Megszűnhet a fórum, amelyen az amerikai tömeglövöldözések elkövetői is posztoltak

Publikálás dátuma
2019.08.05. 12:55

Fotó: COURTESY OF KTSM 9 / AFP
A texasi és a christchurchi támadások elkövetői is terjesztették szélsőséges nézeteiket ezen a fórumon.
A Cloudflare bejelentette, hogy nem szolgáltat tovább az 8chan nevű, anonim üzeneteket is közzétevő fórumnak, ahol többek között a texasi lövöldöző és a christchurchi terrortámadás elkövetője is közzétette gyűlöletkiadványát – írja az Index. A közleményükben azt írják, hogy elfogadhatatlannak tartják, hogy az 8chan nem moderálta ezeket a gyűlöletkiadványokat, és bár lehet, hogy a törvény szerint nem is kötelesek erre, ugyanakkor ezzel egy olyan gyűlölet vezérelte közösséget hoztak létre, amely emberéleteket követelt. Korábban azt mondták, csak akkor lépnek fel az 8chanhez hasonló oldalak ellen, ha jogszabály kötelezi őket erre, de a hétvégén bejelentették, hogy ennek ellenére is megszüntetik az együttműködésüket az oldallal – előtte pedig átadnak a hatóságoknak minden rendelkezésükre álló információt,
Szerző

Obradornak sem sikerült biztonságossá tennie Mexikót

Publikálás dátuma
2019.08.05. 11:30

Fotó: ELIZABETH RUIZ / AFP
A változás ígéretével választották elnökké tavaly Andrés Manuel López Obradort, de a burjánzó utcai erőszak, az elképesztő méretű korrupció és a mindennapi gyilkosságok országában semmi sem változott.
Múlt héten három újságírót gyilkoltak meg Mexikóban, egyikük közülük családjával együtt hatósági védelem alatt állt. Ezzel kilencre emelkedett az idén meggyilkolt sajtómunkások száma, tavaly 10 újságíró lett maffiamódszerekkel végrehajtott gyilkosság áldozata. Mexikó Szíria után a világ második legveszélyesebb országa az újságírók számára. 2000 óta több mint 100 médiamunkást öltek meg, az elkövetők zöme pedig mindmáig ismeretlen maradt. A világon a háborús országokban veszti életét a legtöbb újságíró, ez alól Mexikó a kivétel, ahol különösen a politikai korrupciós ügyekkel és a szervezett bűnözéssel kapcsolatos ügyeket nyomon követő riporterek  válnak megfélemlítés, bántalmazás és gyilkosság áldozataivá, úgy, hogy sokan közülük már az előzetes halálos fenyegetések, vagy meghiúsult támadások nyomán eleve rendőrségi védelem alatt állnak. Nem véletlenül várta megmentőként a tavaly júliusban elnökké választott Andres Manuel López Obrador decemberi beiktatását a mexikóiak többsége, ám az azóta eltelt több mint fél év sem reménykeltő. A baloldali populista politikus mindenekelőtt azzal az ígéretével nyerte meg fölényesen az elnökválasztást, hogy bármi áron véget vet az országot eluraló korrupciónak, drogháborúknak és az ebből eredő gyilkosságoknak. Mert nemcsak újságírók számára veszélyes ország Mexikó, Obradorra nem kevesebb vár, mint biztonságot teremteni a drogellenes kormányzati háború 2006-os meghirdetése óta több mint 200 ezer gyilkosság hazájává vált országban. Hivatalos statisztikák közel 40 ezer eltűnt személyt is nyilvántartanak. Tavaly, a választás évében rekordokat döntött a gyilkosságok száma, több mint 29 ezer ember esett a fegyveres erőszak áldozatául, úgy hogy már 2017-ben is több, mint 25 ezer emberölés történt. 2018 májusa volt a legvéresebb hónap 4381 gyilkossággal, mióta ilyen jellegű statisztikát vezetnek a mexikói hatóságok. A választási kampányban 132 jelöltet és politikai aktivistát gyilkoltak meg.
Andres Manuel López Obrador
Fotó: AFP
A Transparency International korrupciós indexe szerint 2017-ben a Mexikó a 180 ország közül a 135 helyen végzett. Bár a politikai indíttatású gyilkosságok áldozatainak száma kiugróan magas, a legtöbb gyilkosság a drogkartelleknek és a köztük dúló háborúnak köszönhető, ezért is olyan magas az újságíró és rendőrgyilkosságok száma. Az újságírók munkájuk miatt válnak célponttá. Az El Gráfico de Xalapa című Veracruz állambeli napilapnak dolgozó, pénteken agyonlőtt Jorge Ruiz Vázquezt is már tavaly októberben érte az első támadás, családját sem kímélve, autójára, házára is leadtak lövéseket. Azóta hatósági védelem alatt állt családjával együtt. Rogelio Barragánt, a Guerrero Al Instante hírportál igazgatójának holttestét múlt kedden találták meg egy elhagyott autó csomagtartójában, ő a Guerrero szövetségi államon belüli rendőrségi korrupciós ügyekről írt. A La Verdad de Zihuatanejo című hírportál főszerkesztőjét, Edgar Alberto Navát ugyancsak pénteken találták meg holtan ugyanebben az államban. "Elítéljük Jorge Ruiz gyáva meggyilkolását. A tetteseket az igazságszolgáltatás elé fogjuk állítani. Ez a gyilkosság nem marad büntetlenül” – írta Twitter bejegyzésében Cuitlahuac Garcia, Veracruz szövetségi állam kormányzója. Olyan ígéretek is elhangzottak, hogy ki fogják deríteni, miért nem volt megfelelően hatékony a hatósági védelem. Az eddigi ígéretek azonban üres szavaknak bizonyultak.
Szerző

Saját lányának maszkírozta magát, így próbált szökni a bandavezér

Publikálás dátuma
2019.08.05. 11:13
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Clauvino da Silva gumimaszkban és parókában próbált meg kisétálni a börtönből.
A brazil bandavezér, Clauvino da Silva, alias „Shorty”, magát fiatal lányának álcázva próbált meg kijutni a börtönből, amikor az látogatóba érkezett hozzá. A kábítószerterjesztésért elítélt 42 éves bűnöző gyermeke ruháit is magára vette a siker érdekében, de ideges viselkedése lebuktatta – írja a Guardian. A brazil hatóságok közzétettek egy videót amelyen az látható, amint a bandavezér sorra leveszi álruháját, köztük egy babarózsaszín pólót amelyen egy fánkokból összerakott egér figurája látható. A rendőrség jelenleg azt vizsgálja a 19 éves lánynak mekkora szerepe lehetett a szökési kísérletben. Da Silvát az eset után átszállították egy még szigorúbban őrzött intézménybe.
Szerző
Témák
börtön szökés