Előfizetés

Microsoft-ügy: már „nem zárják ki” a csalást

Batka Zoltán Garamvölgyi Flóra
Publikálás dátuma
2019.08.09. 06:45

Fotó: Shutterstock
A magyar vádhatóság még várna az amerikai információkra Microsoft-ügyben, pedig már az eddigi adatok alapján is el lehetett volna rendelni a nyomozást.
Nem lehet kizárni, hogy a Microsoft-ügyben csalás történt - közölte az ügyészség, amely - Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és a Demokratikus Koalíció (DK) feljelentései után - feljelentéskiegészítést rendelt el. Az ügyészeknek kétszer tizenöt napjuk lesz arra, hogy eldöntsék, indítanak-e nyomozást. A Legfőbb Ügyészség (LÜ) korábban az amerikai kormányszervekhez fordult, hogy elkérje az ügyben összegyűjtött információkat, ám az ügyészség tájékoztatása szerint eddig nem kaptak semmilyen választ. Lapunk is érdeklődött az amerikai igazságügynél, ám csak annyit közöltek, hogy jelenleg nem kommentálják az ügyet. Az újabb korrupciós eset kapcsán arra sem reagáltak, hogy kitiltanak-e magyar állampolgárokat.
- A nyomozást még az amerikai iratok beszerzése előtt el lehetne és kellene indítani - jelentette ki a Népszavának Ligeti Miklós, a Transparency International (TI) jogi igazgatója. Kiemelte, hogy a feltételezett vesztegetést Magyarországon követték el, így a bizonyítékok összegyűjtése is megkezdődhetne itthon. Álláspontja szerint a magyar közbeszerzési hatóságoknak is érdemes lenne megvizsgálniuk az ügyet, a microsoftos közbeszerzéseket ugyanis mindössze néhány évvel ezelőtt bonyolították le, tehát még lenne lehetőség az eljárások megindítására.
Az amerikai igazságügyi minisztérium, valamit a tőzsdefelügyelet jelentése szerint a Microsoft közvetítőcégeken keresztül árulta a szoftvereket a magyar közigazgatásnak, ám a disztribútorcégek jelentős haszonnal adták tovább a termékeket. Az így szerzett extraprofitból magyar kormányzati tisztviselőket fizettek le annak érdekében, hogy az óriáség licenceit válasszák.
Azt egyébként egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen információk lehetnek az amerikai fél birtokában, azaz: van-e benne olyan, konkrét személyre vonatkozó állítás ami alapján büntetőeljárást lehetne indítani Magyarországon. Ligeti Miklós úgy véli: az Egyesült Államok hatóságainak nagy valószínűséggel erős bizonyítékai vannak. A  nyilvánosságra hozott iratokban ugyan a magyar kormányzati dolgozók - büntetőjogi kifejezéssel élve: hivatalos személyek - neve nem szerepel, ám a hazai szervek egyértelműen azonosítani tudnák őket a beosztásuk és a felelősségi köreik leírása alapján. A Microsoft-alkalmazottak pedig nagy valószínűséggel névvel is szerepelnek a dokumentumokban.
A TI álláspontja szerint bár nem árt, de a magyar hatóságoknak nem feltétlenül jogsegélykérelemmel kellene megszerezniük az információkat, mert az iratokat e procedúra nélkül is elküldhetné az amerikai fél. Ligeti Miklós szerint erre az ENSZ korrupció elleni egyezménye is lehetőséget nyújtana, ez ugyanis ilyen esetekben előírja az információcserét.
- Amennyiben ezek az információk az illetékes magyar hatóságok birtokába kerülnek, minden olyan magyar kormányzati állítás, miszerint a magyar kormánynak nem volt tudomása az ügyről, teljesen alaptalanná válna – szögezte le a szakértő. Korábban egyébként a kormány többször is leszögezte a lapunknak küldött válaszaiban, hogy a kabinetnek nincs információja a Microsoft-ügyről.
A kormányszócső Magyar Nemzet tegnapi cikkében mindenesetre már arról írt, hogy csalás történt a Microsoft-ügyben, igaz, a lap verziója szerint a multicég és néhány viszonteladója „ügyeskedett”. Azt viszont elhallgatták, hogy a disztribútor cégek Fidesz-közeliek voltak, valamint hogy az amerikaiak szerint a  problémás szoftverügyletek kormányjóváhagyással jöhettek létre. Arról szintén nem ejtettek egy szót sem, hogy a haszon egy része kormányközeli zsebekbe folyt.

Megbízás az új kedvencnek

Nettó 293 milliós megbízást nyert a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-től a Mészáros Lőrinc üzleti környezetéhez kerülő T-Systems - derült ki az európai közbeszerzési értesítőből. A pénzt a Liget Budapest projekt integrált biztonságtechnikai, épületfelügyeleti, valamint épületgépészeti automatika rendszereinek gyártmánytervezése és kivitelezésére szánják. Mint arról beszámoltunk, a Mészáros Lőrinc jobbkezeként emlegetett Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó 4iG Nyrt felvásárolja a T-Systemset a Magyar Telekomtól. A  4iG így megkerülhetetlen szereplője lesz a magyar piacnak, a vállalat felügyeli majd például a választási informatika rendszert és a főváros jegyrendszerének fejlesztését is. A Microsoft szoftverek fejlesztése viszont kikerül a cég fennhatóságából: a hvg.hu szerdán írta meg, hogy az óriáscég leányvállalata augusztus 31-el szerződést bontott a vállalattal. Érdeklődésünkre a Microsoft azt közölte: „a sztenderd üzleti gyakorlatukat" követve döntöttek úgy, hogy nem újítják meg a lejáró megállapodásukat a T-Systems-szel.

Ne nézze a cipő talpát: orrfacsaró trágyaszag terít be több megyét is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.08. 17:55

Fotó: Shutterstock
Balatonkarattyától Szentendréig érzik a bűzt, állítólag hígtrágyázás szagát viszi a szél.
Egy ideig rá sem mertünk kérdezni a szerkesztőségben, hogy ki volt az, mígnem kiderült, hogy nem mi tehetünk róla, és közel sem csak mi szenvedünk a bűztől: rettentő trágyaszag lepte el Budapestet– nem csak a belvárost, hiszen az Index értesülései szerint Budafokon és Gazdagrét környékén, de sokan még Csepelen is érzik. 

Pest és Veszprém megyében is fulladoznak tőle

Budaörsön reggel óta ablakot sem igazán nyitni – ezt már Wittinghoff Tamás, a város polgármestere mondta el a Népszavának, aki a törökbálinti rendőrörstől tudja, hogy Zsámbékról jön a bűz. „Úgy hallottam, hogy hogy hígtrágyáznak, annak van ilyen szaga, de ez valami elképesztő” - jegyezte meg Wittinghoff, akinek Facebook-oldalát már ellepték a főként Pest megyéből érkező bűzriasztások: Balatonakattyán, Kenesén,Telkin, Budakeszin, Szentendrén, Biatorbágyon is érezték a rettentő trágyaszagot. 
A zsámbéki hígtrágyázás verziójának viszont ellentmond, hogy egy helyi forrásunk szerint egyáltalán nincs büdös a településen. Horváth László polgármester is cáfolta érintettségüket: a hvg.hu-nak azt mondta, Zsámbék közigazgatási határain belül nincs trágyázás, ám a szomszédos Gyermelyen szerinte épp ilyenkor szokott zajlani az éves trágyázás. A Gyermelyi Zrt. végezteti ezt a munkát nem hígtrágyával, hanem egész évben gyűjtött tyúktrágyával, és a szél általában ezt pár napon keresztül épp Zsámbékra szokta bevinni - magyarázta Horváth. Arra, hogy pont Zsámbékon miért nem volt érezhető a több megyét is beterítő bűz, a polgármester nem tudott válaszolni, és azt is hangsúlyozta, hogy a gyermelyi munkálatokról sincs hivatalos információja.

Annál is meredekebb a Készenléti Rendőrség beszerzése, mint ahogyan eddig hittük

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.08.08. 16:25
Pintér Sándor belügyminiszter (középen j) és Papp Károly országos rendőrfőkapitány rendőrségi autók átadásán 2018-ban
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Valójában csak 500 új autót szereztek be 4,3 milliárdért, golyóálló lepleket pedig eddig is használt a rendőrség - épp most jár le a szavatosságuk.
Több hét után válaszolt az ORFK a Készenléti Rendőrség furcsa beszerzési listáját firtató kérdéseinkre – mint megírtuk, a hatóság mintegy 8,2 milliárdot költött új autókra, hőkamerás kutatórendszerre, sőt golyóálló leplekre is. A hatóság közérdekű adatigénylésnek vette érdeklődésünket, ez magyarázta a hosszas csendet, válaszlevelükből viszont több érdekes, és eredeti cikkünk állításait is felülíró dolog derült ki. Például az, hogy a honlapjukon feltüntetett szerződéslista jócskán félrevezető, hiszen 
dupla sorban, a tételeket megkétszerezve mutattak be autóbeszerzéseket; korábbi cikkünkben mi is ez alapján számoltunk.

Az igaz, hogy Készenléti Rendőrség 4,3 milliárd forintért szerzett be flottát de ezekből nem ezer, hanem csakötszáz új autót – 450 Škoda Octaviát és 50 darab Audi A3 Limo Basis 35 TFSI-t – vettek a Porsche Hungáriától és a Porsche Lízing Kft.-től. A beszerzés során mindegyik autóhoz öt éves vagy 200 ezer kilométerig érvényes szervizszolgáltatást is vásárolt a rendőrség. (Lízingszerződést ugyanakkor nem kötöttek a Porsche-cégekkel, mint ahogy azt állítottuk – a tévedésért az érintettek és olvasóink elnézését kérjük.)
A hatósági válaszból kiderül, hogy az újabb autóbeszerzés az állami 82,5 milliárdos keretmegállapodás terhére történt: ez volt az az óriási autópályázat, amit a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság intézett, és amiről valamiért lapunk kérdésére sem akartak elárulni részleteket.
Azt is megtudtuk, hogy a listán szereplő golyó- és gránátálló lepleket tényleg kiemelt személyek védelménél alkalmazzák, az eszköz ráadásul már évek óta használatban lehet a Készenléti Rendőrségen.
Áprilisban ugyanis 20 új leplet kellett beszerezniük 12 millió forintért, mert „A rendőrség által jelenleg használatos táska formájú lövedékálló leplek szavatossági ideje lejár.”

(...) Az ORFK által rendszeresítési eljárás alatt lévő táska formájú lövedékálló leplek személyi védelmi feladatokhoz szereztük be a KR Személyi- és Objektumvédelmi Igazgatóság részére.” Mivel az Áder János védelmét ellátó Köztársasági Elnöki Őrség (KEŐ) is a készenlétiekhez tartozik, valószínűsíthető, hogy az elnök testőrgárdája is kap a golyóálló szövetből.
A Készenléti Rendőrség azt is elárulta, mit takar a titokzatos „ESC támogatás és MS migráció” kód, ami egy 780 milliós szerződést jelentett az informatikai fejlesztésekkel foglalkozó WSH Kft-nek: itt alapvetően a hatóság által használt Microsoft Windows, Linux fizikai és VMware virtualizált szervereken üzemeltetett szolgáltatások díjáról van szó, de a cég felügyeletet, tanácsadást és karbantartást is vállal a két és fél éves szerződés keretében. Ami azonban a rendőrségi helikopterekre szerelhető hőkamerás rendszereket illeti, a beszerzés annyira bizalmasnak tűnik, hogy részleteiről a szolgáltatást 1,9 milliárd forintért vállaló Fly4Less Kft. nem is akart nyilatkozni: Oletics Imre ügyvezető legalábbis a rendőrségi pályázat besorolására, státuszára hivatkozva zárkózott el kérdéseinktől.