Előfizetés

Orosz rakétarobbanás: ketten meghaltak, a környéken kiugró sugárzást mértek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.08. 16:43

Fotó: Google Earth
A baleset után a 30 kilométerre lévő városban is megugrott a háttérsugárzás, de a helyi polgári védelem szerint minden rendben.
Felrobbant egy rakéta sugárhajtóműve tesztelés közben egy katonai lőtéren az észak-oroszországi Arhangelszk megyében csütörtökön, a védelmi minisztérium tájékoztatása szerint két ember életét vesztette, négyen pedig megsérültek - írja az MTI. A katasztrófa során folyékony hajtóanyagú rakéta hajtóműve robbant fel. A tárca közleménye szerint káros anyag nem került a légkörbe, a sugárzás szintje normális.  
Ennek ugyanakkor ellentmond, hogy a rakétarobbanás helyszínétől 30 kilométerre lévő Szeverodvinszk városban háttérsugárzás szintjének rövid idejű növekedését észlelték.

A 185 ezres város polgármesteri hivatala szerint az érték visszaállt a normális szintre. Valenytin Magomendov, a helyi polgári védelem parancsnoka szerint a sugárzás jelenleg nem haladja meg az óránkénti 0,11 mikrosievertet, a maximálisan megengedett 0,6 mikrosivertes szint mellett. 
Igor Orlov, Arhangelszk megye kormányzója közölte, hogy a helyszínre légi mentőket küldtek, és a régió kórházai felkészültek a sérültek fogadására. Az  tény is a hivatalosan megerősítettnél súlyosabb következményekre utal, hogy
a baleset nyomán lezárták a fehér-tengeri Dvina-öböl egy részét a polgári hajózás előtt.

Hétfőn egy hadianyagraktár robbant fel a szibériai Krasznojarszki terület acsinszki járásában. A feltehetően emberi mulasztás miatt bekövetkezett balesetben egy ember életét vesztette, nyolc pedig megsérült. A raktár 20 kilométeres körzetéből több mint 16 ezer embert telepítettek ki. 

Zárolták a Navalnijhoz kapcsolódó szervezetek számláit Oroszországban

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.08. 15:28

Fotó: SEFA KARACAN / AFP
Zároltatta egy moszkvai bíróság az Alekszej Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány, valamint az ellenzéki politikus regionális stábjainak bankszámláit - közölte Kira Jarmis, az alapítvány sajtótitkára csütörtöki Twitter-bejegyzésében.
Az intézkedés az alapítvány több alkalmazottjának magánszámláját is érintette. Jarmis szerint a kontókon 75 millió rubelnyi, a hatóságok által törvénytelenül legalizáltnak vélt összeget zároltak. (A rubel jelenleg mintegy 4,5 forintot ér.) Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) augusztus 3-án egymilliárd rubel értékű pénzmosás gyanújával eljárást indított az alapítvány ellen. A hatóságok csütörtökön a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány több munkatársánál házkutatást tartottak, az érintettek szerint több esetben indokolatlanul erőszakot alkalmazva.
Az alapítvány irodája
Fotó: MLADEN ANTONOV / AFP
Alekszej Navalnij jelenleg 30 napos adminisztratív letartóztatását tölti, amelyet azért szabtak ki rá, mert egy, a hatóságokkal nem egyeztetett tüntetésre szólított fel. Ezt azzal indokolta, hogy a fővárosi választási bizottságok - a támogató aláírások meghamisítására hivatkozva - elutasították többtucatnyi ellenzéki jelöltaspiráns bejegyzését a moszkvai képviselőtestület szeptember 8-i megválasztására. A tiltakozási kampány egyik kulcsfigurája Ljubov Szobol, az alapítvány jogásza. Szobol regisztrálásának elutasítását a Központi Választási Bizottság szerdán a felülvizsgálati eljárás során helybenhagyta. Alekszej Navalnij ellenzéki vlogger a 2013-as moszkvai polgármester-választáson a második helyen végzett a szavazatok 27,24 százalékával. Tavaly az elnökjelöltség megszerzésével próbálkozott meg, de a Központi Választási Bizottság ettől eltiltotta, két, gazdasági ügyben született elmarasztaló ítéletre hivatkozva. Indulása elvileg lehetőséget szolgáltathatott volna a parlamenten kívüli orosz ellenzék összefogására.
Alekszej Navalnij az irodájában
Fotó: MLADEN ANTONOV / AFP

Bejelentette lemondását a lengyel alsóházi elnök

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.08. 13:27

Fotó: Artur Widak / Artur Widak/NurPhoto
Közfelháborodást keltettek belföldi repülőútjai.
Bejelentette csütörtökön lemondását Marek Kuchcinski lengyel alsóházi elnök azzal az indokkal, hogy
a közvélemény nemtetszéssel fogadta a gyakori, néhány esetben a családtagok részvételével tett belföldi repülőútjairól megjelent információkat.

Kuchcinski ellen ez ügyben az ellenzéki Polgári Platform nyújtott be bizalmatlansági indítványt, amelyről pénteken szavazott volna az alsóház, a szejm. A házelnök közölte, hogy pénteken távozik tisztségéből. A sajtókonferencián szintén felszólaló Jaroslaw Kaczynski,
a lengyel kormánypárt elnöke aláhúzta: „Kuchcinski a repülőutakkal nem járt el törvényellenesen, és nem tért el a bevált szokásoktól sem”.

A pártelnök egyúttal bejelentette, hogy pártja törvénytervezetet nyújt be a kormánygépek használatának szigorú szabályozásáról.