a felét elutasíthatják a jövőben, ha szigorúan alkalmazzák az új irányelveket. Azoktól, akik már korábban megszerezték a zöld kártyát, de anyagi helyzetük folytán az önfenntartásra képtelen, vagyis nem kívánatos kategóriába esnének, már nem fogják megvonni a tartózkodási és munkavállalási engedélyt. Szintén mentesek e szűrő alkalmazása alól a haderő bizonyos tagjai, a menekültek és menedékkérők, a terhes nők és a gyermekek.  A bevándorlók ügyét felkaroló civil szervezetek attól tartanak, hogy az új szabályok nagyon sok embert elriasztanak majd az amerikai tartózkodás hivatalos engedélyezésének a kérelmezésétől, illetve sokakat, akikre elvben nem vonatkoznak a szigorú követelmények, visszatartanak attól, hogy szociális juttatást vegyenek igénybe, attól tartva, hogy a hatóságoknál az mégis „rossz pontnak” számít majd.
„Ez a kegyetlen lépés fegyverré változtatja át azokat a programokat, amelyek célja az lenne, hogy segítse az embereket”

- idézte a The New York Times Marielena Hincapiét, a Nemzeti Bevándorlási Jogi Központ ügyvezető igazgatóját.

Donald Trump már korábban többször kifejtette: az Egyesült Államokba csak az jöjjön, aki bizonyos érdemeket tud felmutatni. Egyúttal ellenezte, hogy szegény és fejletlen országokból bevándorlók érkezzenek.  Az amerikai média egyöntetűen úgy látja: a Fehér Ház új előírásai nyilvánvalóan visszavetik majd az Afrikából, továbbá a közép-amerikai, illetve karibi térségből érkezők számát.
Témák
USA Donald Trump
Frissítve: 2019.08.13. 18:14

Két medve támadt egy férfira Hargita megyében

Publikálás dátuma
2019.08.13. 16:45

A 40 éves áldozatot a csíkszeredai sürgősségi kórházba szállították, a mentőben mesélte el a történetet.
Medvetámadás történt kedden Hargita megyében: egy 40 éves férfira egyszerre két felnőtt állat támadt Csíkszentimrén. Az áldozat lábát és karját harapták meg, sérüléseit a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban látták el - adta hírül Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata. Mielőtt a sérültet a csíksomlyói fertőző osztályra szállították volna, egy videóban mesélte el a támadás körülményeit: a két medve három juhot is "megvert", a férfi segítségére pedig a nyájat őrző kutyák siettek. A videót Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke osztotta meg saját Facebook-oldalán: 
Szerző

Közel ötven bevándorló hajózott át Líbiából az olasz partokra

Publikálás dátuma
2019.08.13. 16:13
Képünk illusztráció
Fotó: Christian Marquardt / AFP/NurPhoto
Többen a tengerbe vesztek a kétnapos út során, egy csecsemő is az áldozatok között lehet.
Negyvennyolc személy kötött ki egy motoros hajóval a dél-olaszországi Lampedusán hétfőn. Beszámolójuk szerint több társuk a tengerbe veszett a Líbiából két napig tartó tengeri út alatt - írja az MTI. A csoportban 27 nő, köztük három várandós asszony és hat gyerek van. Többségük az afrikai Elefántcsontpartról származik, de vannak köztük Maliból és Tunéziából útra kelt bevándorlók is.
Beszámolójuk szerint Líbiából indultak el és egy motoros hajóval két nap alatt tették meg az utat Lampedusáig. A tengeri átkelés alatt többen a vízbe fulladtak: a túlélők egy csecsemőt és egy fiatalembert említettek, de nem tudták pontosan megmondani, hány áldozatról van szó. Az utasokat megvizsgáló orvosok szerint a csoport tagjai súlyos kiszáradásban szenvednek, többen légzési panaszokkal küszködtek.
A csoport tagjait a szicíliai regisztrációs központokba helyezik át, az olasz hatóságok pedig mindenkit kikérdeznek, hogy lebuktassák az esetleg köztük rejtőző embercsempészeket. 
Szerző