A Coca-Cola melegkampánya: a kormány kóstolgatja, hol a tűréshatár

Publikálás dátuma
2019.08.06. 07:08

A hatalom tudja, hogy a társadalom egyre kevésbé talál kivetnivalót az effajta másságban.
A Coca Cola melegbarát hirdetése felháborította a Fidesz egy-két korifeusát, amihez csatlakozott több jobbos hírportál is, ám a kormánypárt nem támogatta az egész akciót kirobbantó a helyettes szóvivő, Boldog István bojkott felhívását, mondván, a magyarok maguk dönthetik el, mit akarnak inni, írja a The New York Times. Hozzátéve, hogy Orbán Viktor kampányt folytat a bevándorlók ellen. Azt hirdeti, hogy meg kell védeni az európai keresztény hagyományokat és ellenzi az egyenlő jogokat az azonos nemű párok számára, ám szőrmentén elfogadja az együttélést a meleg kisebbséggel. És mivel az egyneműek szerelme egyre inkább elfogadott a magyarok körében, nem tudni, mire jut a Boldog-féle kezdeményezés. A Coca Cola ugyanakkor kiállt a kifogásolt plakát mellett, megerősítve, hogy mindenki azt szeret, akit csak akar, nemre való tekintet nélkül. Az egyik kisebbségjogi ügyvéd úgy nyilatkozott, hogy a hatalom ugyan gyűlöli a melegeket, ám tudja, hogy a társadalom egyre kevésbé talál kivetnivalót az ilyesfajta másságban. Mint mondta, az a benyomásuk, hogy a kormány kóstolgatja, hol van a tűréshatár. Az egész hivatalos propaganda a viszályra épül, szüksége van ellenségekre. És lehet, hogy az EU, a migránsok, a civilek és a hajléktalanok után most a LGBTQ-közösség van soron. Hozzátette: néha nehéz megkülönböztetni, hogy politikai hadjáratról van-e szó, vagy csupán arról, hogy időnként elszabadul egy-két virtigli homofób.
Szerző

Mészárlás El Pasóban - Tovább emelkedett a halálos áldozatok száma

Publikálás dátuma
2019.08.05. 20:38

Fotó: Soichiro Kuboniwa / AFP
Huszonkét főre emelkedett a szombaton a texasi El Pasóban szombaton elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma - jelentette be hétfőn a város rendőrsége.
A texasi város rendőrsége Twitteren közölte a két halálhírt hétfőn délelőtt. Közben a városban továbbra is nyitva tartanak azok a véradó állomások, ahol az önkénteseket szombat óta várják segítségnyújtásra. A CNN hírtelevízió értesülései szerint a tömegmészárlást elkövető Patrick Crusius hétfőn megjelent a bíróság előtt, és megtörtént a vádemelés is. A bírósági dokumentumokra hivatkozó televízió szerint az ügyész halálbüntetést kért a 21 éves Crusiusra. Ezt egyébként John Bash szövetségi ügyész már vasárnap bejelentette El Pasóban tartott sajtókonferenciáján. Az ügyész akkor elmondta: az igazságügyi minisztérium belföldi terrorizmusként kezeli az ügyet, és "komolyan fontolóra vette" a gyűlölet-bűncselekmény és tűzfegyverviselés miatti vádemelést, amely már önmagában is halálbüntetést hozhat. A rendőrség hétfőn ismételten arról számolt be: Crusiusnál rasszista, migránsellenes dokumentumokat találtak, amelyek minden valószínűséggel Crusiustól származnak. Az interneten közzétett dokumentumokban a fiatal férfi a spanyolajkú azzal vádolja, hogy elveszik az amerikaiaktól a munkát és megváltoztatják az amerikai kultúrát is. Az ohiói Daytoonban elkövetett tömegmészárlás végrehatójának nem voltak rasszista indítékai - ez a daytoni rendőrfőnök, Richard Biehl és a város polgármestere, Nan Whaley közös sajtókonferenciáján hangzott el hétfőn, helyi idő szerint kora délután. Biehl elmondta: rengeteg adatot és bizonyítékot gyűjtöttek össze, de még távol vannak a nyomozás végétől, s eddig nincs bizonyíték arra, hogy a lövöldözőnek rasszista indítékai lettek volna. A rendőrfőnök elmondta továbbá: a 24 éves Connor Betts legalább 41 lövést adott le. Jelenleg Betts barátnőjét hallgatják ki. Hétfőn még hat sebesült áldozatot ápoltak daytoni kórházakban. Közben Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakcióvezetője reagált Donald Trump beszédére. Schumer leszögezte: ha az elnök komolyan gondolná a fellépést az ilyen bűncselekmények ellen, akkor felkérné Mitch McConnellt, a republikánusok szenátusi frakcióvezetőjét, hogy terjesszen elő javaslatot a fegyvervásárlás és fegyvertartás szigorításáról. Hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár a szóvivője révén elítélte az El Pasóban történteket. Közleményében a szóvivő "terrorista támadásnak" minősítve a tömegmészárlást, leszögezte: az embereknek "össze kell fogniuk, hogy együttesen szálljanak szembe a gyűlöletből, rasszizmusból, idegengyűlöletből és a diszkriminációból eredő erőszakkal".
Szerző

Egy napra leállt az élet Hongkongban

Publikálás dátuma
2019.08.05. 18:48

Fotó: ISAAC LAWRENCE / AFP
Egyre jobban elmérgesedik a válság.
A Peking befolyása ellen tüntető aktivisták hétfőn egynapos sztrájkot tartottak. Leállt az élet a városban. Carrie Lam miniszterelnök elítélte az erőszakos tüntetéseket. Mint a Kína által támogatott vezető fogalmazott, a hetek óta tartó megmozdulások veszélyes helyzet szélére sodorták Hongkongot. Sajtóértekezletén azzal vádolta a tüntetőket, hogy „tönkre akarják tenni” hétmillió ember életét. Az erőszakos tüntetések ugyanis „félelmet váltottak ki” a hongkongi lakosság körében. Ugyanakkor a kormányzat határozattan lép fel azért, hogy helyreállítsa a törvényes rendet Hongkongban és a bizalom légköre uralkodjék. Az általános sztrájkra a demokratikus pártok, aktivisták és szakszervezetek hívtak fel. Hongkong reggeli közlekedésében súlyos zavarok támadtak, jelentős késésekről számoltak be, mert a tüntetők elzárták a metróhálózat bejáratait, valamint több utcát is blokád alá helyeztek. Az utasokat hangosbeszélőn figyelmeztették a közlekedési zavarokra. Kérdés, hogy a tömegközlekedés blokádja valóban jó ötlet volt-e a demokratikus erők részéről, a munkába eljutni kívánók ugyanis inkább elítélően beszéltek a kezdeményezésről. „Nagyon zavaró ez az egész. Már az okokat sem értem. Ez polgári engedetlenség akar lenni, de nem hinném, hogy bármit is hozna” – vélekedett egy járókelő. A Causeway Bay nevű negyedben, ahol számos bevásárlóközpont található, több üzlet zárva maradt. Számos cég pedig szabadnapot adott a munkatársaknak. Azok a vállalatok pedig, amelyek nem voltak ennyire nagyvonalúak, ott a dolgozók vettek ki szabadnapot. Az általános sztrájk a légiközlekedést is érintette. Több mint 200 járatot kellett törölni. Elsősorban a Kínába repülő járatokról van szó, de több ázsiai és európai gép sem tudott felszállni. A repülőtérre közlekedő gyorsvasút sem járt. A rendőrség mintegy félezer személyt tartóztatott le. Hétvégén ismét összecsapások törtek ki a rendfenntartók és a rendőrség között, összesen 44 személyt tartóztattak le. Néhány tüntető vasárnap az egyik helyi rendőrőrsnél tiltakozott, s köveket dobáltak az épületre. A rendőrség könnygázt vetett be.