Az igazi rockerek a nyerők

Publikálás dátuma
2019.08.09. 21:04

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Csak a rock ’n roll – röviden így jellemezhető a glasgow-i formáció, a Franz Ferdinand, mely a Szigeten is hozta a zenéjükkel járó lüktetést.
Az indie rockot a kettőezres évek elején popkulturális köztudatba hozta az Egyesült Királyságban és Európa többi részén. Többször jártak már a Sziget nagy színpadán és ahogy korábban soha, most sem vallottak kudarcot. Alex Kapranos frontemberként még mindig acélos – van abban valami ironikus, ha egy zenekar tizenöt év után is megtartotta a sikerességét, akkor veteránoknak számítanak immár – a bő egy órát magabiztosan dirigálta. Az elegáns öltönyös stílusban fellépő frontember mindent elkövetett, hogy bevonja a közönséget, ha arról volt integetni kellett, vagy éppenséggel földre térdelni, de ezek a játékok teljesen feleslegesek a sziget nagy színpadán, különösen Kapranoszéknak, akik alapból táncritmusú zenét játszanak és tegyük hozzá: gitáralapú világuk igencsak kitűnik az idei szigetes fellépők popzenei stílusa mellett. Öt stúdióalbumuk meg bőven szolgáltat alapanyagot egy fesztiválos line up-hoz, így tulajdonképpen tutira mentek. A csúcspont természetesen a Take Me Out és a This Fire című nóták voltak – egyszóval, délutáni matiné műsorsáv ide vagy oda, ők voltak a legnagyobb színpad urai csütörtökön. Ezt pedig nem csak a rocker mondatja belőlem, ugyanis pontosan tudom, hogy mekkora szám, hogy Richard Ashcroft életében először eljött Magyarországra, és sokan azt várták, hogy hallhatnak majd egy kis The Verve-et, de elsősorban a Bitter Sweet Symphony-t. Aki erre a nótára számított a fináléban megkapta, de ami előtte zajlott, az egy pozőr popcsillag produkciója volt. Maga a pasi egy két lábon járó product placement (termékelhelyezés), akin nem volt olyan cucc, amin nem volt látható márkajelzés. a műsorát egyébként a szólókarrierjét jellemző szuicid és sötét hangulatú, lassú, mély és igényesen meditatív dalokra építette, ez meg is tette a hatását, a fiatal fesztiválozók igen erős ütemben szállingóztak el. Így végül fele akkora közönség volt Ashcrofton, mint előtte Kapranoszékon. szemmel láthatóan a Sziget vakmerően keresi a helyet a „szupersztároknak”. A rocksztároknak öltöző pop-pojácák nem az eseteim, így inkább hanyagoltam a The 1975-öt, és inkább Dominic Richard Harrisont, azaz YUNGBLUD-ot választottam a Mastercard Stage-en. A 13 Reasons Why című sorozat második évadának soundtrackjében hallható Charlotte Lawrence közreműködésével készített szerzeménye, a Falling Skies alapján egészen mást gondoltam volna erről a fiatal énekesről. Amit előadott, az volt élőzene atombombája: ugrált, dumált, a szó legnemesebb értelmében csinálta a fesztivált.  
Témák
koncert sziget rock

Ha egy életet érdemes valahogyan élni

Publikálás dátuma
2019.08.09. 17:51

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Van reményem a jövőben: azokban a fiatalokban, akik megértik a problémákat, és van erejük a világ megváltoztatásához – mondta Dr. Jane Goodall brit etológus a Sziget Fesztivál Nagyszínpadán csütörtök este.
Talán nincs olyan, aki ne hallott volna már Jane Goodallról, aki minden energiáját Földünk megóvására, és a környezeti nevelésre fordítja. Az általa alapított intézet magyarországi szervezete is aktív tevékenységet folytat e téren. A világhírű főemlőskutató, ENSZ békenagykövet és aktív környezetvédő évente háromszáz napot utazik, hogy felhívja a figyelmet a természet- és környezetvédelem fontosságára, az élőhelyek pusztulására, fogyasztási szokásaink környezetkárosító hatásaira. Sűrű menetrendjében idén a Sziget fontos társadalmi üzeneteket közvetítő Love Revolution (a szeretetet forradalma) kampányához is csatlakozott: a jelenlévő tömeg kíváncsian itta szavait, a rövid beszédet gyakran tapssal is félbeszakítva. (Hasonlóan ahhoz a lelkesedéshez, amellyel David Attenborought fogadták nemrégiben a Glastonbury Fesztiválon.) A sokak számára példaképnek tekintett kutató plüsscsimpánzával érkezett a színpadra, s az állatok hangját utánozva köszöntötte a közönséget. Felidézte, hogyan határozta el tizenévesen, hogy Afrikába szeretne utazni, és az állatok viselkedését akarja tanulmányozni, s holott ez elérhetetlennek tűnt, édesanyja mindig arra biztatta, álma valóra válhat, ha megragad minden lehetőséget és keményen dolgozik érte. A klímaváltozással szembesülve értette meg később igazán, hogy az állatokon úgy tud leginkább segíteni, ha az emberekre is figyelmet fordít. Ezért is alapított olyan projekteket, amelyekben megismerteti a világot a mindannyiunkat érintő problémákkal. Hangsúlyozta, hisz abban, hogy együtt képesek vagyunk változást elérni. Majd öklét magasba emelte, s a tömeg is vele együtt skandálta: együtt képesek vagyunk rá, együtt meg fogjuk tenni!
S hogy az összefogásnak mekkora ereje is van igazán, azt az a nemzetközi szervezeti háló is mutatja, amely az 1977-ben alapított Jane Goodall Intézetből mára kifejlődött. Az intézet számos európai országban, Ázsiában és Amerikában is nagy táborral rendelkezik, s 2006 óta Magyarországon is jelen van. – Nekem Jane gyerekkori példakép, elolvastam az Amíg élek, remélek című könyvét, s az olyan élményt, valamint útmutatást adott, hogy ha egy életet érdemesnek tartasz valahogy élni, akkor az olyan elvek mentén történhet, mint amiket ő vall magáénak – beszélt lapunknak személyes kötődéseiről a hazai szervezet elnöke, Bitter Zsuzsanna. – Ezt talán legközelebb úgy lehet megvalósítani, ha olyan intézetben vagy önkéntes, ahol ezeket az értékeket képviselik. Engem ez vezetett ide, és vannak még az intézetnél olyanok, akiknek a testükre van tetoválva Jane neve, és hasonlók – tette hozzá mosolyogva. A lélektani indíttatás mellett ugyanakkor sokakat egy-egy kiemelt ügy vonzott a szervezethez. A Szigeten jelenleg harminc önkéntesük van kint, de levelezőlistájukon körülbelül kétezer tag van, akik időszakosan besegítenek különböző feladatokban.
Az intézet tevékenységi körébe alapvetően három dolog tartozik: a csimpánzok valamilyen módon történő támogatása (névleges örökbefogadás, adománygyűjtés), a Roots & Shoots (Rügyek és Gyökerek) program, ami a gyerekek környezettudatos nevelésével és bátorításával foglalkozik, illetve valamilyen humanitárius program, ami sokszor az adott országra szabott. – Magyarországon sok olyan természetvédelmi programban részt veszünk, ami a csimpánzoktól nagyon távoli, de jelentős probléma. A Jane Goodall Tanösvényt például szintén nem a csimpánzok, hanem a haragos sikló élőhelyén hoztuk létre, mert nekünk is feladatunk az, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét arra, milyen veszélyeztetett fajok élnek nálunk, akár a budapesti, lakott környezetben.
A szervezet tevékenysége nagyon sokrétű, a legkülönfélébb területekre fókuszál, s bár Jane Goodallnak rengeteg ideje megy el az utazással, nyolcvanon túl is sok energiát fektet abba, hogy emberek sokaságához beszéljen, és ha csak teheti nyomon kövesse az egyes országok programjait. Hazánkban például nemrég kezdték el a mobil visszagyűjtő kampányt – számolt be róla Bitter Zsuzsanna –, amelynek keretében a használt, öreg, leselejtezett telefonokat gyűjtik be, azokból egy partnerük utóbb kinyeri az újrahasznosítható fémeket. Jelenleg szintén más szervezetekkel együttműködve dolgoznak azon, hogy pálmaolajmentes polcok kerüljenek ki az üzletekbe. – Ez annyira gyerekcipőben jár, hogy a magyar lakosság nagy része nem is tudja, miben van pálmaolaj, és ez miért probléma. Indonéziában már tudják. Ott az esőerdők felét kiirtották, hogy olajpálmákat ültessenek a helyére, és az élelmiszeripar egyik kedvenc, igen olcsó forrását, rendkívül környezetpusztító módon előállítsák – részletezte az elnök.
Számos iskolai és környezeti nevelő programot is szerveznek, azt az elvet vallva, hogy ha a gyerekeket érzékenyítik a téma iránt, és velük együtt valósítanak meg kétkezi természetvédelmi akciókat, akkor belőlük felelős felnőtt lehet. S hogy ehhez mennyire van szükség a Jane Goodall nevével összeforrt szeretnivaló csimpánzokra? – A gyerekeknek bármilyen állattal el lehet adni – jó értelemben véve – a természetvédelmet – mondta Bitter Zsuzsanna. – Én például annak idején a békamentésbe szerettem bele. Ha az óvónénik nem is, a gyerekek biztos, hogy ezerrel hasalnak bele a sáros vödörbe és szedik ki az állatokat, s ha nem találunk békát, azon gyönyörködünk, milyen szép mintázata van egy póknak. Holott, valami érthetetlen oknál fogva tíz-húsz évvel idősebb társaik már riadtan dobnák azt el.

Névjegy

Dr. Jane Goodall 1934-ben született Londonban. A csimpánzok viselkedését tanulmányozó kutatását 1960-ban kezdte el Tanzániában. Tanulmányait a Gombe Nemzeti Parkban végezte, amelynek ma igazgatója. 1977-ben alapította a Jane Goodall Intézetet. A Roots & Shoots hálózatot 1991-ben hívta életre, amely ma a világ több mint százharminc országában van jelen. Munkája elismeréseként megkapta többek közt a Francia Becsületrendet, a Tanzánia Medált, valamint Japán Kiotó-díját, 2002-ben elnyerte az ENSZ békenagykövete címet.

Szerző

Gyerekkel is igazi mesevilág a Sziget

Publikálás dátuma
2019.08.09. 15:13

Fotó: Hölvényi Kristóf / Rockstar Photographers
A Sziget Fesztivál sokszínű, összművészeti programjai között mindenki talál a fogára valót: a világsztárok koncertjeitől kezdve a cirkuszon, táncházon, kiállításokon, alkotóműhelyeken át egészen a színházig, minden egyes napra akad valami újdonság. Ez igaz a gyerekekre is, akik napközben is elmerülhetnek abban a mesevilágban, amit a Sziget kínál.
A Szigeten már a dekoráció is segít abban, hogy belépve mindenki úgy érezze: egy másik világba csöppent. Aztán megjelennek a Nagy Utcaszínház a Tippmix támogatásával furcsa és bohókás szerzetei is és egyértelművé válik, hogy mesevilágba csöppentünk. De lássuk, mi mindent érdemes még kipróbálni gyerekes látogatóként. Évek óta kicsik és nagyok egyik kedvence a Vándor Vurstli, ahol visszarepítenek a századelőre és úgy érezhetjük magunkat, mintha egy régi vásári forgatagba csöppentünk volna. Van itt minden: célba dobás, zsonglőrök, artisták, bábszínház, bűvész mutatvány és jövendőmondás, de Németország legkisebb óriáskerekéről is szemügyre vehető a fesztivál. A Vándor Vurstli melletti sétányon, a Színház és Táncsátor presented by Elle között minden nap izgalmas bajnokság zajlik, ugyanis itt mérkőznek meg az élő mozdulatlanság művészei. A tét igen nagy: az Élőszobor bajnokság 12 előadója közül egyikük eljuthat a hollandiai világbajnokságra! De a zsűri figyelme mellett komoly „küzdelem” zajlik a fesztiválozók figyelméért is. 
Ha valaki a nagyszínpados sztárokat figyelve úgy döntene, szeretne felnőttként a nyomukba lépni, irány a HangolÓra! Ezen a helyszínen a jövőbeli reménységek olyan hangszereket próbálhatnak ki, mint az elektromos dob, a zongora és a gitár. Aztán ki tudja, lehet, hogy a zenés ízelítő után pár év múlva valóban fellépőként tér vissza valamelyik gyerkőc… A zenei vénával megáldottaknak ajánljuk A magyar zene háza – klasszikus, opera és jazz színpadot is, ahol a fiatalok nemcsak megismerhetik és megtudhatják, hogy a klasszikus zene is lehet menő, de akár azt is ki lehet próbálni, milyen vezényelni egy egész szimfonikus zenekart! Milyen is az igazi magyar virtus? A Hungarikum faluban garantáltan mindenkinek a lábába teszik! A Hungarikum falu a Szigetre varázsolja a magyar vidéket, ahol a gyerekek megismerhetik a magyar hagyományokat, kipróbálhatják a Skanzen népi játékait, kézműves mesterségekkel ismerkedhetnek meg és megtanulhatják a néptánc lépéseit is! 
És ha már az új ismeretek elsajátításánál vagyunk, érdemes célba venni a Múzeumi Negyedet - a Fidelio támogatásával is, ahol könnyed és játékos módon ismerhetjük meg a hazai múzeumok izgalmas kiállításait. A Magyar Fotográfusok Háza standjánál például a kortárs fotó világát ismerhetjük meg, de lesz szelfifal, tetkók, stencilezés és chillsarok is, míg az Aquincumi Múzeumban az ókori római kultúrában merülhetünk el és találkozhatunk gladiátorokkal, római hölgyekkel és kelta harcosokkal is. A határtalan fantázia helyszíne az ArtZone, ahová egy szivárvány kapu alatt vezet az út és ahol workshopok, kiállítások, előadások várják a művészetek rajongóit. Itt készülhetnek fesztiválos fejdíszek, csillámos smink, egyedi, újrahasznosított táskák, szivárványos hajfonatok és karkötők is. Emellett különleges, virágokból épített állatokra és varázslényekre is bukkanhatunk az ArtZone udvarán. Szintén a varázslatról szól a Luminárium – Daedalum a Jana támogatásával is, amelytől garantáltan nemcsak a gyerkőcök, de a szülők szája is tátva marad majd. A Daedelum a világon elsőként a Szigeten lesz látható, egy 19 tojás formájú kupolából álló labirintus, ahol bolyongva megfigyelhetjük, ahogy apró prizmaként táncol a fény a kupolákban, de egy szivárvány színű fa és egy tágas, a római Pantheon által ihletett különleges terem is megbújik a labirintusban. 
Ameddig helyszínről-helyszínre járunk is ajánlott nyitott szemmel közlekedni, ugyanis a Nagy Utcaszínház a Tippmix támogatásával bohókás figurái szinte bárhol felbukkanhatnak. Köztük van például Mister Piano, aki guruló zongoráján virtuóz módon játszik klasszikusokat és slágereket, de bármikor feltűnhetnek az óriás dodókon haladó kalandorok vagy éppen zenéjükkel minden porcikádat átmozgató dobegyüttesek. A Nagy Utcaszínházon túl pedig szinte minden sarkon megbújik egy-egy kreatív Art Of Freedom alkotás is, mely lehet kényelmes pihenőhely, óriási társasjáték vagy éppen szeretnivaló - és fotóra váró- állatka is.
Szerző