Előfizetés

1400 gyógyszer hiányzik a patikákból, a kormány szerint nincs ok pánikra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.06. 08:17
Illusztráció
Fotó: IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / AFP
Piaci tényezők, de akár az újranyomott csomagolás is okozhat átmeneti gyógyszerhiányt – a jelenség nem új, csak mostanában többször hallunk róla.
Közel 1400 gyógyszer hiányzik a gyógyszertárakból, ami a teljes gyógyszerkészlet 4 százaléka; a felelős minisztérium, vagyis az EMMI szerint ez azonban nem jelent gondot a betegellátásban - mondta Marjai Tamás a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HMGYSZ) szakmai igazgatója az ATV Start című műsorában; az interjút az atv.hu szemlézte. Marjai a beszélgetés során megjegyezte, nincs pontos statisztika nincs arról, hogy mennyire súlyos a gyógyszerhiány. Sok tényezőtől függ ugyanis, hogy a kiesés mekkora problémát jelent  –  például, hogy sokan szedik-e az éppen hiányzó gyógyszert, életmentő gyógyszer-e, tudják-e helyettesíteni, vagy esetleg be lehet-e szerezni külföldről.
Az utóbbi időben például a K-vitamin hiánya okozott problémát, amely nem helyettesíthető mással, és minden újszülöttnek kapnia kell. A szakmai igazgató azonban hozzátette: a vitamint azóta sikerült külföldről beszerezni, így a probléma megoldódott.
A nyilatkozó a több lehetséges okot is felsorolt, melyek magukban is hiányt idézhetnek elő: a készletek nagyságára kihat, hogy külföldről beszerzett gyógyszerek drágábbak, részben a más árfekvés miatt, részben azért, mert figyelembe kell venni, hogy a gyógyszerbiztonság miatt, milyen csomagolásban kapja meg a beteg. Az árat az is befolyásolja, hogy el kell látni magyar felirattal és betegtájékoztatással. Ráadásul
változott a szabályozás, hogy mit kell feltüntetni a gyógyszeres dobozon, ezért újra kell terveztetni a csomagolást, és ha megcsúszik a gyártás, ez is okozhat átmeneti gyógyszerhiányt.

A hiánynak  pedig piaci oka is lehet, mert ha esetleg a magyar gyógyszerpiac nem elég nagy, akkor nem éri meg a gyártónak legyártani a gyógyszert. Marjai Tamás ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mindig is volt gyógyszerhiány, az ellátórendszerben mindig is megvolt, hogy egyes gyógyszerek nem voltak beszerezhetőek, most annyiban más a helyzet, hogy nagyobb figyelmet kap, ha egy gyógyszer hiánycikk, és a gyógyszerhatóság jobban kommunikál, így jobban nyilvánosságra kerül.   
A kérdésre, hogy odafigyel-e valaki, hogy minden gyógyszernek legyen államilag támogatott, azonos hatóanyagú változata is, a szakmai igazgatóa Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) felelősségét említette - ez a szerv határozza meg a támogatások mértékét, a HMGYSZ feladata pedig, hogy beszerezzenek minden gyógyszert, amire a betegeknek szüksége van. 

Nincs szakorvos, baj esetén a Szent Margit Kórház a Honvéd Kórházba küldi át gyomorvérzéses betegeit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.06. 07:46
Forrás: Szent Margit Kórház/Facebook
A főigazgató egy készenléti ügyeleti renddel próbálja áthidalni a gasztroenterológus hiányát.
Az orvoshiány és a nyári szabadságolások különösen nehéz helyzetet teremthetnek a kórházakban. Miután nincs gasztroenterológus az óbudai Szent Margit Kórházban, a főigazgató augusztus 1-től készenléti ügyeletet rendelt el, hogy az akut gyomor- és bélvérzéses betegeket el tudják látni, írja az index.hu. Ugyan a kórháznak alapesetben nem feladata az ilyen páciensek fogadása, de felmerülhetnek ilyen problémák a már bent fekvő betegeknél is. Erre az eshetőségre felkészülve ezért a főigazgató irányításával készenléti ügyeletet szerveztek kórházi orvosok és külső, vállalkozó orvosok bevonásával. A főigazgató ugyanakkor azt írja, "a rendelkezésre álló humánerőforrás kapacitás függvényében az előttünk álló időszakban lehetnek olyan napok, amelyeken ilyen készenléti ügyelet nem biztosítható". A kórház vezetése ezért azt rendeli el, hogy ha egy betegnél felmerül az akut gyomor- vagy bélvérzés gyanúja, és a beteg szállítható állapotban van, őt át kell küldeni a Honvédkórházba. Ha a vérzés olyan súlyos, hogy a beteget nem lehet átvinni a másik kórházba, a kezelőorvosnak illetve az ügyeletes orvosnak kell gondoskodni a stabil életfunkciók fenntartásáról. Ha sebészeti beavatkozásra van szükség, értesíteni kell a sebészeti osztályt. Ha sikerül stabilizálni a beteg állapotát, őt is át kell szállítani a Honvédkórházba.

Újabb Munkácsy-műveket venne a kormány, ehhez pedig múzeum is dukál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.06. 07:37
Fotó: Népszava
A nagybevásárlást titokban intézték volna, mint a katonai vagy nemzetbiztonsági beszerzéseket.
Egy újabb Munkácsy-gyűjtemény megvásárlását és ennek bemutatása érdekében egy új Munkácsy-múzeum létrehozását tervezi a kormány – derül ki a hvg.hu birtokába került, még titkos előterjesztésből, melynek kidolgozásáért Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter és Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter együtt felelt. 
A lap értesülése szerint javában zajlik az egyeztetés a gyűjtemény tulajdonosával, Pákh Imrével, aki a Golgota eladása után így ismét jól járhat az állami műkincsbiznisszel. Még nem dőlt el az új múzeum helye, de a Várkert Bazár Casino tűnik befutónak. Az ötletet egy nem nyilvános kormánydöntésbe bújtatták volna el, de mint a lap állítja, sikerült előre megtudniuk a részleteket.
A dokumentum részét képezi a már kidolgozott kormányhatározat-javaslat, amely szerint Pákh Imre, a korábban a Munkácsy-trilógia részét képező Golgotát az államnak már értékesítő műgyűjtő ajánlotta fel megvásárlásra a további Munkácsy-műtárgyegyüttesét. 
Az Orbán-kormány pedig „kiemelten fontosnak tartja, hogy ez állami tulajdonba kerüljön”.

Ezért elkezdik vizsgálni a műkincsek megvásárlásának lehetőségét és azt is, hogy ezeket hol helyezzék el. Ugyanis a "műtárgyegyüttes jelentősége indokolja múzeum létesítését, mivel a Pákh-gyűjtemény a világ második legnagyobb, évtizedek alatt tudatosan épített és tudományosan feldolgozott Munkácsy-anyagát tartalmazza" – így indokolják, miért szeretnének egy újabb múzeumot. 
Már csak azért sem lehet(ne) tudni, hogy a kormány jóváhagyja-e a javaslatot, mert a Munkácsy-gyűjtemény felvásárlásának előkészítését a nyilvánosság teljes kizárásával akarják intézni. „A cél nem nyilvános kormányhatározat kiadásával érhető el” – olvasható a két miniszter által jegyzett előterjesztésben. 
Az ilyen kormányhatározatot nem hirdetik ki a Magyar Közlönyben, még a címe is minősített információ, mert általában hadi vagy nemzetbiztonságot érintő kérdésekről szólnak.

Hogy erre miért van szükség ebben az esetben, arra csak annyiban utalnak, hogy Pákh Imre gyűjteménye "kiemelt, egyedi és pótolhatatlan nemzeti kulturális örökségi érték, amely rendkívüli anyagi (műkincspiaci) értéket is képvisel". Ezért "célszerű" körültekintően kezelni a gyűjtemény őrzési és bemutatási helyére vonatkozó kormánydöntéseket is – teszik hozzá. Ez azért furcsa, mert a felvázolt új Munkácsy-múzeum lehetséges helyszínei olyan jelenleg is létező intézmények, ahol a biztonsági feltételek adottak. Ez viszont azt jelenti, hogy ha az újság nem hozza nyilvánosságra az anyagot, legfeljebb utólag derült volna ki, hogy milyen újabb műkincsfelvásárláson, illetve múzeumon ötletelnek. Ez világosan látszik a javaslatnak a kormányzati kommunikációra vonatkozó részéből is, ahogy írják: mivel nem nyilvános kormányhatározatról van szó, „nem kommunikálandó, csak követő jelleggel, szükség szerint”. Ha ez az utólagos, feltétlenül szükséges eset bekövetkezne, akkor nyilatkozónak Fekete Pétert, az Emmi kultúráért felelős államtitkárát jelölik ki.
A javaslatban szó szerint az szerepel, hogy az új Munkácsy-múzeum létrehozásának koncepcióját Pákh Imre már meg is küldte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere részére, de az nem derül ki, hogy erre előzetesen felkérték a műgyűjtőt vagy ő volt az ötletgazda. A munkaanyagban nem szerepel, hogy mégis mennyiért vennék meg Pákhtól a gyűjteményt, és még mennyibe kerülne ennek kiállítása, hiszen még egy sor nyitott kérdés van. - a hírportál úgy tudj, hogy az év végéig dőlhet el a projekt forrásigénye, és az is, hogy melyik ingatlanba kerülhetnek a frissen beszerzett Munkácsy-műtárgyak.
A hvg.hu teljes, további érdekességeket is tartalmazó cikkét ide kattintva olvashatják el.