Kamerákkal figyelik a zsinagógákat és az iskolákat

Publikálás dátuma
2019.08.06. 08:06

A félelem fokozódik Budapesten is.
Az erősen konzervatív Daily Telegraph három részben számol be arról, miként válaszol a magyar zsidó közösség a földrészen tapasztalható gyűlöletre és jogsértésekre. A kiküldött tudósító abból a brüsszeli teremből kezdi beszámolóját, ahová mindenhonnan befutnak a telefonos alkalmazáson át érkező riasztások, ha valakit támadás ér az utcán, csak azért, mert zsidó. Ha beérkezik a hívás, az ügyeletes ránéz az előtte lévő kilenc képernyőre, amelyen piros pont jelzi, hol történt az eset. Másodpercek kérdése, és kamerán keresztül látható, illetve hallható a helyszín. Az egészet az Európai Zsidó Kongresszus működteti és szükség esetén riadóztatja a rendőrséget. Hogy miért van rá szükség, arra a válságközpont igazgatója úgy válaszol, hogy körülbelül 5 éve erősödik az antiszemitizmus a kontinensen. Nyugaton a radikális iszlám terrorfenyegetés, Keleten a nacionalista, szélsőjobbos érzelmek újra felbukkanása odavezetett, hogy mind több az ilyen incidens. Ideértve a munkahelyi terrort, de azt is, ha valahol horogkeresztet rajzolnak a falra. Moshe Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke arra hívja fel a figyelmet, hogy visszaszorulóban van a politikai közép, amihez társul a durva populista retorika, és ez termékeny talajként szolgál a zsidóellenesség számára. Merthogy utóbbi jelenti a közös nevezőt a jobb- és baloldali szélsőségesek számára. A félelem fokozódik Budapesten is, ahol kamerákkal figyelik az iskolákat és a zsinagógákat. A budapesti biztonsági központban folyamatosan nyomon követik a továbbított képeket. A falon térkép mutatja, hol fordulnak meg sűrűn a zsidó közösség tagjai. Közülük már hozzávetőleg két ezren töltötték le a Polipra keresztelt applikációt, habár Magyarországon csak nagyon ritkán fordulnak elő tényleges támadások. A jelzések azonban vegyesek, mivel a populista-demagóg Orbán-kormány a választási kampányban bevetette a bolygó zsidó jelképét, ugyanakkor pénzt áldoz a zsidó temetőkre és kórházakra.
Szerző

Orbán a házőrző ebének adta oda a hazai kutatást

Publikálás dátuma
2019.08.06. 07:32

Maróth Miklós disznóbőrrel edukálná az engedetlen muszlimokat.
Orbán Viktor a saját „házőrző ebét” vezényelte ki a Tudományos Akadémia kutatóhálózatának ellenőrzésére, azt a Maróth Miklós iszlámellenes kijelentésekkel kelt feltűnést, írja a Der Standard.
A tudományos világot sokkolta a lépés, amely csak betetézte a CEU elűzését, valamint az MTA tudományos hálózatának leválasztását. Az új intézmény vezetőjének személyét illetően igazán nem voltak nagyok az elvárások, ám a jobboldali-populista miniszterelnöknek még ezeket is került alulmúlnia, hiszen a 76 éves orientalista igazán fajsúlyos eredményt nem tud felmutatni több évtizedes tudományos munkássága vége felé. Igencsak ritkán publikált és ezekben az anyagokban a recenzensek hajmeresztő hibákat találtak. A bevallottan katolikus kutató annál inkább igyekezett kiszolgálni a politikát. A rendszerváltás után konzervatív hátszéllel a Pázmány Egyetem felállításában vállalt szerepet. Egy ízben kifejtette, hogy a muzulmán bevándorlókat nem lehet beilleszteni Európába. Továbbá, hogy ezek az emberek nem a háború és az üldöztetés elől menekülnek, céljuk az, hogy népes családjaikkal egy nap iszlamizálják a földrészt. Márpedig ez a szélsőjobb és az iszlámgyűlölők által hirdetett „nagy népességcsere” mutációja. Azon kívül három éve az egyik kormány közeli tudományos intézet konferenciáján felvetette, hogy az engedetlen muszlimokat disznóbőrbe kellene csomagolni. A legenda szerint a brit gyarmatosítók a 19. században pontosan ezt tették az indiai felkelés muzulmán részvevőivel.
Szerző

Zároltatta Donald Trump a venezuelai kormány minden vagyonát

Publikálás dátuma
2019.08.06. 07:19

Fotó: Stefani Reynolds / AFP / DPA PICTURE-ALLIANCE
Az amerikai elnök törvénytelen, emberi jogokat tipró rezsimnek nevezte a Maduro-kabinetet.
Donald Trump amerikai elnök rendelettel hétfőn este zároltatta a venezuelai kormány minden, amerikai bankokban tartott vagyonát.   „Úgy döntöttem, hogy mivel Nicolás Maduro törvénytelen rezsimje továbbra is visszaél a hatalmával, Venezuela kormányának minden vagyonát zároltatom” - írta Trump a közleményben, amelyet levél kíséretében megküldött a képviselőház demokrata párti elnökének, Nancy Pelosinak is. 
Az elnöki rendelet értelmében a venezuelai kormányzat javait, értékpapírjait - egyszóval vagyonát - nem lehet az országból átutalni, kivinni, visszahívni „vagy bármiféle módon manipulálni” - írja az MTI. Hogy ez konkrétan vagy hozzávetőlegesen mekkora összeget jelenthet, arra nem tér az amerikai vezető.
Közleményében Donald Trump azzal vádolta a Maduro-kormányt, hogy emberi jogi visszaéléseket követ el, önkényesen tartóztat le és vet börtönbe venezuelai állampolgárokat, korlátozza a sajtószabadságot, és folyamatosan megkísérli aláásni Juan Guaidó ideiglenes elnököt és a demokratikusan megválasztott venezuelai nemzetgyűlést – amit  a napi szintű erőszak és visszaélések láttán nehezen is lehetne cáfolni.
Guaidó az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke, és januárban Venezuela ideiglenes vezetőjévé kiáltotta ki magát. Az Egyesült Államok mellett több ország őt ismeri el a dél-amerikai állam átmeneti vezetőjeként. Amerika azonban nem csak így támogatja az ellenzéki elnököt: január végén derült ki az is, hogy Washington hozzáférést biztosít Juan Guaidónak az amerikai bankokban tartott venezuelai vagyonhoz, Juan Guaidó pedig The Wall Street Journal-nak nyilatkozva arra is kitért, hogy így azonnal hozzáférhet 500 millió dollárhoz. A hírről a maszol.ro számolt be.
Szerző