A kormányzati puccs után jön a tudóskivándorlás

Publikálás dátuma
2019.08.05. 07:04

Egyelőre kitart Nyugat-Európa szolidaritása, de a Spiegel szerint kérdéses, meddig.
A magyar kormány azért veszi el a kutató intézeteket a Tudományos Akadémiától, mert szigorúbban kívánja ellenőrizni az MTÁ-t, ám egy magyar szociológus professzor szerint ily módon a tudomány szabadsága kerül veszélybe, írja a Spiegel. Kovács Éva Judit azt mondja, idáig senki sem szólt bele, mit kutat és tanít. Csakhogy az eredményei jóformán nem érdekelnek senkit sem. Egyre kisebb a szabad sajtó, amely ezzel a szakterülettel foglalkozik. Nyilvánosan nem vitatnak meg olyan kérdéseket, mint a migráció vagy az idegenellenesség. A szakértő jelképesnek tartja, hogy betiltották a gender tanulmányok oktatását, hiszen csupán körülbelül egy tucat diák választotta ezt a témát. A hatalom azért folyamodott ehhez a lépéshez, mert meg akarja őrizni a magáról alkotott képet, mármint hogy konzervatívan gondolkodik a családról és a nemekről. Az Akadémia ellen azonban puccsot hajtott végre, amikor betagolta a kutató hálózatot. Egyelőre érezni ugyan a szolidaritást, mind idehaza, mint külföldön, csak kérdés, meddig tartanak ki a rokonszenv megnyilvánulásai – mutat rá Kovács Éva Judit. De rámutat, hogy az európai politikának nagyobb nyomást kellene gyakorolnia az Orbán-kabinetre, különben teljesen odalesz az oktatás és a kutatás szabadsága. Mert vannak ugyan rátermett tudósok, de mit ér a tehetség, ha az egyetemek és a kutató intézetek búcsút inthetnek a függetlenségüknek? Ennélfogva sokan fontolgatják a szakemberek közül, hogy elhagyják az országot, mert úgy gondolják, hogy képességeiket csak külföldön tudják akadálytalanul kibontakoztatni.
Szerző

Orbán körmönfont stratégiája és a Grimm-mesék

Publikálás dátuma
2019.08.05. 06:58

A keresztényi szabadságszeretet vizsgálta a Neue Zürcher Zeitung.
  Orbán Viktor részéről a liberalizmus ostorozása nem más, mint körmönfont stratégia, hogy a politikus a nemzeti identitás és a keresztényi hit ürügyén korlátozza a szabadságot. Így látja a helyzetet a Neue Zürcher Zeitung kommentárja a miniszterelnök idei tusványosi beszéde után, rámutatva, hogy a kormányfő ezúttal csak rátett egy lapáttal mindarra, amit 5 éve az illiberális demokráciáról fejtegetett. Így rémképet festett a liberalizmusról, ami szerinte messzebb esik a valóságtól, mint a Grimm-fivérek meséi. Valójában azonban épp az ellenkezője az igaz annak, amit mondott, mert igazából a liberalizmus teszi lehetővé, hogy az emberek akár a kisebbségek tagjaiként is ápolják vallásukat, kultúrájukat, nyelvüket. Amit „keresztény szabadság” címen igyekszik rásózni a világra, az csupán trükkös csomagolás és a szabadság ellentétét jelenti. Nyilvánvalóan az lebeg a szemei előtt, hogy egy államban csupán egyetlen vallás, nyelv és kultúra számára van hely. Pontosan ennyire értelmetlen, amikor kijelenti, hogy a liberalizmusnak semmi köze a hagyományhoz. A teória tehát hibás, de ha a többség képviseli, akkor még demokratikus is lehet. Csak éppen bizonyosan sem nem szabadságszerető, sem nem keresztényi.  
Szerző

Ledobtak egy hatéves gyereket a londoni Tate Modern múzeum teraszáról

Publikálás dátuma
2019.08.04. 21:48
A londoni Tate Modern múzeum épülete
Fotó: Daniel Sorabji / AFP or licensors
A fiú öt emeletet zuhant, válságos állapotban vitték kórházba. Támadója valószínűleg nem is ismerte az áldozatot.
Lehajítottak egy hatéves gyereket a londoni Tate Modern múzeum teraszáról vasárnap - közölte a brit főváros rendőrsége, hozzátéve, hogy a bűncselekmény elkövetőjét, egy 17 éves kamaszt emberölés kísérletének gyanúja miatt őrizetbe vették. A hatéves fiú öt emeletet zuhant a London belvárosában lévő múzeum tizedik emeletén lévő kilátóteraszról. A gyereket válságos állapotban szállították kórházba - írja az MTI. A BBC úgy tudja, hogy a fiú anyja szem elől téveszthette a kicsit, és eleinte hisztérikusan kiabálva kereste őt.  A támadó  történtek után is a teraszon maradt - őt a múzeum látogatói fogták el a rendőrök érkezéséig - és meglehetősen nyugodtnak tűnt.
A rendőrség szerint nincs arra utaló jel, hogy az elkövető ismerte az áldozatát. A Tate Modern volt 2018-ban az Egyesült Királyság legnépszerűbb turistalátványossága, 5,9 millió vendége volt. 
Szerző