Előfizetés

Robotjárőrök figyelik az utcákat egy kínai városban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.08. 18:59
Robotrendőr posztol egy kantoni egyetem bejárata előtt, 2019. június 7-én
Fotó: Zhong zhenbin / Zhong zhenbin - Imaginechina
A gépesített rendőrök útba igazítást adnak, figyelmeztetik az óvatlanul közlekedő gyalogosokat, és persze rengeteg személyes adatot gyűjtenek.
Kína első robotjárőrei álltak szolgálatba a héten az észak-kínai Hopej tartománybeli Hantanban. A hantani közbiztonsági hivatal egy ceremónia keretében mutatta be szerdán a helyi rendőrséghez csatlakozó három robottípust, amelyek megalkotásához a mesterséges intelligenciára, a felhőalapú számítástechnikára és a lézeres navigációra támaszkodtak a fejlesztők – idézi az MTI a Global Times című, angol nyelvű kínai hírportál értesülését. Robotrendőrt ugyanakkor már a dél-kínai Kanton városában is bevetettek idén júniusban.
A hantani közlekedési rendőrök egyenruháját idéző, sárga és fehér színű közúti robotjárőr képes azonosítani a sofőröket, lefényképezi a szabálytalanul haladókat, valamint sztenderd kínai (putonghua) nyelven figyelmezteti a figyelmetlen gyalogosokat. 
A robotrendőr segít eligazodni a járókelőknek és automatikusan jelenti a rendőrségnek, ha biztonsági kockázatot vagy gyanús személyt észlel.

 A közúti baleseteknél használt robot pedig figyelmezteti az elhaladó járműveket, miközben a rendőrök helyszínelnek. A hivatal szerint a robotok a hét minden napján, 24 órában működnek. Az elmúlt években egyre nagyobb teret kapnak a technológiai újítások a kínai rendőrség mindennapjaiban.Az idei tavaszünnep (kínai holdújév) alkalmával például a rendőrök sok városban arcfelismerő technológiát és robotokat bevetve ellenőrizték az emberek jegyeit, kutattak az eltűntek után és látták el biztonsági információkkal a járókelőket. 

Jutalmaz és büntet a kínai Nagy Testvér

A Nagy Testvér orvelli rémálma  2020-tól mindennapos gyakorlattá válik a távol-keleti országban: ekkor vezetik be az úgynevezett társadalmi kreditrendszert – egy olyan, mesterséges intelligencia segítette programot, ami 200 millió térfigyelő kamera felvételei, kommentek, ellenőrzött levélváltások alapján dönti el, hogy ki mennyire hasznos vagy megbízhatatlan tagja a társadalomnak. Az eredményt kreditpontszámok formájában összegzik - ebből 800 a maximum - az egyénu kreditösszegből pedig  a gépi intelligencia pontokat von le, vagy éppen ad hozzá, mindennapi tetteinket követve.  A kamera például látja, mit vásárol a polgár az áruházban. Ha valaki pelenkát vesz a kisfiának, azt a program úgy értékelheti hogy gondos szülő, és jutalompontokat ad érte. Aki viszont sok szeszes italt tesz a kosarába, az gyanús. Ha az egyéb tárolt adatokkal (például májfunkció, vérnyomás) összevetve valószínűsíthető, hogy az illető alkoholista, az csúnyán lehúzza a pontszámát. Rosszul jár az is, aki túl sokat játszik a számítógépén, telefonján.   Csakhogy a krediteket nem kizárólag önmagának gyűjti az ember, hanem a rokonainak, barátainak, ismerőseinek is – és viszont. Ha valakinek az apja vagy testvére tesz bíráló megjegyzést a kormányra, az neki is rossz pont. Akinek sok a megbízhatatlan barátja, abban nem bízik az algoritmus.  

Pszichiátriai vizsgálat vár a kamaszra, aki ledobta a hatéves kisfiút a Tate Modern teraszáról

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.08. 18:53

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
A tizenévesnek februárban kell bíróság elé állnia, addig őrizetben marad.
A londoni központi büntetőbíróság csütörtökön hozta meg erről szóló döntését. A kamaszfiú a mostani meghallgatáson sem közölt semmit tettének indítékairól. Pusztán nevének, lakcímének és életkorának megerősítésére volt hajlandó. Személyazonossága a kiskorúakra vonatkozó törvényi előírások értelmében nem hozható nyilvánosságra. A gyanúsított vasárnap délután dobta le hatéves áldozatát a világhírű múzeum kilátóteraszáról. A francia kisfiú, aki a szüleivel tartózkodott az intézményben és vakációra érkezett Londonba, öt emeletet zuhant, mentőhelikopterrel szállították kórházba. Súlyos sérüléseket, gerinc-, láb- és kartörést szenvedett, vérzés alakult ki az agyában.  A Tate Modern az Egyesült Királyság legnépszerűbb turistalátványossága, tavaly 5,9 millióan keresték fel. 2000-ben nyílt meg a Temze partján egy régi erőmű épületében, a kilátóteraszt 2016-ban adták át egy bővítés keretében.  

Nem elég hatásos, de nem is bölcs Trump keménykedése

Sebes György
Publikálás dátuma
2019.08.08. 17:22

Fotó: JUAN BARRETO / AFP
Latin-Amerika szakértők erősen kétlik, hogy hatásos lehet az amerikai elnök legújabb lépése Venezuela ellen.
Donald Trump ugyanis zároltatta a caracasi kormány minden vagyonát. Közleményében ezt azzal indokolta, hogy Nicolás Maduro – általa törvénytelennek nevezett - rezsimje továbbra is visszaél a hatalmával. A venezuelai kormányzat javait, értékpapírjait ezentúl nem lehet az országból átutalni vagy kivinni. John Bolton, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerint azonban megfelelő intézkedéseket tettek, hogy a venezuelai nép továbbra is hozzáférhessen a segélyekhez. Politikai elemzésében viszont még az elnöknél is durvábban fogalmazott. Egy limai konferencián Iránhoz, Szíriához és Észak-Koreához hasonló "latorállamnak" minősítette Venezuelát, majd felszólította Oroszországot, hogy ne támogassa Madurót. Úgy vélte, az elnök rendszere a végét járja. A Fehér Ház közleményében pedig nem hagyott kétséget afelől, "minden megfelelő eszközt igénybe vesznek", hogy véget vessenek Nicolás Maduro "diktatúrájának". 
A szakértők viszont sem elég hatásosnak, sem elég bölcsnek nem tartják a washingtoni intézkedéseket. Egyikük arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez csak meghosszabbítja a venezuelai nép szenvedéseit. Farid Kahhat, a limai Katolikus Egyetem professzora szerint az amerikaiak tovább mélyítik a latin-amerikai ország gazdasági válságát. Egy volt amerikai diplomata nem tartotta kétségesnek, hogy a lépések egyetlen célja Maduro elmozdítása. Hogy mi jön utána, az viszont kevéssé érdekli Washington - tette hozzá. Egy másik szakértő, Christopher Sabatini utalt rá, az amerikai kormányzat már régóta mindent megtesz azért, hogy hatalomra segítse a nemzetgyűlés elnökét, Juan Guaidót. Ezzel azonban csak azt érik el, hogy mártírt csinálnak a jelenlegi elnökből – vélte. Trump egyébként közleményében ismét kiállt Guaidó mellett. Az ellenzéki többségű parlament elnöke már januárban országa ideiglenes vezetőjévé kiáltotta ki magát, de azóta sem sikerült detronizálnia Madurot. S miközben az Egyesült Államok drasztikus lépésektől sem riad vissza, az Európai Unió – amelynek legtöbb tagállama ugyancsak elismerte Guaidót – békés tárgyalásokra szólította fel a Venezuelában szemben álló politikai erőket. A legfrissebb fejlemények tükrében azonban erre egyre kevesebb a remény.
Trump és a venezuelai ellenzéki vezető, Juan Guaido felesége Fabiana Rosales de Guaido a Fehér Házban
Fotó: SAUL LOEB / AFP or licensors