Előfizetés

Parlamenti vizsgálóbizottságot állítana fel a Microsoft-botrány miatt az MSZP

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.12. 15:40
Harangozó Tamás
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Orbán Viktort is felszólították a szocialisták: mondjon valamit, ha már az ő neve is felmerült egy nemzetközi korrupciós ügy kapcsán.
Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a magyar kormány és a Microsoft közötti korrupciós ügy kivizsgálásának érdekében az MSZP - jelentette be a párt frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten. Mint az MTI írja, Harangozó Tamás a sajtótájékoztatón felidézte: egy amerikai vizsgálat derítette ki, hogy 2013 és 2015 között a Microsoft indokolatlanul nagy kedvezményekkel adott el licenceket és szervizszerződéseket olyan közvetítő cégeknek Magyarországon, amelyek ezeket már piaci áron értékesítették tovább kormányzati intézményeknek, többek között a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak és az Országos Rendőr-főkapitányságnak. 
Az ügyről E-mailek is előkerültek, amelyek szerint a cég magyar vezetői és a kormány tagjai egyeztettek ezekről az üzletekről, így a kormányzati összefonódás és háttér egyértelmű ebben az ügyben - mondta az ellenzéki politikus. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy egy később feltárt céges belső jelentés szerint a Microsoft-üzletet a magyar miniszterelnök is jóváhagyta.
 Az MSZP ezért parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, valamint tíz kormányzati szerv, hivatal, hatóság és minisztérium vezetőjéhez is fordult közérdekű bejelentéssel annak érdekében, hogy a közbeszerzési döntőbizottság vizsgálja felül a "nyilvánvalóan elcsalt" közbeszerzést - jelentette be Harangozó Tamás. A megkeresést elküldték az Állami Számvevőszék elnökének, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság vezetőjének, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének, az innovációs miniszternek, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökének, a Közbeszerzési Hatóság elnökének, a legfőbb ügyésznek, a Magyar Államkincstár elnökének, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek és a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek.
Harangozó Tamás mindemellett felszólította Orbán Viktort is, hogy szólaljon meg az ügyben, ha már „felmerült a neve egy nemzetközi korrupciós botrányban”.

2 milliárd forinttal drágult a Magyar Zene Háza

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.12. 13:52
A Bartók Központ – Magyar Zene Házának látványterve FORRÁS: VÁROSLIGET INGATLANFEJLESZTŐ ZRT.
Így már 19,2 milliárdnyi közpénzből épülhet az üveg-beton óriás a budapesti Városliget közepén.
Az eredetileg tervezett 17,5 milliárdról most 19,2 milliárd forintra ugrottak a budapesti Városligetbe tervezett Magyar Zene Házának kivitelezési költségei - szúrta ki az uniós közbeszerzési értesítőben a 444.hu.
A kétmilliárdos drágulást előre nem látható körülményekkel indokolták.

A megbízást még tavaly ősszel nyerte el a Magyar Építő Zrt., ami néhány méterrel távolabb Mészáros Lőrinc cégével együtt építi az új Néprajzi Múzeumot. A közbeszerzéseken igen jól szereplő céget - mely egymaga 250 millió forint tao-pénzzel támogatta meg a felcsúti focit - Mészáros Lőrinc üzlettársa, Szíjj László 2017-ben eladta a Paár Attila-féle WHB Befektetési Kft.-nek, illetve Épkar Zrt.-nek.
Bár a Liget-projekt befejezését eredetileg 2020-ra tervezték, a legújabb ígéret szerint 2023-ra nyílhatnak meg legkorábban a Városligetben felépített intézmények. Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa legutóbb azt mondta, hogy a Magyar Zene háza - melynek csak a tervezésére 1,5 milliárd forintot kifizettek - jövőre szerkezetkész lesz.

Két és fél évig, vagy még tovább tarthat a Lánchíd 18 hónaposnak ígért felújítása

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.12. 11:58

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
A tulajdonképp biztosra vehető csúszással együtt a költségek is elszállhatnak, a hidat pedig egyszerre kényszerülhet nélkülözni a főváros a hármas metróval.
Összecsúszhat a Lánchíd és a Váralagút lassan két évtizede halogatott rekonstrukciója a hármas metró középső szakaszának felújításával, így mindkettőt egyszerre kellhet nélkülöznie Budapestnek - írja az mfor.hu. Úgy értesültek, aligha tartható a Lánchíd és alagút lezárásának kormányhatározatban rögzített 18 hónapos határideje:
a projekt előkészítésében résztvevő, névtelenül nyilatkozó szakértő legkevesebb két évre teszi a hídrekonstrukció forgalomkorlátozással együtt járó idejét, de még ez is legfeljebb akkor lenne elég, ha folyamatosan, éjszaka és hétvégén is dolgoznának a kivitelezők.

Ennek megfelelően az ára is elszállhat majd a beruházásnak, akár a Margit híd esetében, ami 9 milliárdos beruházásnak indult, aztán 32 milliárdos lett belőle. Ez persze nem fogja megakadályozni a kivitelezésre vállalkozó cégeket és a BKK-t a másfél éves határidőt rögzítő megállapodás aláírásában – teszi hozzá a szakember. A főváros ugyanis félti a híd rekonstrukciójára odaítélt támogatást.
A BKK megkeresésre azt mondta a 18 hónapról, hogy az "szerződéses előírás", ugyanakkor a felújítás időtartama 30 hónap.

A híd és a kapcsolódó műtárgyak felújításához 6 milliárdot ad az állam, 14,7 milliárd forintot tesz ki az EIB (Európai Beruházási Bank) hitele és csak a többit teszi bele a főváros. Korábban a beígért járdaszélesítést is törölték - túl sokba került volna, mivel még a láncokat is meg kellett volna erősíteni hozzá-, ekkor a támogatásból egymilliárdot csípett le a kormány.
A Clark Ádám és a Széchenyi István tér, valamint a József Attila utca átalakítására egyelőre tervek sincsenek, ezek tenderben kiírt határideje 300 nap, az engedélyek beszerzése és a szükséges döntések szintén hónapokat vihetnek el. Ezt követheti a kiviteli tender kiírása és ezután kezdődhet csak a munka. Így könnyen lehet, hogy mire a felújított átkelőt átadják, akkorra lezárják a két oldalán lévő tereket. Külön kérdés az alagút közepén induló titkos lift és külön víztározóval ellátott alagút felújításának ideje is, ezt ugyanis nem a BKK, hanem a TEK szervezi.