Előfizetés

Zároltatta Donald Trump a venezuelai kormány minden vagyonát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.06. 07:19

Fotó: Stefani Reynolds / AFP / DPA PICTURE-ALLIANCE
Az amerikai elnök törvénytelen, emberi jogokat tipró rezsimnek nevezte a Maduro-kabinetet.
Donald Trump amerikai elnök rendelettel hétfőn este zároltatta a venezuelai kormány minden, amerikai bankokban tartott vagyonát.   „Úgy döntöttem, hogy mivel Nicolás Maduro törvénytelen rezsimje továbbra is visszaél a hatalmával, Venezuela kormányának minden vagyonát zároltatom” - írta Trump a közleményben, amelyet levél kíséretében megküldött a képviselőház demokrata párti elnökének, Nancy Pelosinak is. 
Az elnöki rendelet értelmében a venezuelai kormányzat javait, értékpapírjait - egyszóval vagyonát - nem lehet az országból átutalni, kivinni, visszahívni „vagy bármiféle módon manipulálni” - írja az MTI. Hogy ez konkrétan vagy hozzávetőlegesen mekkora összeget jelenthet, arra nem tér az amerikai vezető.
Közleményében Donald Trump azzal vádolta a Maduro-kormányt, hogy emberi jogi visszaéléseket követ el, önkényesen tartóztat le és vet börtönbe venezuelai állampolgárokat, korlátozza a sajtószabadságot, és folyamatosan megkísérli aláásni Juan Guaidó ideiglenes elnököt és a demokratikusan megválasztott venezuelai nemzetgyűlést – amit  a napi szintű erőszak és visszaélések láttán nehezen is lehetne cáfolni.
Guaidó az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke, és januárban Venezuela ideiglenes vezetőjévé kiáltotta ki magát. Az Egyesült Államok mellett több ország őt ismeri el a dél-amerikai állam átmeneti vezetőjeként. Amerika azonban nem csak így támogatja az ellenzéki elnököt: január végén derült ki az is, hogy Washington hozzáférést biztosít Juan Guaidónak az amerikai bankokban tartott venezuelai vagyonhoz, Juan Guaidó pedig The Wall Street Journal-nak nyilatkozva arra is kitért, hogy így azonnal hozzáférhet 500 millió dollárhoz. A hírről a maszol.ro számolt be.

Hivatalosan nem tűri az európai határrendőrség, hogy kutyát uszítsanak a menekültekre

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.08.06. 07:16

Viszont a Frontex azt sem tagadja, hogy semmilyen hatásköre nincs, hogy betartassa a normákat a tagállamok határvédelmi szerveivel.
A német köztévében közzétett összefoglaló szerint a magyar határőrök egy ízben kutyákat uszítottak a szerb határon egy 10 fős menekültcsoportra, amely 10-17 éves fiatalokból állt, írja a Süddeutsche Zeitung. Hármukat az állatok megharapták, de kaptak a gumibotból és borspermetből is, hogy menjenek vissza a túloldalra. A Frontex értesült az esetről, és továbbította a jelentést a magyar határrendőrségnek, ám utána nem történt semmi. Egy másik dokumentum azt tartalmazza, hogy a három ország rendszeresen megsérti a Frontex belső szabályait, illetve az emberi jogi normákat. Így magányosan úton lévő fiatalkorúakat toloncolnak vissza, túlságosan is gyakran megbilincselik őket – írja a szervezet alapjogi biztosa, akinek csupán 9 munkatársa van. Az Európai Bizottság szóvivője azt ígéri, hogy utána járnak a dolgoknak, mert nagyon komolyan veszik a vádakat. Hiszen megengedhetetlen, hogy bárki erőszakot alkalmazzon a menekültek ellen. Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a tagállamok hatóságainak kell szavatolniuk az uniós jog, illetve a nemzetközi egyezmények normáinak betartását. A sajtó munkatársai összesen 600 olyan iratba kaptak betekintést, amelyet a Frontex említett illetékese állított össze az évek során. 
Az Európai Határvédelmi Ügynökség visszautasítja azokat a jelentéseket, miszerint emberei eltűrik a migránsok ellen alkalmazott erőszakot például Magyarországon, Bulgáriában és Görögországban, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A nyilatkozat cáfolja, hogy a Frontex megbízottai bárhol szemet hunynának a jogsértések fölött, azt meg végképp kizártnak nevezi, hogy közreműködnének azokban. A terhelő adatokat az ARD német közszolgálati tévé a brit Guardiannal és az esseni központtal működő Correctiv elemző intézettel együtt hozta nyilvánosságra, az ügynökség több száz, belső dokumentumára hivatkozva. Eszerint a három említett állam határőrei bántalmazzák a migránsokat, kutyákkal vadásznak rájuk és borsspray-t alkalmaznak ellenük. A Frontex állásfoglalása ugyanakkor azt is tartalmazza, hogy nem írhatja elő a tagállamok hatóságainak, miként járjanak el, és nyomozati jogköre sincs. Az újság megjegyzi, hogy már jó ideje bírálat tárgya a mód, ahogyan a magyar, bolgár és görög szervek bánnak a menedékkérőkkel. A magyar határrendőrök ellen rendre felmerül, hogy bántják a szerb határon elfogott migránsokat.

A Coca-Cola melegkampánya: a kormány kóstolgatja, hol a tűréshatár

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.08.06. 07:08

A hatalom tudja, hogy a társadalom egyre kevésbé talál kivetnivalót az effajta másságban.
A Coca Cola melegbarát hirdetése felháborította a Fidesz egy-két korifeusát, amihez csatlakozott több jobbos hírportál is, ám a kormánypárt nem támogatta az egész akciót kirobbantó a helyettes szóvivő, Boldog István bojkott felhívását, mondván, a magyarok maguk dönthetik el, mit akarnak inni, írja a The New York Times. Hozzátéve, hogy Orbán Viktor kampányt folytat a bevándorlók ellen. Azt hirdeti, hogy meg kell védeni az európai keresztény hagyományokat és ellenzi az egyenlő jogokat az azonos nemű párok számára, ám szőrmentén elfogadja az együttélést a meleg kisebbséggel. És mivel az egyneműek szerelme egyre inkább elfogadott a magyarok körében, nem tudni, mire jut a Boldog-féle kezdeményezés. A Coca Cola ugyanakkor kiállt a kifogásolt plakát mellett, megerősítve, hogy mindenki azt szeret, akit csak akar, nemre való tekintet nélkül. Az egyik kisebbségjogi ügyvéd úgy nyilatkozott, hogy a hatalom ugyan gyűlöli a melegeket, ám tudja, hogy a társadalom egyre kevésbé talál kivetnivalót az ilyesfajta másságban. Mint mondta, az a benyomásuk, hogy a kormány kóstolgatja, hol van a tűréshatár. Az egész hivatalos propaganda a viszályra épül, szüksége van ellenségekre. És lehet, hogy az EU, a migránsok, a civilek és a hajléktalanok után most a LGBTQ-közösség van soron. Hozzátette: néha nehéz megkülönböztetni, hogy politikai hadjáratról van-e szó, vagy csupán arról, hogy időnként elszabadul egy-két virtigli homofób.