Nem elég hatásos, de nem is bölcs Trump keménykedése

Publikálás dátuma
2019.08.08. 17:22

Fotó: JUAN BARRETO / AFP
Latin-Amerika szakértők erősen kétlik, hogy hatásos lehet az amerikai elnök legújabb lépése Venezuela ellen.
Donald Trump ugyanis zároltatta a caracasi kormány minden vagyonát. Közleményében ezt azzal indokolta, hogy Nicolás Maduro – általa törvénytelennek nevezett - rezsimje továbbra is visszaél a hatalmával. A venezuelai kormányzat javait, értékpapírjait ezentúl nem lehet az országból átutalni vagy kivinni. John Bolton, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerint azonban megfelelő intézkedéseket tettek, hogy a venezuelai nép továbbra is hozzáférhessen a segélyekhez. Politikai elemzésében viszont még az elnöknél is durvábban fogalmazott. Egy limai konferencián Iránhoz, Szíriához és Észak-Koreához hasonló "latorállamnak" minősítette Venezuelát, majd felszólította Oroszországot, hogy ne támogassa Madurót. Úgy vélte, az elnök rendszere a végét járja. A Fehér Ház közleményében pedig nem hagyott kétséget afelől, "minden megfelelő eszközt igénybe vesznek", hogy véget vessenek Nicolás Maduro "diktatúrájának". 
A szakértők viszont sem elég hatásosnak, sem elég bölcsnek nem tartják a washingtoni intézkedéseket. Egyikük arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez csak meghosszabbítja a venezuelai nép szenvedéseit. Farid Kahhat, a limai Katolikus Egyetem professzora szerint az amerikaiak tovább mélyítik a latin-amerikai ország gazdasági válságát. Egy volt amerikai diplomata nem tartotta kétségesnek, hogy a lépések egyetlen célja Maduro elmozdítása. Hogy mi jön utána, az viszont kevéssé érdekli Washington - tette hozzá. Egy másik szakértő, Christopher Sabatini utalt rá, az amerikai kormányzat már régóta mindent megtesz azért, hogy hatalomra segítse a nemzetgyűlés elnökét, Juan Guaidót. Ezzel azonban csak azt érik el, hogy mártírt csinálnak a jelenlegi elnökből – vélte. Trump egyébként közleményében ismét kiállt Guaidó mellett. Az ellenzéki többségű parlament elnöke már januárban országa ideiglenes vezetőjévé kiáltotta ki magát, de azóta sem sikerült detronizálnia Madurot. S miközben az Egyesült Államok drasztikus lépésektől sem riad vissza, az Európai Unió – amelynek legtöbb tagállama ugyancsak elismerte Guaidót – békés tárgyalásokra szólította fel a Venezuelában szemben álló politikai erőket. A legfrissebb fejlemények tükrében azonban erre egyre kevesebb a remény.
Trump és a venezuelai ellenzéki vezető, Juan Guaido felesége Fabiana Rosales de Guaido a Fehér Házban
Fotó: SAUL LOEB / AFP or licensors
Témák
Venezuela Trump

Orosz rakétarobbanás: ketten meghaltak, a környéken kiugró sugárzást mértek

Publikálás dátuma
2019.08.08. 16:43

Fotó: Google Earth
A baleset után a 30 kilométerre lévő városban is megugrott a háttérsugárzás, de a helyi polgári védelem szerint minden rendben.
Felrobbant egy rakéta sugárhajtóműve tesztelés közben egy katonai lőtéren az észak-oroszországi Arhangelszk megyében csütörtökön, a védelmi minisztérium tájékoztatása szerint két ember életét vesztette, négyen pedig megsérültek - írja az MTI. A katasztrófa során folyékony hajtóanyagú rakéta hajtóműve robbant fel. A tárca közleménye szerint káros anyag nem került a légkörbe, a sugárzás szintje normális.  
Ennek ugyanakkor ellentmond, hogy a rakétarobbanás helyszínétől 30 kilométerre lévő Szeverodvinszk városban háttérsugárzás szintjének rövid idejű növekedését észlelték.

A 185 ezres város polgármesteri hivatala szerint az érték visszaállt a normális szintre. Valenytin Magomendov, a helyi polgári védelem parancsnoka szerint a sugárzás jelenleg nem haladja meg az óránkénti 0,11 mikrosievertet, a maximálisan megengedett 0,6 mikrosivertes szint mellett. 
Igor Orlov, Arhangelszk megye kormányzója közölte, hogy a helyszínre légi mentőket küldtek, és a régió kórházai felkészültek a sérültek fogadására. Az  tény is a hivatalosan megerősítettnél súlyosabb következményekre utal, hogy
a baleset nyomán lezárták a fehér-tengeri Dvina-öböl egy részét a polgári hajózás előtt.

Hétfőn egy hadianyagraktár robbant fel a szibériai Krasznojarszki terület acsinszki járásában. A feltehetően emberi mulasztás miatt bekövetkezett balesetben egy ember életét vesztette, nyolc pedig megsérült. A raktár 20 kilométeres körzetéből több mint 16 ezer embert telepítettek ki. 
Szerző
Frissítve: 2019.08.08. 18:14

Zárolták a Navalnijhoz kapcsolódó szervezetek számláit Oroszországban

Publikálás dátuma
2019.08.08. 15:28

Fotó: SEFA KARACAN / AFP
Zároltatta egy moszkvai bíróság az Alekszej Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány, valamint az ellenzéki politikus regionális stábjainak bankszámláit - közölte Kira Jarmis, az alapítvány sajtótitkára csütörtöki Twitter-bejegyzésében.
Az intézkedés az alapítvány több alkalmazottjának magánszámláját is érintette. Jarmis szerint a kontókon 75 millió rubelnyi, a hatóságok által törvénytelenül legalizáltnak vélt összeget zároltak. (A rubel jelenleg mintegy 4,5 forintot ér.) Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) augusztus 3-án egymilliárd rubel értékű pénzmosás gyanújával eljárást indított az alapítvány ellen. A hatóságok csütörtökön a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány több munkatársánál házkutatást tartottak, az érintettek szerint több esetben indokolatlanul erőszakot alkalmazva.
Az alapítvány irodája
Fotó: MLADEN ANTONOV / AFP
Alekszej Navalnij jelenleg 30 napos adminisztratív letartóztatását tölti, amelyet azért szabtak ki rá, mert egy, a hatóságokkal nem egyeztetett tüntetésre szólított fel. Ezt azzal indokolta, hogy a fővárosi választási bizottságok - a támogató aláírások meghamisítására hivatkozva - elutasították többtucatnyi ellenzéki jelöltaspiráns bejegyzését a moszkvai képviselőtestület szeptember 8-i megválasztására. A tiltakozási kampány egyik kulcsfigurája Ljubov Szobol, az alapítvány jogásza. Szobol regisztrálásának elutasítását a Központi Választási Bizottság szerdán a felülvizsgálati eljárás során helybenhagyta. Alekszej Navalnij ellenzéki vlogger a 2013-as moszkvai polgármester-választáson a második helyen végzett a szavazatok 27,24 százalékával. Tavaly az elnökjelöltség megszerzésével próbálkozott meg, de a Központi Választási Bizottság ettől eltiltotta, két, gazdasági ügyben született elmarasztaló ítéletre hivatkozva. Indulása elvileg lehetőséget szolgáltathatott volna a parlamenten kívüli orosz ellenzék összefogására.
Alekszej Navalnij az irodájában
Fotó: MLADEN ANTONOV / AFP
Szerző