Előfizetés

Egy napra leállt az élet Hongkongban

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.08.05. 18:48

Fotó: ISAAC LAWRENCE / AFP
Egyre jobban elmérgesedik a válság.
A Peking befolyása ellen tüntető aktivisták hétfőn egynapos sztrájkot tartottak. Leállt az élet a városban. Carrie Lam miniszterelnök elítélte az erőszakos tüntetéseket. Mint a Kína által támogatott vezető fogalmazott, a hetek óta tartó megmozdulások veszélyes helyzet szélére sodorták Hongkongot. Sajtóértekezletén azzal vádolta a tüntetőket, hogy „tönkre akarják tenni” hétmillió ember életét. Az erőszakos tüntetések ugyanis „félelmet váltottak ki” a hongkongi lakosság körében. Ugyanakkor a kormányzat határozattan lép fel azért, hogy helyreállítsa a törvényes rendet Hongkongban és a bizalom légköre uralkodjék. Az általános sztrájkra a demokratikus pártok, aktivisták és szakszervezetek hívtak fel. Hongkong reggeli közlekedésében súlyos zavarok támadtak, jelentős késésekről számoltak be, mert a tüntetők elzárták a metróhálózat bejáratait, valamint több utcát is blokád alá helyeztek. Az utasokat hangosbeszélőn figyelmeztették a közlekedési zavarokra. Kérdés, hogy a tömegközlekedés blokádja valóban jó ötlet volt-e a demokratikus erők részéről, a munkába eljutni kívánók ugyanis inkább elítélően beszéltek a kezdeményezésről. „Nagyon zavaró ez az egész. Már az okokat sem értem. Ez polgári engedetlenség akar lenni, de nem hinném, hogy bármit is hozna” – vélekedett egy járókelő. A Causeway Bay nevű negyedben, ahol számos bevásárlóközpont található, több üzlet zárva maradt. Számos cég pedig szabadnapot adott a munkatársaknak. Azok a vállalatok pedig, amelyek nem voltak ennyire nagyvonalúak, ott a dolgozók vettek ki szabadnapot. Az általános sztrájk a légiközlekedést is érintette. Több mint 200 járatot kellett törölni. Elsősorban a Kínába repülő járatokról van szó, de több ázsiai és európai gép sem tudott felszállni. A repülőtérre közlekedő gyorsvasút sem járt. A rendőrség mintegy félezer személyt tartóztatott le. Hétvégén ismét összecsapások törtek ki a rendfenntartók és a rendőrség között, összesen 44 személyt tartóztattak le. Néhány tüntető vasárnap az egyik helyi rendőrőrsnél tiltakozott, s köveket dobáltak az épületre. A rendőrség könnygázt vetett be.

Túl van az életveszélyen a Tate múzeum teraszáról ledobott kisfiú

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.05. 18:26

Fotó: DANIEL SORABJI / AFP
A hatóságok hétfői tájékoztatása szerint túl van az életveszélyen a londoni Tate Modern múzeum kilátóteraszáról előző nap ledobott kisfiú, bár az állapota még mindig válságos.
A hatéves gyereket vasárnap délután dobta le a 10 emelet magasból egy 17 éves tinédzser, akit emberölés kísérlete miatt a helyszínen őrizetbe vettek. Indítéka egyelőre ismeretlen. A kisfiú öt emeletet zuhant, mentőhelikopterrel szállították kórházba, de azt nem hozták nyilvánosságra, hogy melyikbe. Azt viszont közölték, hogy a fiú francia, és a szüleivel volt a múzeumban. A rendőrség, amely szerint nincs arra utaló jel, hogy az elkövető ismerte az áldozatát, várja a szemtanúk jelentkezését. A Tate Modern az Egyesült Királyság legnépszerűbb turistalátványossága, 2018-ban 5,9 millió látogatója volt. Az intézmény szorosan együttműködik a nyomozást vezető hatóságokkal. A múzeum hétfőn kinyitott, de a kilátóteraszra nem engedték ki az embereket.  

Putyin: Moszkva kénytelen lesz új nukleáris rakétákat kifejleszteni

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.05. 17:40

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Oroszország kénytelen lesz szárazföldi telepítésű közepes és rövidebb hatótávolságú eszközöket kifejleszteni, ha az Egyesült Államok is így tesz majd - figyelmeztetett az orosz elnök a Kreml honlapján hétfőn közölt nyilatkozatában.
Putyin szerint az orosz ellenlépésekhez időre lesz szükség, de ameddig az orosz fegyveres erők nem jutnak ilyen eszközökhöz, addig az INF-szerződés amerikai felmondásából fakadó kockázatokat a már meglévő légi indítású H-101-es és Kinzsal, valamint tengeri indítású Kalibr rakétákkal, továbbá perspektivikus fegyverrendszerekkel fogja "megbízhatóan hárítani", beleértve a hiperszonikus Cirkon rendszert is. Az Egyesült Államok pénteken mondta fel hivatalosan a Szovjetunióval 1987-ben a szárazföldi telepítésű közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról kötött (INF-)szerződést. Washington és Moszkva kölcsönösen egymást vádolta az egyezmény megszegésével. Putyin most ismét kizárólag az Egyesült Államokat hibáztatta a történtekért, ugyanakkor az amerikaiak és szövetségeseik józan eszére és felelősségérzetére apellált. Hangot adott meggyőződésének, hogy az INF-szerződés felmondása "elkerülhetetlenül a globális biztonsági rendszer tartószerkezetének leértékelődését és megingását vonja maga után, beleértve a hadászati támadófegyverekről szóló egyezményt és az atomsorompó-egyezményt is". "Egy ilyen forgatókönyv semmi által fel nem tartóztatott fegyverkezési verseny kiújulását jelenti" - hangsúlyozta az orosz vezető. Putyin ismételten kifejezte Moszkva készségét arra, hogy haladéktalanul felújítsa Washingtonnal a hadászati stabilitásról és biztonságról szóló teljes körű tárgyalásokat "a káosz elkerülése érdekében, amelyben nincsenek szabályok, korlátozások és törvények". Az orosz elnök, miután kilátásba helyezte, hogy elrendeli a közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris eszközök gyártását, ha az amerikai fél is így tesz, leszögezte, hogy Oroszország nem fog elsőként ilyen eszközöket telepíteni. Ígérete szerint Moszkva kizárólag tükörintézkedéseket fog hozni. Putyin arra utasította az orosz védelmi és a külügyi tárcát, valamint a Külső Hírszerző Szolgálatot (SZVR), hogy figyeljék a közepes és rövidebb hatótávolságú rakétákkal kapcsolatos további amerikai lépéseket. Ezt azzal indokolta, hogy Oroszország nem hagyhatja figyelmen kívül a kialakult helyzetet, és nem elégedhet meg az amerikaiak és szövetségeseik által hangoztatott, semmivel sem alátámasztott békeszerető nyilatkozatokkal.